See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 18.10.2013 - Afrikanske land begynner å forlate FN-domstol
» 20.06.2013 - Kenyatta må i retten over krigsforbrytelser
» 09.04.2013 - Kenyatta tatt i ed som Kenyas president
» 09.03.2013 - Kenyatta vinner hårfint i Kenya
» 07.03.2013 - Nervøst i Kenya etter langsom stemmeopptelling
» 04.03.2013 - Mot spennende opptelling i KenyaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Valgkamparrangement for den kenyanske presidentkandidaten Uhuru Kenyatta
© Uhuru Kenyatta campaign/Kureren
Politikk - Kenya

Observatører roser valgforberedelsene i Kenya

Den kenyanske valgkommisjonen har i løpet av 2012 drevet opplysningskampanjer i hele landet

© IEBC/Kureren
Kureren, 22. februar 2013
- Internasjonale valgobservatører har rost forberedelsene til neste måneds valg i Kenya. Valgkommisjonen har forberedt seg godt og det har hittil ikke vært tilløp til uro under valgkampanjene i landet. Lite tyder på en repetisjon av forrige valgs uroligheter.

Det ellers svært kritiske valgobservatørkorpset til Cartersenteret, ledet av USAs tidligere president og fredsprisvinner Jimmy Carter, er full av ros i sin rapport om valgforberedelsene i Kenya. Observatørene registrerer en helt annen opptakt til valget den 4. mars enn i 2007.

"Valgkampanjene er generelt fredelige så langt," rapporterer Cartersenteret. Observatørene sier at "kenyanerne har vært i stand til å møtes fredelig til valgkamparrangementer, og partiene og kandidatene har vært i stand til å målbære budskapene sine til potensielle velgere."

Ifølge Cartersenteret har også Kenyas valgkommisjon gjort en god og "kompetent" jobb som lover vel for "et fredelig og troverdig valg." Valgkommisjonen har jobbet nært sammen med domstolene og pressen for å forebygge rettsbrudd i valgkampperioden.

Valgkommisjonen selv informerer om det store arbeidet den har lagt ned for å bedre informere kenyanske journalister om valgprosessen. Slik håper den å unngå krisemaksimerende oppslag om valgfusk og overdrevne beskyldninger mot politiske motstandere. En mer nøktern presse kan bidra sterkt til å unngå uro.

Særlig viktig har det vært for valgkommisjonen å bidra til større åpenhet rundt valgprosessen, og dermed også større forståelse blant kandidater og journalister for hvordan valgsystemet fungerer. I løpet av året har journalister og kandidater blitt gitt omvisninger hos valgkommisjonen for å se og prøve det tekniske utstyret. Valgkommisjonen har også reist rundt i provinsene for å gi opplæring.

Mens observatørene fra Cartersenteret hittil er svært fornøyd med innsatsen til valgkommisjonen, roper de også et varsku til kenyanske politikere. Observatørene oppfordret kandidatene til "å etterkomme reglene i valgloven, å gjenta sin støtte til en ikke-voldelig deltakelse i valgprosessen og at de vil akseptere dommen til det kenyanske folket når den foreligger."

Valget den 4. mars omfatter stemmegivning til presidentkandidater, men også parlamentsvalg og lokale valg. Dette er de første valgene som avholdes i henhold til den nye grunnloven fra 2010. Grunnloven kom til etter de voldelige sammenstøtene under og etter valget i 2007 og etter at de to hovedmotstanderne ble enige om en maktdeling som har holdt til nå.

De to viktigste kandidatene til presidentvervet er Uhuru Kenyatta og Raila Odinga. Uhuru er sønnen til Jomo Kenyatta, Kenyas første president (1964-1978), og representerer KANU-partiet. Den aktuelle presidenten, Mwai Kibaki, har uttalt sin støtte til KANU i dette valget, men får ikke selv lov til å stille til valg for en tredje periode i presidentembetet.

Utfordrer Odinga har vært Kenyas statsminister siden maktdelingen med president Kibaki i 2008. Han var også hovedmotstanderen til Kibaki i det urolige valget i 2007 og representerer "Oransjepartiet" ODM.

Skillelinjene ved kenyanske valg er i mindre grad politiske programmer enn etnisk tilhørighet. Kenyatta og KANU-partiet kan forvente seg bred støtte fra de to store folkegruppene luoene og kikuyuene. Odingas ODM favner noe bredere blant de mange andre folkegruppene i Kenya og har tradisjonelt presentert seg som et mer demokratisk alternativ til KANU.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no