See also:
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstilling
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 12.03.2014 - "House of something II": Kutt i kultursektoren
» 11.03.2014 - Knut Olav Åmås: "Et fritt og tenkende kulturliv"
» 03.03.2014 - Regjeringens kulturpolitikk: "House of something"
» 27.02.2014 - Kraftfullt minnesmerke over 22. juli ved Utøya
» 17.02.2014 - Ny rapport: Regjeringskvartalet skal bygges nytt











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Detalj fra Henri Matisses maleri "Blå kjole i okergul lenestol" fra 1937
© HOK/Kureren
Kultur - Innenriks

Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien

Henri Matisses "Blå kjole i okergul lenestol" fra 1937

© HOK/Kureren
Kureren, 21. mars 2014
- Henri Matisses maleri "Blå kjole i okergul lenestol" fra 1937 er en av mest verdifulle kunstskattene i landet. Men i dag kunngjorde Henie Onstad Kunstsenter at bildet leveres tilbake til familien, som maleriet ble stjålet fra av nazistene under Andre verdenskrig.

Først i juni 2012 ble Henie Onstad Kunstsenter kontaktet av arvingene til Paul Rosenberg med dokumentasjon om at maleriet "Profil bleu devant la cheminée" hadde blitt konfiskert av nazistene fra den berømte franskjødiske gallerieieren og kunstsamleren under Andre verdenskrig.

Selv om Rosenberg og familien klarte å flykte fra Frankrike til New York i 1940, ble flere kunstverk som tilhørte ham konfiskert av det nazistyrte selskapet kjent som Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg (ERR). Det gjeldende Matisse-maleriet var ett av totalt 162 arbeider som ble konfiskert i 1941, ifølge dokumentasjon Henie Onstad har fått.

Maleriet ble i 1941 brukt som byttemiddel av agentene til riksmarskalken og kunstsamleren Hermann Göring, og på den måten kom det i hendene til Gustav Rochlitz, en kunsthandler som virket i Paris. Etter krigen ble Rochlitz dømt skyldig av en fransk domstol for å drevet illegal handel med verdigjenstander nazistene hadde røvet til seg under okkupasjonen.

Maleriet ble kjøpt av Niels Onstad fra Galerie Henri Bénézit i Paris rundt 1950, og det har vært en del av Henie Onstad Kunstsenters samling siden 1961. Niels Onstad skal selv ha etterforsket detaljene rundt bakgrunnen til maleriet, uten å finne noen krav fra Rosenberg-familien. Som resultat av undersøkelsene har bildet alltid blitt omtalt i kataloger og tallrike utstillinger over hele verden med referanse til "proveniens Paul Rosenberg Collection".

"Selv om det er Henie Onstad Kunstsenters klare holdning at Niels Onstad, og deretter Heni

Tone Hansen, direktør ved Henie Onstad Kunstsenter

© HOK/Kureren
e Onstad Kunstsenter, anskaffet bildet i god tro," hadde museet valgt "å rette seg etter internasjonale konvensjoner og tilbakeføre bildet til Rosenbergs arvinger. Arvingene setter stor pris på denne avgjørelsen," skriver kunstsenteret i en pressemelding i dag.

"Henie Onstad Kunstsenters omfattende undersøkelse av saken har ført til den konklusjon at kravet er rettmessig," heter det videre. Dette hadde resultert i at museumsstyret "har valgt å tilbakeføre bildet uten forbehold," sier styreleder Halvor Stenstadvold i dag.

Ifølge museumsdirektør Tone Hansen har bildet vært del av kunstsenterets samling og tilgjengelig for offentligheten siden institusjonen ble opprettet. "Det er et viktig bilde både for Henie Onstad Kunstsenter og publikum. De omfattende undersøkelsene og behovet for å gå igjennom de ulike faktaene i saken har vært utfordrende og har foregått over et lengre tidsrom."

Arvingene fornøyd
Undersøkelsene har blitt utført i fellesskap av det norske kunstsenteret og Rosenbergs arvinger i franske og amerikanske arkiver. Henie Onstad har samarbeidet med et stort antall museer, institusjoner og eksperter i Frankrike. "Undersøkelsene bekrefter at maleriet ble stjålet fra Paul Rosenberg, som følge av nazistenes forfølgelser," bekrefter museet i dag.

Christopher Marinello, en jurist med spesialisering innen tilbakeføring av kulturgjenstander, har ført forhandlingene på vegne av Rosenberg-familien.

Ifølge Marinello illustrerer saken "betydningen av at museer og kulturinstitusjoner g

Christopher A. Marinello, jurist spesialisert i kulturgjenstander

© Gutman/GNU/Kureren
jør omfattende gjennomganger av sine samlinger i tråd med Washington-konvensjonens prinsipper." Juristen berømmer Henie Onstad "for sin metodiske tilnærming, vurdering av fremlagte dokumenter som underbygger bildets proveniens og de juridiske forholdene involvert.

Men "til syvende og sist var det styrken bak det moralske kravet som overbeviste Henie Onstad Kunstsenter om at det ville være riktig å tilbakeføre bildet uten forbehold til Rosenbergs arvinger," understreker Marinello.

Saken er den første om tilbakeføring av stjålet nazikunst i Norge. Henie Onstads fremgangsmåte kan dermed få presedens for lignende saker mot andre norske museer. Kunstsenteret sier derfor at det har gjort "grundige avveiinger underveis og holdt Kulturdepartementet orientert gjennom hele forløpet. Prosessen har vært svært krevende for en enkelt institusjon," legges det til.

Nå tar derfor Henie Onstad Kunstsenter til orde for opprettelse av en nasjonal komité for gjennomgang av offentlige samlinger, slik blant annet Nederland, Tyskland og Frankrike tidligere har gjort. Norge undertegnet i 1998 Washington-konvensjonen om tilbakeføring av stjålet kunst sammen med 43 andre land, som også forplikter norske museer til å skaffe seg en oversikt om de sitter på stjålet kunst.

Samtidig er Matisse-maleriet "Blå kjole i okergul lenestol" allerede på vei ut av landet i en varetransport på landeveien, bekrefter Henie Onstad i dag. Et av de mest verdifulle utenlandkse maleriene noensinne i norsk eie har dermed forlatt landet for godt.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no