See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 18.10.2013 - Afrikanske land begynner å forlate FN-domstol
» 07.05.2013 - Tortur og svindel foran valget i Ekvatorial-GuineaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Ekvatorial-Guineas president Teodoro Obiang holder et valgmøte i hovedstaden Malabo
© OIPGE/Kureren
Politikk - Ekvatorial-Guinea

Når presidenten holder valgmøte, må sykehusene stenge

Talsmann i det ekvatorialguineanske opposisjonspartiet CPDS, Wenceslao Mansogo

© Mansogo/Kureren
Kureren, 18. april 2013
- I det oljerike diktaturet Ekvatorial-Guinea har valgkampen startet. Og da president Teodoro Obiang holdt valgmøte i hovedstaden Malabo, ga han likegodt ordre om å stenge sykehus, legevakt, skoler og statlige kontorer slik at alle kunne lytte til ham.

I Ekvatorial-Guinea skal det velges nytt parlament, senat og kommunestyrer den 26. mai, og valgkampen har nettopp begynt. Det vil si, det er kun diktatorens regjeringsparti PDGE som driver valgkamp, ettersom opposisjonen er nesten ikke-eksisterende.

I går markerte president Obiang valgkampstarten med et stort valgmøte i hovedstaden Malabo. I den sammenheng beordret regjeringen alle skoler, departementer, offentlige kontorer, markeder, butikker, sykehus og helsesentre å holde stengt hele dagen. Til og med akuttmottakene måtte holde stengt.

Wenceslao Mansogo, talsmann av det eneste lovlige opposisjonspartiet i landet, CPDS, sier til Kureren at alle ansatte "ble pålagt å delta på valgmøtet" til president Obiang. Dette gjaldt alle byens "leger og sykepleiere, embetsmenn, selgere, lærere, studenter ved universitetet og elever på videregående skoler (elever mellom 14 og 18 år)".

Ifølge ordren, som ble lest opp på den statlige radiokanalen i Ekvatorial-Guinea, var alle studentene og elevene i Malabo pliktige til å møte opp på valgmøtet. Og ifølge en ordre fra borgermesteren i Malabo, ville selgere i hovedstaden som ikke deltok på valgmøtet miste sin salgsplass på markedet. "Alle ble innkalt til å innfinne seg på Malabo Stadium tidlig klokka åtte, selv om ingen visste når Obiang ville være på plass," forklarer Mansogo.

"Denne obligatoriske innkallingen, som innebar å stenge alle offentlige samfunnstjenester, er et ytterligere bevis på regimets forakt mot utdanningen av landets ungdom, allmennhelsen og befolkningens velferd," legger opposisjonstalsmannen til.

Diktatur siden 1968
Ekvatorial-Guinea, en tidligere spansk koloni i Sentral-Afrika innerst i Guineabukta, har siden frigjøringen i 1968 vært et av Afrikas verste diktaturer og nærmest blitt styrt som en familiebedrift i Nguema-Obiang-slekten.

På 1990-tallet ble landet mer og mer isolert på grunn av de grove menneskerettsbruddene. Men etter at Ekvatorial-Guinea oppdaget store oljeforekomster på sokkelen sent på 90-tallet, har internasjonale selskap, blant dem norske, investert stort i landet. Ekvatorial-Guinea er nå blitt den nest største oljeprodusenten i Afrika, kun overgått av Angola.

På grunn av oljeinntektene og et lavt folketall, er Ekvatorial-Guinea nå landet med høyest BNP per innbygger i hele Afrika. Imidlertid kommer ikke landets rikdom befolkningen til gode og to tredeler av innbyggerne lever i dyp fattigdom. Så å si alle inntektene fra landets naturressurser - olje og trevirke - kontrolleres personlig av president Obiang og hans familie, klan og venner.

Teodoro Obiang har vært Ekvatorial-Guineas president siden 1979, da han styrtet og myrdet den tidligere diktatoren, hans egen onkel, Francisco Macías Nguema.

Siden den tid har Obiang innført et skinndemokrati i landet, med flere "opposisjonspartier" som stort sett kontrolleres av presidenten selv og valg som er alt annet enn frie. All reell opposisjon er drevet på flukt, satt i fengsel eller drept, med unntak av partiet CPDS, som aksepteres men til stadighet slås ned på. Også ytringsfriheten er så å si utradert, og det finnes ikke ett eneste uavhengig medium i landet.

I USA, Frankrike og Spania er det åpnet flere rettssaker mot Obiang og medlemmer av hans familie. Anklagene dreier seg for det meste om korrupsjon, underslag og hvitevasking av penger.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no