See also:
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 27.02.2014 - Stortinget i heftig debatt om reservasjonsretten
» 17.02.2014 - Ny rapport: Regjeringskvartalet skal bygges nytt
» 17.02.2014 - Forskere finner 149 miljøgifter i norsk sjøfugl
» 10.02.2014 - Ny arvelov: Mer til ektefeller, mindre til barna
» 04.02.2014 - SSB: Flyktninger kommer i jobb, etter hvertChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Barna er de største kundene av økologisk mat i Norge
© Tine/Kureren
Samfunn | Viten - Innenriks

Ett en fire av norske barn gis økologisk mat

Økologiske grønnsaker blir vanligere i norske butikker

© Mona Olsrød/Fylkesmannen i Vestfold/Kureren
Kureren, 21. mars 2013
- Til tross for at der dyrere og det ikke er dokumentert at mat gir bedre helse enn konvensjonelt fremstilt mat, forsetter salget av økologisk mat å øke i Norge. Særlig barnemat. Nye tall viser at 23 prosent av foreldrene velger økologisk barnemat.

Salg av økologisk mat forsetter å øke i Norge. Statens landbruksforvaltning (SLF) har i dag lagt fram rapporten "Produksjon og omsetning av økologiske landbruksvarer" med tallmateriale fra 2012. Rapporten viser at salget av økologiske matvarer økte med 17 prosent i 2012, og tilsvarer 1,5 milliarder kroner.

Økologisk barnemat er den kategorien innenfor økologiske varer som opplever størst suksess og salgsvekst.

I 2012 ble det solgt økologisk barnemat i dagligvarebutikkener for 140 millioner kroner. Dette var en økning på 31,6 prosent sammenlignet med 2011, og salget var dobbelt så stort som det var i 2010.

Salg av økologisk barnemat utgjorde 23 prosent av totalsalget av barnemat i Norge i 2012. Det vil si at nesten ett av fire norske barn nå spiser økologisk mat.

Meieriprodukter er fremdeles den produktgruppen hvor det omsettes mest økologiske varer. Verdien av salget var 257 millioner kroner, noe som er 1,5 prosent høyere enn i 2011. Blant andre økologiske landbruksvarer er salgstrendene ujevne.

Flere av produsentene av økologiske poteter, grønnsaker og frukt hadde en salgsøkning på 30 prosent i 2012. "Her er etterspørselen så stor at det er behov for å øke produksjonen," mener SLF. Mens salget av økologiske egg økte sterkt, var det derimot mindre etterspørsel etter økologiske kjøttprodukter.

SLF ser videre for seg en ujevn utvikling av markedet for økologiske matvarer fremover. Totalanslaget er at den økologiske produksjonen vil utgjøre mellom fire og ni prosent av total produksjon i 2020.

Mytene om økologisk mat
Og mens salget av økologisk mat øker i Norge, forsetter debatten om økologisk mat virkelig er bedre enn konvensjonelt fremstilt mat. Helsedirektoratet har gjort det klart at det ikke finnes godt nok belegg for å si at økologisk mat er sunnere enn annen mat.

Og i løpet av 2013, vil de fremste forskerne på både helse, ernæring og dyrevelferd forsøke å finne ut om dette stemmer. I november 2012 ga Mattilsynet oppdraget om å forske på mytene om økologisk mat til den uavhengige Vitenskapskomiteen for mattrygghet som skal legge frem en omfattende rapport i løpet av året.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no