See also:
» 26.03.2014 - "Arkitektenes nobelpris" går til japansk katastrofearkitekt
» 07.03.2014 - Kunstmarkedet: 2013 var det beste året noensinne
» 08.11.2013 - "Hver femte sol-like stjerne har beboelige planeter"
» 07.11.2013 - Denne colaen kan bli solgt for 400 millioner kr
» 10.10.2013 - Kanadiske Alice Munro får Nobelprisen i litteratur
» 03.10.2013 - Verden mot nok en rekordstor kornproduksjon
» 27.09.2013 - Ny forskning: "LSD gir ikke psykiske problemer"
» 17.09.2013 - Katastrofealarm fra USA om resistente bakterierChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Pablo Picasso maler "Guernica" i 1937, fotografert av elskerinnen Dora Maar
© Dora Maar
Kultur | Viten - Verden

Picasso brukte normal husmaling, ifølge fysikere

Kureren, 19. februar 2013 - Fysikere har undersøkt malingen i flere verk av kunstnere Pablo Picasso fra 1930-tallet og avslørt at han ikke brukte normal oljemaling slik brukt av andre malere. Tvert imot brukte Picasso veggmaling, slo forskerne fast.

Den spanske maleren Picasso må sies å være en revolusjonær innen billedkunsten på mange måter. Og den abstrakte maleren slutter ikke å overraske. Han var åpenbart også svært original i matervalgene han gjorde på 1930-tallet.

Dette kommer frem i en studie av nanofysikerne Volker Rose og Francesca Casadio ved Art Institute of Chicago, som ble publisert i fagbladet 'Magazin Applied Physics A' denne uken. Forskerne hadde studert malinglaget i fem malerier av Picasso med tanke på å finne ut eksakt hvilken farge kunstneren hadde brukt.

Rose og Casadio brukte en ny teknikk, "høyoppløselig kartlegging av fluorescens fra urenheter i historiske sinkoksidpigmenter". Ved bruk av nanoprøver fant de urenheter av bly, kadmium og jern i sinkpigmentene. Forskjellige urenheter er karateristiske for maling fra forskjellige leverandører og produsenter.

Forskerne sammenliknet prøvene fra Picassos malerier med oljemaling på tuber som var i typisk bruk blant kunstnere tidlig på 1900-tallet, men også med vanlig husmaling. De kom frem til at malingen brukt av Picasso var vanlig veggmaling fra den den gang populære franske malingsprodusenten Ripolin.

Ripolinmaling var svært mye rimeligere enn oljemaling på tube også på 1930-tallet. Og med det store formatet mange av Picassos verk hadde - mesterverket "Guernica" måler 3,5 ganger 7,8 meter - var det mye å spare på å bruke normal veggmaling.

Den nye erkjennelsen har betydning for både kunsthistorikere, som vil kunne få et større innblikk i Picassos teknikker og tankesett, og for konservatorer når disse skal restaurere maleriene til den spanske kunstneren. Picassos kunst henger i museer og private samlinger verden over.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no