See also:
» 17.04.2015 - "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
» 02.01.2014 - Hellas innfører sparepolitikk i EU-presidentskapet
» 02.09.2013 - Gode nyheter for Hellas: turistene er tilbake
» 14.05.2013 - Streik mot streikeforbud i Hellas
» 29.04.2013 - Hellas skal avskjedige 15.000 offentlig ansatte
» 23.04.2013 - Hellas: 5-års oppholdstillatelse for huskjøpere
» 12.04.2013 - Hellas forbereder stort krigserstatningskrav mot Tyskland
» 15.03.2013 - Norske reisende svikter ikke HellasChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Nå er det billigere: Uteservering på Kreta
© Wolfgang Sauber/GNU/Kureren
Reise | Økonomi - Hellas

Hellas senker momsen for å lokke turister

Hellas' statsminister Antonis Samaras (h) må ta imot råd fra EUs José Manuel Barroso (v)

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Kureren, 19. august 2013
- Grekerne har redusert momsen i restaurantbransjen fra 23 til 13 prosent for å tekkes turistene. Ifølge den greske regjeringen var det ikke lett å få troikaen til å akseptere tiltaket. Hellas mottok i fjor 15,5 millioner utenlandske turister, 5,7 prosent færre enn året før.

Høyere priser er en av grunnene til at turistene har sviktet Hellas. Nå krever den greske regjeringen at restaurantbransjen senker prisnivået ut til kundene på nivå med momsreduksjonen. Dersom bransjen ikke følger opp, truer myndighetene med å heve momsen til 23 prosent igjen.

Merverdiavgiften ble i juli 2010 økt for blant annet restaurantbransjen, fra 18 til 23 prosent. Momsøkningen for tre år siden kom i sammenheng med nødvendige økonomiske reformtiltak og skatteøkninger for å rydde opp i den kriseplagede greske økonomien.

Hotellbransjen har derimot i stor utstrekning blitt spart. Turister som bor på hotell i Hellas har siden januar 2011 betalt 6,5 prosent i moms, opp fra 5,5 prosent året før. Dette er fortsatt et svært lavt nivå sammenlignet med andre europeiske land.

Men også andre priser har steget i Hellas ettersom myndighetene både har hevet skatte- og avgiftsnivået og begynt å kreve inn disse skattene som det tidligere var lettere å unndra. Dermed har Hellas blitt et dyrere reisemål. Sammen med den politiske ustabiliteten og stadig fare for streik, har dette ført til en jevn nedgang i den greske reiselivsbransjen siden krisen brøt ut.

I 2012 mottok Hellas 5,7 prosent færre turister enn i 2011. Men grekerne håper nå at trenden har snudd. Første halvår i 2013 viser nemlig en økning i ankomster på 10 prosent, ifølge den greske organisasjon for reiselivsbedrifter (SETE).

Turismesektoren står for omtrent 17 prosent av den økonomiske produksjonen i Hellas og representerer én av fem arbeidsplasser i landet. Fornyet vekst i reiselivsbransjen kan derfor være et sentralt bidrag for å føre Hellas ut av krisen.

Det forventes at inntektene fra reiselivet i Hellas vil stige med 10 prosent i 2013, til totalt 11 milliarder euro, dersom det forventede rekordbesøket av 17 millioner turister slår til i år.

Vanskelig å overbevise troikaen
Den greske statsministeren, Antonis Samaras, bekrefter i en pressemelding at det ikke har vært lett å overbevise kreditortroikaen - som består av EU, Den europeiske sentralbank (ECB) og Pengefondet (IMF) - om fordelene ved denne avgiftslettelsen. Men troikaen og grekerne kom etter hvert frem til at tiltaket "heller vil øke enn redusere" statens inntekter, og trolig også redusere volumet av skatteunndragelser.

Selv om troikaen ikke var overbevist om at grekerne kunne nå målet om større statsinntekter, er det likevel første gang kreditorene er positive til noen av skattnedsettelsene som regjeringen lovet for et år siden. "Vi visste at det var vanskelig. Men vi visste at det kunne la seg gjøre og burde gjøres. Og vi gjorde det," sa statsminister Samaras.

Den greske statsministeren understreket at dette tiltaket vil hindre nedleggelse av turistbedrifter og skape nye arbeidsplasser. Han la til at bedrifter, handelskamre og restauranteiere har lovet at de vil øke skatteinnbetalingene.

Men Samaras advarte også at dersom skatteunndragelse i reiselivsbransjen fortsetter, vil regjeringen i Aten bremse andre mulige skattelettelser og reversere momsnedsettelsen.

Nordmenn reiser til Kreta
Og på det norske markedet har Hellas allerede gjenerobret sin plass som topp sommerreisemål. Ifølge en undersøkelse om nordmenns reisevaner som ble gjennomført i mars, ser det ut som om Hellas med Kreta i spissen har blitt sommerens favorittreisemål basert på turoperatørenes forhåndsbestillinger.

Kreta økte med 55 prosent sammenliknet med i fjor, og klatret dermed fra en tredje til en førsteplass på topplisten over de mest populære reisemålene. Mallorca ble dermed dyttet ned fra tronen, men holdt andreplassen. Deretter kom Antalya i Tyrkia, etterfulgt av den greske øya Rodos på fjerdeplassen, som i fjor.

Selv om Mallorca i fjor sommer var den mest populære enkeltdestinasjonen for nordmenn, var det på landsbasis likevel Hellas som fikk flest norske besøkende også sommeren 2012. Ifølge turoperatørene, har nordmenn dermed aldri sviktet sitt favorittsommerferieland, selv da protestene i Hellas var på det verste.

Les mer om norsk turisme til Hellas i denne artikkelen: "Norske reisende svikter ikke Hellas".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no