See also:
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 27.02.2014 - Stortinget i heftig debatt om reservasjonsretten
» 17.02.2014 - Ny rapport: Regjeringskvartalet skal bygges nytt
» 17.02.2014 - Forskere finner 149 miljøgifter i norsk sjøfugl
» 10.02.2014 - Ny arvelov: Mer til ektefeller, mindre til barna
» 04.02.2014 - SSB: Flyktninger kommer i jobb, etter hvert











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Taper verdi: Universitetet i Oslo
© Andy Mitchell/GNU/Kureren
Samfunn - Innenriks

Ny rapport: "Norske universiteter råtner på rot"

Ola Magnussen Rydje, leder av Norsk studentorganisasjon

© NSO/Kureren
Kureren, 26. august 2013
- En ny rapport viser at bygningsmassen til 5 av 8 universiteter i Norge har hatt et verditap på over 1,5 milliarder de siste tre årene på grunn av manglende vedlikehold. Etterslepet på vedlikehold ved landets universiteter anslås til 11,5 milliarder.

Rapporten med den megetsigende tittelen "Universitetene råtner på rot" er gitt ut av Norsk studentorganisasjon (NSO). Den viser at, på grunn av manglende vedlikehold, har den bokførte verdien på bygningsmassen ved universitetene i Oslo, Trondheim, Bergen, Tromsø og Ås sunket med 1,5 milliarder i perioden 2010 – 2012.

Tilstanden er i dag, ifølge rapporten, så ille at minst 150.000 kvm av bygningsmassen er lovstridige å ta i bruk. Videre vurderer universitetene selv at 700.000 kvm har middels kraftig eller svært kraftige symptomer på manglende vedlikehold.

Dette går ut over kvaliteten på utdanningen og forskningen ved universitetene, og koster staten 500.000 kroner for hver dag vedlikeholdet blir utsatt, konkluderer rapporten.

"Universitetene råtner på rot," konstaterer Ola Magnussen Rydje, leder av Norsk studentorganisasjon (NSO). "De siste tre årene har staten nærmest neglisjert vedlikeholdsansvaret av egen eiendom og puttet regningen i en skuff. Når staten går i luksusfellen, må studiekvaliteten, forskningssatsingen og skattebetalerne ta både støyten og regningen," legger han til.

Tall fra Riksrevisjonen viser at 40 prosent av b

Fallet i bokført verdi for UiO, UiT, NTNU, UMB, UiB i perioden 2010-2012

© NSO/Kureren
ygningsmassen ved disse universitetene er i dårlig eller svært dårlig stand. Å oppnå en tilfredsstillende standard på byggene vil koste 11,5 milliarder dersom de pusses opp umiddelbart. For hver dag man venter, øker kostnadene med en halv million kroner, og allerede i 2022 vil det koste minimum 13,5 milliarder.

"Institusjonene oppgir selv at nesten 150.000 kvadratmeter har så dårlig standard at det til og med strider med loven. Nå trenger sektoren handling før etterslepet øker med enda flere milliarder," sier Rydje.

I et brev til Riksrevisjonen i 2012 skrev kunnskapsminister Kristin Halvorsen at det var nødvendig med finansiering fra politisk hold. "Til denne oppgaven er det behov for større statlige investeringer til vedlikehold og oppgradering av statens bygninger for universitets- og høyskolesektoren dersom det ikke skal gå ut over utdannings- og forskningsvirksomheten" står det i brevet.

"Her er NSO enig med Kristin Halvorsen. Vår løsning er et spleiselag hvor Regjeringen sammen med universitetene viser handlekraft, lager en investeringsplan, og legger midler på bordet for å hente inn etterslepet innen fem år," foreslår Rydje.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no