See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 26.03.2014 - "Arkitektenes nobelpris" går til japansk katastrofearkitekt
» 07.03.2014 - Kunstmarkedet: 2013 var det beste året noensinne
» 07.11.2013 - Denne colaen kan bli solgt for 400 millioner kr
» 19.02.2013 - Picasso brukte normal husmaling, ifølge fysikereChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Alice Munro får tildelt Nobels litteraturpris for 2013
© TheManBookerPrizes/Kureren
Kultur - Canada | Verden

Kanadiske Alice Munro får Nobelprisen i litteratur

Kureren, 10. oktober 2013 - Den kanadiske forfatteren Alice Munro har fått nobelprisen i litteratur etter å ha vært blant favorittene i mange år. Munro er kjent for å ha lagt grunnlaget for den såkalte "kanadiske realismen". Ifølge det svenske akademiet er Munro "den korte samtidsnovellens mester".

I tråd med tradisjonen annonserte Det svenske akademiet og deres faste sekretær Peter Englund i dag kl. 13.00 hvem som fikk årets nobelpris i litteratur i en sal fullsatt av journalister.

Akademiet er kjent for stort hemmelighold rundt hele Nobel-prosessen, men i år var det Alice Munro og den japanske forfatteren Haruki Murakami som har ligget øverst på oddslistene i de siste ukene. Dermed var for en gangs skyld en av favorittene som ble tildelt den prestisjetunge prisen.

Kjent som "den kanadiske Chekhov", utmerket Alice Munro seg for å ha grunnlagt det som ofte kalles "kanadisk realisme", en litteraturstil som tidligere hadde fått gjennomslag i nabolandet USA. Hun er også utropt til "dronningen av de korte historiene" og anses som en av samtidens beste prosaforfattere i Nord-Amerika. Munros subtile beskrivelser av følelseslivet til sine, for det meste kvinnelige hovedpersoner, har gitt henne en stor tilhengerskare.

Alice Munro (82), som er utdannet journalist, begynte i litteraturverden i en alder av 30 år, med korte historier som hun solgte til den kanadiske kringkastingen. Dette er et format hun senere har visst å perfeksjonere.

Hennes første novellesamling, "Dance of the Happy Shades" fra 1968, ble svært godt mottatt og vant Governor General's Award for Fiction, den mest prestisjetunge litterære prisen i Canada, dette året. Denne suksessen ble etterfulgt av "Lives of Girls and Women" i 1971, en samling sammenvevde fortellinger som ble utgitt som en roman.

I 1978 ble Munros samling "Who Do You Think You Are?" utgitt. For denne boken vant Munro Governor General's Literary Award for andre gang. Gjennom 1980- og 1990-tallet gav Munro ut en novellesamling omkring hvert fjerde år. Disse ble stadig bedre mottatt, og Munro har vunnet et stadig økende antall nasjonale og internasjonale utmerkelser for forfatterskapet sitt.

Kortfortellingene til Munro er ofte å se i publikasjoner som for eksempel The New Yorker, The Atlantic Monthly og i magasinene Grander Street og Mademoiselle, og i The Paris Review.

Munro har tidligere sagt at hun er blitt sterkt påvirket av andre store tidlige forfattere som Katherine Anne Porter, Flannery O'Connor, Carson McCullers og Eudora Welty, samt andre verdenskjente forfattere som James Agee og William Maxwell.

Hennes verk er oversatt allerede til tretten språk. Men det kommer sikkert til å bli flere etter dagens oppmerksomhet. Gyldendal forlag har allerede gitt ut ni bøker av Munro på norsk.

Nobelprisen, samt 8 millioner svenske kroner, skal overrekkes under en seremoni i Stockholm den 10. desember.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no