See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 25.02.2014 - USA planlegger full tilbaketrekking fra Afghanistan i år
» 25.11.2013 - Ny strid om norsk Afghanistan-innsats
» 30.04.2013 - Afghanistans president mottok CIA-penger i 10 årChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Afghanistans avtroppende president Hamid Karzai
© NATO/Kureren
Politikk - Afghanistan

4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan

Hamid Karzais kandidat Zalmai Rasool er favoritt til å vinne presidentvalget i Afghanistan

© Afghansk UD/Kureren
Kureren, 3. april 2014
- Det er frykt for rekordlav valgdeltakelse under presidentvalget på lørdag i Afghanistan. Og den viktigste grunnen til dette er ikke trusselen om vold fra Taliban, men forventninger om valgfusk. Kandidaten som støttes av president Hamid Karzai seiler opp som storfavoritt.

Ifølge en studie gjennomført av den lokale organisasjonen "Free and Fair Election Forum of Afghanistan", støtter hele 92,1 prosent av befolkningen opp om at det til helgen skal gjennomføres både presidentvalg og valg til provinsforsamlingene. Men 43 prosent tror at valget ikke vil bli fritt og rettferdig.

Den økende voldsbølgen bidrar heller ikke til å motivere afghanerne til å stemme på lørdag. I hovedstaden Kabul er sikkerhetsstyrkene ekstra synlige i disse dager, med en rekke politimenn og soldater i gatene. Det afghanske forsvarsdepartementet kunngjorde nylig at det har utplassert 95.000 soldater og 48.000 politifolk over hele landet for å sikre gjennomføringen av valget.

Og det er bitende nødvendig med såpass mye sikkerhetsstyrker, gitt trusselbildet i Afghanistann. For noen uker siden kunngjorde de afghanske talibanene i en uttalelse at de ville prøve å sabotere valget gjennom målrettede angrep på valglokaler, valgmedarbeidere og sikkerhetsstyrkene.

Terrorgruppen har allerede vist at den mener alvor og er i stand til å skape uro. I slutten av mars angrep talibanere ved to anledninger hovedkvarteret til den uavhengige valgkommisjonen i Kabul. Angrepet drepte 15 mennesker, blant dem tre sivile og to politimenn.

Og i de siste ukene har talibanene advart folket om å ikke delta i valget, særlig i distriktene. Volden har ført til at de fleste kandidatene kun har gjennomført en valgkamp i de store byene. Men i Afghanistan bor de fleste på bygda.

Bølge av angrep
Talibanene har også trappet opp angrepene mot utenlandske organisasjoner og steder som besøkes av utlendinger, trolig i et forsøk på å holde det internasjonale samfunnet utenfor valgprosessen.

Syv mennesker, blant dem en 10 år gammel jente, ble på fredag drept i et selvmordsangrep på et pensjonat drevet av en utenlandsk hjelpeorganisasjon i Kabul. I midten av forrige måned ble den svenske journalisten Nils Horner

Kandidat Abdullah Abdullah ble nummer to under det forrige presidentvalget

© CransMontana/Kureren
skutt og drept i Kabul.

Den 21. mars ble tretten personer drept, blant dem to barn, fire kvinner og flere utlendinger, i et angrep på Serena Hotel i Kabul. Hotellet regnes som et av de best beskyttede stedene i hovedstaden, og det besøkes av både afghanske og utenlandske gjester.

Også i midten av januar ble 21 mennesker, blant dem 13 utlendinger, drept i et angrep på en restaurant i sentrum av Kabul. Restauranten besøkes jevnlig av vestlige gjester.

Frykt for valgfusk
Likevel er nivået av politisk vold ikke ekstremt høyt, til dagens Afghanistan å være. Og før valget er det derfor frykten for valgfusk som synes å være den største bekymringen blant de afghanske velgerne.

Deltakerne i en ny undersøkelse gjennomført av "Free and Fair Election Forum of Afghanistan" mener også å ha god oversikt over de viktigste metodene for valgfusk i landet. Dette skjer både ved hjelp av kjøp av stemmer og på grunn av rollen til viktige krigsherrene, som sies å ha full kontroll over stemmekastingen i sine lokale områder.

Respondentene viste også til påstandene om valgfusk under det forrige valget, for fem år siden, der Hamid Karzai ble gjenvalgt som president. Ifølge tall fra FN lå deltakelsen under valget i 2009 kun på 33 prosent. Også den gang forventet et stort antall afghanske velgere at resultatet allerede var gitt, uavhengig av stemmegivningen.

Kandidatene
Det er både presidentvalg og valg til provinsforsamlingene som organiseres på lørdag. Det er åtte kandidater som konkurrerer om oppmerksomheten i valgkampen og ønsker å overta som Afghanistans president etter Hamid Karzai. Men kun tre av disse blir gitt en reell sjanse.

Storfavoritten er Zalmay Rasool. Han er landets tidligere utenriksminister og er den "offisielle" kandidaten med støtte fra president Karzai. Og Rasool viser, på lik linje med Karzai, at han er villig til å ta skitne triks i bruk for å vinne valget.

D

Også blant favorittene: Ashraf Ghani

© ISAF/Kureren
en 16. mars holdt Rasool en stor tale foran 20.000 mennesker i Kandahar, men mange av tilskuerne forklarte senere at de ikke hadde kommet frivillig for å høre på ham. Den nasjonale valgkommisjon har allerede dømt Rasool til å betale 100.000 afghanis (over 11.000 kroner) for å ha tvunget folk til å komme til Kandahar for å overvære valgmøtet.

Rasool er den eneste av de tre favorittene som stiller med en kvinnelig visepresidentkandidat, Habiba Surabi, tidligere kvinneminister og kulturminister. Rasool er utdannet lege, og tilbrakte studietiden i Frankrike.

Neste kandidat er Abdullah Abdullah, som også var kandidat under presidentvalget for fem år siden, Den gang tapte han for Karzai, men kom på andreplass med 30,50 prosent av stemmene. Han er den eneste av alle kandidatene som ikke er pashtun, den største etniske gruppen i Afghanistan.

I 2010 dannet Abdullah "Koalisjonen for forandring og håp", som ble en av de ledende demokratiske opposisjonsbevegelsene i Afghanistan. I 2011 ble koalisjonen forvandlet til "Afghanistans nasjonale koalisjon", som i dag støttes av dusinvis av partier og medlemmer av parlamentet som utfordrer regjeringen til Karzai.

Abdullah kjempet tidligere mot Taliban og var en "krigsherre" for tadsjikene, som igjen var en del av den viktige Nordalliansen.

Samfunnsforskeren og politikeren Ashraf Ghani er den tredje av favorittkandidatene. Ghani har tidligere vært universitetsdirektør ved Universitetet i Kabul. Før han returnerte fra USA til Afghanistan i 2002, var han forsker innen statsvitenskap og sosialantropologi. Han har arbeidet med bistandsspørsmål i Verdensbanken og som finansminister i Afghanistan fra juli 2002 til desember 2004.

Ghani var også kandidat ved presidentvalget i 2009. Da fikk han kun 2,9 prosent av stemmene, særlig fra Kabul-boere med høyere utdannelse. Men siden den gang har han reist landet rundt og blitt et kjent fjes også i distriktene.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no