See also:
» 06.11.2013 - Israel: Lieberman frikjent, blir utenriksminister igjen
» 07.10.2013 - Iranere spotter over Netanjahus jeansutspill
» 11.08.2013 - Før fredsforhandlingene: Israel godkjenner nye bosetninger
» 10.05.2013 - Kina vil mekle mellom Israel og Palestina
» 26.04.2013 - Nå får politiet i Israel sjekke turistenes e-post
» 19.04.2013 - EU-land vil merke produkter fra israelske bosettinger
» 17.04.2013 - Rakettangrep på Israels ferieby Eilat
» 14.03.2013 - Netanyahu danner ny regjering i IsraelChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


En ung palestinsk gutt trener på å kaste stein mot israelerne
© Atphalix/Flickr/Kureren
Politikk | Samfunn - Israel | Palestina

Israel "mishandler" fengslede palestinske barn

Det israelske militærfengselet Ofer på Vestbredden

© Ennaimi/UNICEF-oPt/Kureren
Kureren, 6. mars 2013
- Etter at Unicef i en rapport i dag kritiserte Israel for "systematisk mishandling av barn under arresten, transporten og forhørene i varetekt," har myndighetene gått med på å endre rutinene. Rapporten avdekker torturliknende metoder.

Det var en rapport fra britiske jurister som i fjor sommer satte søkelyset på behandlingen av palestinske barn arrestert av israelske militærstyrker. Ifølge rapporten, ble palestinske barn i alderen 12 til 17 rutinemessig mishandlet i israelsk varetekt.

Rapporten førte til at forholdene til palestinske barn i israelsk militær varetekt ble tatt opp av FNs barneorganisasjon Unicef. Unicef startet sine egne granskninger, denne gang i samarbeid med israelske myndigheter.

Organisasjonen presenterte sin egen rapport i dag, og kom med svært hard kritikk av den israelske hæren. Etter intervjuer med flere palestinske barn, konkluderer Unicef med at "det ser ut til å være "et mønster av mishandling under arresten, transporten og forhørene av barn i varetekt."

Ifølge rapporten blir det hvert år arrestert, avhørt og varetektsfengslet rundt 700 palestinske barn i alderen 12 til 17 år av den israelske hæren. De fleste er gutter.

"Mange barn arresteres midt på natten og vekkes av tungt bevæpnede hjemme hos seg selv," ifølge Unicef. "For noen av barna er det som følger kaotiske og skremmende scener, hvor møbler og vinduer ofte blir knust, anklager og banneord blir skreket og familiemedlemmer blir tvunget til å gå ut i nattklærne sine mens det anklagede barnet blir ført hjemmefra med makt og tatt med under vage forklaringer som 'han blir med oss og vi tar ham med tilbake senere'." Verken barn eller foreldre blir informert om hvor barnet skal til eller hvor lenge det blir borte, skriver Unicef i rapporten.

Også fangetransporten er traumatisk for barna, bekrefter FN-organisasjonen: "Mange barn utsettes for mishandling på veien til avhørssenteret. Noen utsettes for fysisk eller psykisk mishandling, andre lider under smertefulle bevegelseshindringer eller fra å bli tvunget til å ligge på det harde gulvet i kjøretøyet. Transporten kan ta mange timer."

Under forhørene blir barnas rettigheter systematisk brutt, fremholder Unicef. "Ikke ett barn har hatt følge av en advokat eller et familiemedlem," noe som ifølge rapporten strider mot Barnekonvensjonen. "Knapt noe barn informeres om sine rettigheter, da særlig retten til ikke å belaste seg selv i vitneutsagn," noe som også strider mot konvensjonen, heter det videre.

"Avhørsmetodene e

Palestinske barn leker i ruinene etter bombingen av Gaza

© UNICEF/Kureren
r en blanding av skremsel, trusler og fysisk vold med den klare hensikten å få barnet til å tilstå," sier rapporten. "Barn har blitt truet med døden, fysisk vold, isolasjon og seksuelle overgrep mot dem selv eller familiemedlemmer."

"De fleste barna tilstår i løpet av avhøret. Avhørslederen skriver da ut noen skjemaer og beordrer barnet til å skrive under, selv om barnet som regel ikke har en riktig forståelse av innholdet." Som regel er dokumentene på hebraisk, som de aller fleste palestinske barn ikke forstår.

Rapporten kritiserer videre rettssikkerheten for de palestinske barna når de blir ført for en militær domstol. "De fleste barna ser advokaten sin for første gang i rettssalen." Barna føres til dommeren i fotlenker og håndjern og sitter i varetekt gjennom hele rettsprosessen, ofte månedsvis i isolasjon.

Blir det palestinske barnet dømt, må det som regel sone i et barnefengsel i selve Israel, noe som ifølge Unicef bryter med folkeretten. Dette gjør det også nærmest umulig for familien å besøke barnet mens det soner dommen på grunn av reisebegrensningene for palestinere på Vestbredden og i Gazastripen.

Israel vil følge anbefalingene
Unicef-rapporten, som var ferdig i februar men først ble presentert for pressen i dag, har allerede vært behandlet av israelske myndigheter. Den har fått en bemerkelsesverdig positiv behandling: "Israel vil studere konklusjonene og vil jobbe for å gjennomføre anbefalingene i et pågående samarbeid med Unicef, en organisasjon vi setter pris på og respekterer," heter det i en pressemelding fra israelsk UD i dag.

Utenrikstalsmannen understreket at "Israel deltok i å behandle materialet som ble brukt til å skrive rapporten i samarbeid med Unicef. Representanter fra utenriksdepartementet og den israelske hæren har holdt arbeidsmøter med Unicef med det felles mål å bedre de forholdene som omtales i rapporten."

Unicef la også vekt på sitt samarbeid med israelske myndigheter da rapporten ble lagt frem i dag. Ifølge FN-organisasjonen, har det allerede vært "noen forbedringer" i behandlingen av palestinske barn i israelsk militær varetekt i det siste. Det viktigste hadde vært at palestinske barn ble satt på linje med israelske da de nylig fikk hevet voksenalderen fra 16 til 18 år.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no