See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 26.03.2014 - "Arkitektenes nobelpris" går til japansk katastrofearkitekt
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 19.03.2014 - Globale protester mot rivingen av "Russlands eiffeltårn"
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstillingChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


TV-stasjon Ctv3 dokumenterte på torsdag at mayapyramiden Nohmul ble revet av gravemaskiner
© Ctv3/Kureren
Kultur | Viten - Belize

Belize: Mayapyramide brukt til fyllmasse

Lastebiler kjører bort fragmenter av mayatempelet som skal brukes som veifyllmasse

© Ctv3/Kureren
Kureren, 14. mai 2013
- Arkeologer og politikere i Belize er sjokkert. En av landets største pyramider fra mayatiden er blitt jevnet med jorden og brukt som fyllmasse for en vei. Kun små rester gjenstår av det 2300 år gamle tempelet, som raget 20 meter over det flate landskapet.

Forskerne fra det nasjonale instituttet for arkeologi i Belize trodde knapt sine egne ører da de før helgen fikk de første nyhetene om den urgamle pyramiden Nohmul i nord i landet. Nohmul var det høyeste bygget i Nord-Belize, og mayapyramiden har vært godt kjent for vitenskapen siden den ble oppdaget i 1897. Som ellers i verden, er selvsagt slike oldtidsminner underlagt strengt vern i det mellomamerikanske landet.

Nå står det kun en liten stein- og jordhaug igjen på den gamle arkeologiske lokaliteten Nohmul, som forøvrig betyr "stor stein- og jordhaug". Arkeologene tok restene i øyesyn på fredag, og kunne konstantere at Nohmul nå er så godt som tapt for vitenskapen, offentligheten og historien.

Den lokale arkeologen Allan Moore sier han var "forferdet" over det han så. "Jeg håpte det ikke var sant da jeg kom kjørende, men da jeg kom nærmere, kunne jeg ikke tro det, da jeg så alle lastebilene med fyllmasse. Det er en helt forferdelig ødeleggelse," sier Moore til det lokale mediet '7News'.

Kollegaen John Morris fra det nasjonale instituttet for arkeologi ble møtt av det samme synet ved Nohmul. "Dette er noe av det verste jeg har sett i løpet av mine 25 som arkeolog i Belize. Vi kan på ingen måte gjenopprette det som har skjedd her ute. Det er en utrolig ignoranse som viser seg her. Jeg er forferdet, og jeg vet ikke hva jeg skal si i en slik stund," uttalte den sjokkerte arkeologen.

Det var den lokale tv-kanalen 'Centaur Cable Network' som gjorde de første opptakene av gravemaskiner som fjernet stein og grus fra den overgrodde mayapyramiden, en av de største i landet. Opptakene ble sendt på nyhetssendingene i Belize på torsdag.

Dagen etter var arkeologene Moore og Morris på plass. Der ble de først møtt av den illsinte jordeieren. Pyramiden står på privat grunn midt i store sukkerrør

Arkeologen John Morris fra nasjonalinstituttet i Belize

© Channel5Belize/Kureren
plantasjer. Jordeieren truet først arkeologene med macheter og fortsatte å dirigere lastebilene som fraktet bort grusen fra mayaruinen. For arkeologene var det åpenbart at han samarbeidet med entreprenøren om å fjerne pyramiden.

Morris hevder det kun er latskap fra veiutbyggerne som har ført til at de har revet ned det gamle kulturminnesmerket i stedet for å frakte inn grus fra lovlige kilder. "Når enn du ser en større haug i det flate landskapet her, så er det klart at de er lagd av mennesker og ikke er naturformasjoner. Og dette er Nohmul, som er en av de største strukturene i Belize," sier Morris, som legger til at "det er ikke mulig for dem å påstå at de ikke visste hva de gjorde."

Nasjonal skandale
I løpet av helgen utviklet ødeleggelsen av mayaskatten seg til en nasjonal skandale i Belize. Opposisjonspartiet PUP, som beklaget ødeleggelsen av det som kunne vært en viktig ressurs for å utvikle turismen i den fattige landsdelen, krevde i en pressemelding at regjeringen måtte gripe inn. "Gjerningsmennene må bringes for retten og straffes hardt," krevde opposisjonen i helgen.

Lederen for det nasjonale instituttet for arkeologi, Jaime Awe, har nå annonsert at ødeleggelsen vil få rettslige følger. Awe skal nå levere en politianmeldelse av både jordeieren og entreprenørselskapet som sto for veibyggingen. Regjeringen i Belize bekreftet i går at den stilte seg bak anmeldelsen og krevde at politiet undersøkte ansvarsforholdene.

Men også instituttet, som har verneansvaret for oldtidsminner i Belize, må ta på seg noe av skylden. Instituttet har i flere år beklaget seg over at flere gamle mayaruiner, men også Nohmul spesifikt, "fortsetter å ødelegges av veibyggere som henter grus der." Så selv om problemstillingen var kjent, ble det ikke iverksatt noen vernetiltak, som for eksempel

Mayabyen Caracol i Belize er godt bevart og et viktig turistmål i landet

© Belize Tourism Board/Kureren
å stenge området.

Arkeolog Moore sier han er kjent med kritikken. "Vi er omlag 16 ansatte i avdelingen," klager han, og da kan man ikke være på alle steder samtidig og passe på. Det anslås at Belize har over 2000 arkeologiske funnsteder fra mayaperioden.

Store kulturskatter i Belize
Det lille engelskspråklige landet ved Mellom-Amerikas karibiske kyst ligger i kjerneområdet for den gamle mayakulturen, sammen med nabolandene Guatemala og Mexicos Yucatanhalvøy. Regnskogkledde Belize var det viktigste kystnære området for mayakulturen, som ellers var mer lokalisert i innlandet.

Blant de viktigste og best bevarte mayafunnstedene i Belize er Caracol ("Sneglen") helt vest i landet, på grensen mot Guatemala. Caracol var i svært lang tid hovedsetet til et av de største mayakongedømmene, og ble en av stormaktene i den klassiske mayaperioden (år 250–900 eKr). Caracol har blitt et av de viktigste reisemålene for turister i det relativt fattige karibiske landet.

Selv om Nohmul var blant de største og høyeste mayabyggene som er kjent fra Belize, var den likevel blant de mindre viktige da den i stor grad var smuldret opp. Nohmul ble først oppdaget av arkeologen Thomas Gann i 1897, og har siden vært gjenstand for flere utgravninger og restaureringsforsøk. Gann drev selv utgravningene helt til 1936, og fant blant annet graver, jadesmykker, kokekar og verktøy. Det meste av dette ligger nå på British Museum i London.

Kulturturisme med hovedvekt på mayatempler har blitt en viktig del av reiselivet i lille Belize. I tillegg til noen av de mer spennende mayabyene, som Caracol, kan Belize skilte med å være det eneste engelskspråklige landet i regionen, samt å ha en av de vakreste karibiske kyststrekningene i Mellom-Amerika. Turisme er det store stasningsfeltet for økonomisk utvikling i Belize.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no