See also:
» 05.03.2014 - Mest vold mot kvinner i Norden, minst i katolske land
» 04.02.2014 - Norge er versting i Europa på transpersoners rettigheter
» 12.12.2013 - Studie: "Midlertidige stillinger gir færre ansatte"
» 12.12.2013 - EU-domstolen forkaster trolig datalagringsdirektivet
» 03.12.2013 - Verdens korrupsjonskart bryter med fordommer
» 07.11.2013 - EU-domstol sier homoseksualitet er asylgrunnlag
» 18.10.2013 - Oslofolk blant Europas mest fornøyde med byen sin
» 14.10.2013 - "880.000 holdes som slaver i dagens Europa"China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Tilbake til yrkeslivet? Eldre kvinne i Valencia, Spania
© José Antonio Morcillo/Flickr/Kureren
Samfunn | Viten - Europa

Rapport: Hev pensjonsalderen eller øk innvandringen

Når er man gammel? Følt overgang til alderdom i Europa

© Kureren (Kilde: Longevity Centre)
Kureren, 4. september 2013
- En omfattende rapport om utfordringene ved en eldende befolkning i Europa konkluderer med at EU må oppfordre folket til å stå lengre i arbeid, for eksempel ved å heve pensjonsalderen. Alternativt må innvandingen til EU økes med ytterligere 11 millioner i de neste 20 årene.

Det er den London-baserte uavhengige tankesmia Longevity Centre, som har spesialisert seg på demografiske trender og elding, som i dag presenterer en omfattende rapport. Rapporten understreker det presserende behovet for arbeidskraft nå som europeiske befolkningen eldes, ikke minst i omsorgssektoren.

Rapporten går inn på mulige politiske løsninger på hvordan man kan "få folk til å stå lengre i arbeid, til pensjonsalderen og utover dette." Hovedoppskriften er å øke kunnskapsnivået til eldre arbeidere, gi særskilt støtte til eldre kvinner i arbeid og å bedre helsetilbudet til eldre arbeidere. Rapporten fremhever også at mange eldre arbeidstakere "diskrimineres" på arbeidsmarkedet.

"Europa har et signifikant underskudd på kompetanse på grunn av den demografiske endringen," advarer Longevity Centre. "Bare i Storbritannia er det 13,5 millioner ledige stillinger som må fylles i løpet av de nærmeste ti årene. Men det er bare syv millioner unge som kommer til å forlate skoler og universiteter i løpet av samme tid."

Tankesmia merker seg videre at "insentiver for å gå av med pensjon tidlig er blitt gradvis fjernet over hele Europa, og også pensjonsalderen for statsansatte har begynt å øke. Men det eksisterer fortsatt mange insentiver for å pensjonere seg tidlig i alle EU-medlemslandene," ifølge rapporten.

Ifølge beregninger fra Longevity Centre, er det i dagens Europa fire personer på under 65 år i forhold til hver eldre person. Men innen år 2060 vil forhåndstallet være et til to. Lave fødselstall og en stadig høyere forventet levealder i Europa bidrar til dette lite bærekraftige scenariet.

Tankesmia mener at det på europeisk nivå ikke gjøres nok for å møte problemene med en eldende befolkning. Den gjennomsnittelige pensjonsalderen i EU har kun økt med 1,3 år til 61,4 år fra 2002 til 2010. Deretter satt finanskrisen i stor grad en stopper for videre økninger i pensjonsalderen. Longevity Centre regner med at EU-landene kun vil klare å øke den gjennomsnittelige pensjonsalderen til 64 år innen 2060.

Innvandring er et alternativ
Det eneste alternativet til at europeiske eldre blir stående lengre i arbeid er, demografisk sett, å øke innvandringen til Europa. "Det er tenkelig at innvandring kan spille en større rolle i å gjøre noe med forholdstallet mellom yngre og eldre i Europa som helhet," står det i rapporten.

Det regnes med at EU vil ha en nettoinnvandring på over 60 millioner over de neste 50 årene, noe som tilsier snittall på 0,2 prosent av EU-befolkningen årlig. Men for at innvandringen skal oppveie behovet for yngre arbeidskraft, trenger man en netto tilleggsinnvandring på minst 11 millioner personer bare innen 2020, ifølge rapporten.

Men arbeidsmigrasjonen skaper like mange problemer som den løser, slik den nå praktiseres, da det meste av folkevandringen foregår innenfor Europa.

For eksempel er det nå en million bulgarere som jobber i utlandet, og det fører til et stort underskudd av arbeidsføre mennesker i forhold til antallet pensjonister i Bulgaria. Bulgaria plages også av svært lave fødselstall, og er nå blitt et av problemlandene i Europa i forhold til en skjev alderskurve.

Ifølge rapporten er det store forskjeller innad i Europa. De landene som har den største nedgangen i arbeidsfør befolkning sammenliknet med antall pensjonister er Bulgaria, Estland, Latvia, Litauen, Romania og Tyskland. På den andre enden av skalaen ligger Kypros og Irland, der andelen av arbeidsføre er på vei oppover.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no