See also:
» 16.09.2013 - Malis forsoningsminister møtes av tuaregopptøyer
» 11.09.2013 - Norske soldater nå likevel på plass i Mali
» 13.08.2013 - Keita gratuleres med valgseieren i Mali
» 19.06.2013 - Gjennombrudd i fredsprosessen i Mali
» 12.04.2013 - 70.000 maliske flyktninger strandet i Mauritanias ørken
» 09.04.2013 - Frankrike starter tilbaketrekkingen fra Mali
» 02.04.2013 - Nå blir EU-troppene i Mali operative
» 29.01.2013 - Timbuktu: Mange historiske dokumenter kan være reddetChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Tidligere denne måneden ga franske og maliske styrker over makten i byen Gao til det valgte, sivile lokalstyret
© EMA/Armée de Terre/Kureren
Politikk - Mali

"Mali kan bli et nytt Afghanistan"

Franske tropper gir opplæring til maliske kollegaer

© Ministère de la Défense/Kureren
Kureren, 14. mai 2013
- Norske samfunnsforskere advarer mot at konflikten i Mali kan utarte til et nytt Afghanistan "dersom den internasjonale responsen er for hardhendt." Og selv om de har sine tvil til demokratiseringsprosessen i Mali, gjenopptok Norge i dag bistanden til Mali.

FAFO-forsker Morten Bøås og professor Mats Utas ved Det nordiske Afrika-instituttet i Uppsala advarer at det internasjonale samfunnet nå står foran viktige valg som vil bestemme den videre utviklingen i Mali. Et kjernepunkt er at internasjonale styrker for all del må unngå å provosere lokalbefolkningen og at man må unngå retorikk av typen "krigen mot terror".

"Det eksisterer en risiko for at den internasjonale intervensjonen kan gjenta flere av de tidlige feilene som ble gjort i Afghanistan, så vel som i vestafrikanske land som Liberia og Sierra Leone," skriver de to forskerne i siste utgave av fagtidsskriftet 'Finnish Journal of Foreign Affairs'.

Etter at ekstremislamistiske militser med tilknytning til al Qaida hadde full kontroll over Nord-Mali i et helt år, begynte franske styrker i januar i år en offensiv som bombet militsene ut fra sine posisjoner. Sammen med regjeringsstyrker fra Mali, Tsjad og Niger, har franskmennene nå drevet islamistene ut fra alle bebodde områder i Mali.

"Men dette var den enkle delen," sier Bøås og Utas. "Islamistene har ikke tapt slaget om Nord-Mali fullstendig enda. De har fortsatt kapasitet til å gjøre motstand og slår til og med til mot byer som formelt er under fransk kontroll," ifølge forskerne.

Og nå som grovarbeidet og den store militæroffensiven er unnagjort, har franskmennene begynt tilbaketrekningen. Frankrike skal redusere militærstyrken sin i Mali fra 4000 til 1000 i løpet av året. "Det vil vise seg enda mer vanskelig å kontrollere dette enorme landområdet for de gjenværende franske styrkene, fellesoperasjonen til ECOWAS og AU og den maliske hæren," advarer forskerne.

Det er den vestafrikanske organisasjonen ECOWAS og styrker fra Den afrikanske unionen (AU) som nå gradvis skal ta over ansvaret for sikkerheten i Mali og se til at islamistene ikke får gjenetablert seg. Men Bøås og Utas oser ikke av entusiasme hva angår effektiviteten til ECOWAS og AU.

ECOWAS hadde besluttet en intervensjon i Mali allerede i mars 2012, men brukte svært lang tid på forhandlinger, og da islamistene begynte å ekspandere videre sørover ved årsskiftet, måtte regjeringen i Bamako be om militær krisehjelp fra Frankrike. Men ECOWAS-sporet, selv om det var langsomt, hadde viktige fordeler og gode løsninger, påpeker forskerne.

ECOWAS forlangte blant annet et troverdig program for gjeninnføringen av demokratisk styre i Mali før de ville gi den militære kuppregjeringen i Bamako militær støtte - noe de aldri fikk. Samtidig prøvde vestafrikanerne å åpne et forhandlingsspor ved å kontakte noen av tuareggruppene som var delaktige i militsenes erobring av Nord-Mali. Håpet var både å splitte militsene, samt å finne partnere for en langvarig fred i Mali som inkluderer det tradisjonelt fri

Nigers president Issoufou Mahamadou besøker flybasen der nigerske tropper sendes til innsats i nabolandet Mali

© Housseini Garba Yari/Gouv. du Niger/Kureren
hetselskende tuaregfolket som dominerer store deler av Nord-Mali.

I og med terrorangrepet på In Amenas i Algerie, skiftet da også en av de viktigste tuareggruppene, IMA, side og tok avstand fra ekstremislamistene. Disse kan bli en viktig forhandlingspartner om Nord-Malis fremtid.

Men Bøås og Utas frykter nå at en eventuelt hardhendt okkupasjonspolitikk fra maliske, afrikanske og franske styrker i Nord-Mali kan radikalisere befolkningsgruppene i området og drive dem tilbake i fanget på al Qaida. Forskerne advarer særlig mot maliske regjeringsstyrker, som er kjent for menneskerettsbrudd og "mangler et moralsk kompass som grunnlag for militæroperasjonene sine."

"Dette betyr at, i dette øyeblikket, har Frankrike og det internasjonale samfunnet tatt to maliske partnere ombord, regjeringen og hæren, som begge mangler legitimitet og gjennomføringskraft," advarer forskerne. "Dette er et stort problem som må løses dersom det internasjonale samfunnet skal finne bærekraftige løsninger på krisen," legger de til.

Bøås og Utas er også negative til at det er Nigeria som skal overta kontrollen over de internasjonale styrkene i Mali etter hvert som Frankrike trekker seg ut. Selv om nigerianerne har erfaring fra internasjonale operasjoner, er terrenget og miljøet i Nord-Mali ukjent for dem. Troppene fra Niger og Tsjad, derimot, kjenner miljøet godt, men har lite internasjonal erfaring. "Det er fare for at de ikke vil være trent til å beskytte sivilbefolkningen," advarer forskerne.

Norsk bistand gjenopptas
Og på tross av at Mali fortsatt styres av en ikke-legitim kuppregjering, og forskere som Bøås og Utas advarer at demokratiseringsprosessen så langt har lite troverdighet, er Norge blant de landene som allerede nå gjenopptar bistanden til landet.

Ifølge utviklingsminister Heikki Holmås, som presenterte nyheten i dag, skal de nye norske bistandspengene først og fremst gå til å finansiere denne demokratiseringsprosessen. "Det er lyst ut valg i Mali for å avslutte den politiske krisen etter militærkuppet i fjor. Norge vil bidra med 40 millioner til valgprosessen og overgangen til et legitimt styre," heter det i en pressemelding fra regjeringen i dag.

"Befolkningen i Nord-Mali har blitt brutalt undertrykket av ekstremistiske grupper," bemerker Holmås. "Det er avgjørende at landet får en handlekraftig regjering med solid folkelig støtte. Valget i juli må også legge grunnlag for forsoning," legger utviklingsministeren til.

Holmås deltar i morgen på den internasjonale giverkonferansen for Mali i Brussel. Frankrike og EU arrangerer konferansen i nært samarbeid med maliske overgangsmyndigheter. Formålet med konferansen er å mobilisere bistand til Mali og støtte opp under den politiske overgangsprosessen.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no