See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 13.02.2013 - Mali: Nølende retur til TimbuktuChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


En malisk kvinne søker tilflukt i den mauritanske ørkenen
© Nyani Quarmyne/MSF/Kureren
Samfunn - Mali | Mauritania

70.000 maliske flyktninger strandet i Mauritanias ørken

Huslyet til en malisk familie i den mauritanske ørkenen

© Nyani Quarmyne/MSF/Kureren
Kureren, 12. april 2013
- Rundt 70.000 flyktninger fra Mali har søkt tilflukt midt i ørkenen i nabolandet Mauritania, og på grunn av fortsatte krigshandlinger i Nord-Mali, kommer det stadig flere. Isolert fra verden, får de knapt nødvendige forsyninger.

Hjelpeorganisasjonen Leger uten grenser (MSF) har i dag publisert en rapport der de beskriver situasjonen for de 70.000 maliske flyktningene som har strandet i Saharaørkenen, blant dem mange tusen barn. Det er stort sett tuareger og arabere fra Nord-Mali som har slått seg ned i den isolerte ørkenleiren Mbera i Mauritania.

Ifølge MSF, kom de første over grensen allerede tidlig i 2012, da militante tuareger og radikale islamister begynte å ta over kontrollen i Nord-Mali. Mange tuareger var uenige i tuaregopprøret og fryktet å bli satt i sammenheng med de radikale bevegelsene som handlet i deres navn.

Flyktningleiren Mbera i Mauritania ble gradvis større ettersom terrorveldet til islamistene bredte seg i løpet av 2012. Men etter at en franskledet koalisjon fra januar i år drev islamistene tilbake, kom det en plutselig strøm på 15.000 ekstra flyktninger, beretter MSF fra Mauritania. Det var til en stor grad krigshandlingene i Nord-Mali, som fortsatt pågår, som drev denne andre flyktningstrømmen.

"De fleste flyktningene kommer fra tuareg- og arabiske samfunn," sier MSF-koordinatoren i Mbera, Henry Gray. "De flyktet som et føre-var-tiltak, ofte i frykt for overgrep på grunn av deres antatte forbindelse med islamist- eller separatistgruppene. Hjemmene deres i Nord-Mali er fortsatt i bann av frykt og mistro," legger Gray til.

Gray roper et varsku om den kummerlige situasjonen i den svært isolerte flyktningleiren midt i ørkenen, der ale forsyninger må flys inn utenfra. MSF har lagret statistikk over pasientene de mottar i leiren, og kan fortelle om en sterkt økende underernæring og barnedødelighet i løpet av ett år.

Ifølge organisasjonen, som er den eneste som tilbyr medisinsk hjelp i leiren, var de fleste flyktningene, også barna, i relativt god helse og velernærte da de ankom leiren. Men barn som behandles for alvorlig underernæring har doblet seg i løpet av kort tid, og nå er 85 prosent av alle barna som behandles av hjelpeorganisasjonen underernærte.

"Statistikken vår viser at flyktningene faktisk har blitt svakere etter at de ankom leiren, det stedet der de faktisk skulle ha fått hjelp, inkludert korrekt beregnede matrasjoner, fra hjelpeorganisasjonene," beklager Grey. MSF beskriver mangel på alt fra husly, til rent drikkevann, latriner, hygieneartikler og matvarer.

Og MSF ser lite håp for at flyktningene kan vende hjem til Nord-Mali med det første. "Siden den franske intervensjonen, har situasjonen i Nord-Mali blitt svært ustabil, med den væpnede opposisjonen som tyr til geriljataktikker som minelegging av veier og bombeangrep mot bosatte områder. Samtidig anklages den maliske hæren for flere hevnangrep mot gruppene av tuareger og arabere som fortsatt holder til der," sier MSF-rapporten.

"Denne usikkerheten, sammen med rømningen til en stor del av lokalbefolkningen, har ført til et totalt sammenbrudd av den lokale økonomien, og matvaretilgangen begynner å bli knapp," advarer MSF.

Og mens situasjonen i Nord-Mali ikke bedres, rapporterer organisasjonen om en hittil siste flyktningstrøm til den mauritanske ørkenen, som fortsatt pågår. "De siste flyktningene som ankom Mauritania fra og med mars 2013, forteller at matvareknappheten og sammenbruddet av elementære tjenester er den største grunnen til at de flyktet fra Mali," beretter MSF.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no