See also:
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 27.02.2014 - Stortinget i heftig debatt om reservasjonsretten
» 17.02.2014 - Ny rapport: Regjeringskvartalet skal bygges nytt
» 17.02.2014 - Forskere finner 149 miljøgifter i norsk sjøfugl
» 10.02.2014 - Ny arvelov: Mer til ektefeller, mindre til barna
» 04.02.2014 - SSB: Flyktninger kommer i jobb, etter hvertChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Statoils gassanlegg ved In Amenas i Algerie
© Statoil/Kureren
Samfunn | Økonomi - Innenriks | Algerie

Statoil: Sikkerhetstiltakene ved In Amenas sviktet

Granskningsleder Torgeir Hagen under dagens pressekonferanse

© Statoil/Kureren
Kureren, 12. september 2013
- Statoil la i dag frem sin granskningsrapport om terrorangrepet mot In Amenas i Algerie. Rapporten avslører at Statoil stolte for mye på det algeriske militæret hva angår sikkerheten og ikke i stor nok grad hadde foretatt egne sikkerhetsanalyser.

Førti mennesker ble drept, deriblant fem Statoil-medarbeidere, i det brutale terrorangrepet mot In Amenas 16. januar i år. Statoil har fortsatt ikke sendt egne ansatte tilbake for å jobbe på det algeriske oljeanlegget, og vil heller ikke gjøre det før nye sikkerhetstiltak er "bekreftet gjennomført," sier selskapet.

I dag presenterte oljeselskapet en omfattende granskningsrapport om hva som gikk galt da nesten 800 mennesker på anlegget midt i Sahara-ørkenen ble holdt som gisler av islamistiske terrorister. Rapporten skildrer manglende risikovurdering fra Statoils side og utilstrekkelige sikkerhetstiltak fra den algeriske hæren.

"De samlede ytre og indre sikkerhetstiltakene ved In Amenas sviktet, og klarte ikke å beskytte dem som var på anlegget mot angrepet 16. januar," sier hovedkonklusjonen i Statoil-rapporten.

"Det algeriske militæret klarte ikke å oppdage terroristene eller forhindre dem fra å nå anlegget," står det videre. "Sikkerhetstiltakene ved anlegget var ikke konstruert for å motstå eller forsinke et angrep av en slik størrelse, og var basert på at den militære beskyttelsen fungerte effektivt."

Men rapporten går også langt i å frita oljeselskapet for ansvar: "Verken Statoil eller joint venture-selskapet kunne ha forhindret angrepet," slås det fast.

Granskningsgruppen fant imidlertid grunn til å sette spørsmålstegn ved om selskapene i for stor grad baserte seg på militær beskyttelse. "De hadde heller ikke forestilt seg at en større gruppe væpnede angripere kunne nå anlegget," står det i rapporten.

Granskerne ko

Granskningsgruppen besøkte In Amenas-anlegget den 16. april

© Statoil/Kureren
nkluderer at Statoil ikke kunne håndtert krisen på en annen måte som ville ha påvirket utfallet. Statoil og de andre oljeselskapene involvert i In Amenas, særlig algeriske Sonatrach, ledet den sivile krisehåndteringen på anlegget da det var under angrep. "Statoils bidrag til krisehåndteringen var effektivt og profesjonelt," konkluderer selskapets egne granskere.

Rapporten fremhever likevel at Statoil har et stort forbedringspotensial i forhold til å ivareta sikkerheten til sine ansatte og anlegg. "Selskapets samlede kapasitet, kompetanse og kultur" omkring senking av sikkerhetsrisiko "må styrkes for å møte sikkerhetsrisikoen forbundet med aktivitet i krevende og komplekse omgivelser," konkluderer granskerne.

"Terrorangrepet mot In Amenas var et angrep som savner sidestykke. Det viser tydelig at også selskaper som Statoil i dag står overfor et krevende trusselbilde," kommenterer granskningsleder Torgeir Hagen, som er tidligere leder for Etterretningstjenesten.

Rapporten ble i dag lagt frem for styret i Statoil, som hadde bestilt granskningen i februar. "Rapporten gir det grunnlag for læring vi etterspurte," sier Svein Rennemo, styreleder i selskapet. "Statoils organisasjon, systemer og praksis innen sikkerhet skal styrkes på bred basis," annonserer styrelederen.

Statoil vil nå sørge for at de 19 anbefalingene i rapporten "blir integrert og en prioritert del av det igangsatte forbedringsprogrammet på sikkerhetsområdet." Styret har allerede gitt sin tilslutning til dette programmet, heter det i en pressemelding fra Statoil i dag.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no