See also:
» 28.01.2014 - 20 barn blir skutt på i USA, hver eneste dag
» 14.11.2013 - USA: 3.200 småkriminelle fengslet med livstidsdommer
» 30.08.2013 - Burgerstopp i USA: Fastfoodbransjen i storstreik
» 23.08.2013 - Nå blir det billigere å studere på universitet i USA
» 04.07.2013 - Også all vanlig postgang overvåkes i USA
» 26.06.2013 - USAs høyesterett anerkjenner rettighetene til homofile par
» 20.06.2013 - Homoutdriverne legger ned og unnskylder seg
» 03.05.2013 - Laveste arbeidsledighet i USA på 4 årChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Multiresistente bakteriestammer
© CDC/Kureren
Samfunn | Viten - USA | Verden

Katastrofealarm fra USA om resistente bakterier

Gonorébakterien Neisseria gonorrhoeae

© CDC/Kureren
Kureren, 17. september 2013
- Det amerikanske helsedepartementet har for første gang gjennomgått konsekvensene av antibiotikaresistente bakterier og advarer nå om en "potensiell katastrofe". Allerede nå smittes 2 millioner og 23.000 mennesker dør av multiresistente bakterier hvert år, kun i USA.

Helsedepartementet i Washington er ikke kjent for å krisemaksimere. Men en omfattende rapport fra departementet beskriver "det komplekse problemet av antibiotikaresistens i dag og de potensielt katastrofale konsekvensene av å ikke gjøre noe."

Det er første gang helsemyndighetene kartlegger det økende problemet med farlige bakterier som er blitt motstandsdyktige mot antibiotikabehandling i USA som helhet. Det statlige Centers for Disease Control and Prevention (CDC) la i går frem en rapport der det fremkommer at "hvert år blir minst 2 millioner mennesker smittet av bakterier som er antibiotikaresistente i USA, og minst 23.000 mennesker dør hvert år som direkte følge av disse infeksjonene."

De aller fleste pasientene overlever infeksjoner av slike bakterier, men dette krever ofte intensiv behandling og lange sykehusopphold.

"Den totale økonomiske kostnaden ved antibiotikaresistens på den amerikanske økonomien er vanskelig å beregne," står det i rapporten. "Estimatene varierer, men de har blitt regnet ut til å utgjøre 20 milliarder US dollar [120 milliarder kr] i ekstrakostnader for helsevesenet, og i tillegg til dette, kostnader på 35 milliarder dollar [210 milliarder kr] forbundet med nedsatt produktivitet hvert år."

CDC påpeker at institusjonen nå ønsker å slå alarm for å øke bevisstheten om problemet i USA. Ettersom omfanget av antibiotikaresistente bakterieinfeksjoner begynner å bli såpass stort, mener helsemyndighetene at det er behov for forsterkede tiltak for å bremse utviklingen.

Det er først siden 1940-tallet at antibiotiske stoffer som penicillin er blitt tilgjengelige i medisinsk behandling. Det er blitt utviklet et stort antall antibiotiske stoffer siden den tid, og disse er fortsatt det eneste effektive våpenet mot de fleste bakterieinfeksjoner, selv mot potensielt farlige sykdommer som i dag fremstår som uvesentlige.

Men utstrakt bruk av antibiotiske stoffer, samt uriktig behandling og massebruk innenfor dyreholdet, har latt den ene bakteriekulturen etter den andre utviklet resistens mot den mest typiske behandlingsformen. I mage år har svaret vært å behandle med en annen type antibiotika, men nå er det også stadig flere bakteriekulturer som er multiresistente og ikke reagerer på noen form for antibiotika.

Rapporten fra CDC understreker at antibiotika er blant verdens mest brukte legemidler.

CDC-direktør Tom Frieden under presentasjonen av rapporten

© Kureren
"Men opptil 50 prosent av all foreskreven antibiotika for mennesker er ikke nødvendig eller ikke det optimalt effektive legemiddelet," konkluderer rapporten.

Helsemyndighetene kritiserer også den utstrakte bruken av antibiotika i dyreholdet, både til sykdomsforebygging og til å fremme veksten av husdyr brukt i matproduksjonen. "Bruken av antibiotiske for å fremme veksten er ikke nødvendig, og denne praksisen bør fases ut," anbefaler CDC-rapporten.

Rapporten tar for seg en rekke antibiotikaresistente bakterier som er, eller er i ferd med å bli, et folkehelseproblem i USA. Det er særlig tre bakterieinfeksjoner som peker seg ut og klassifiseres som et "presserende trusselnivå" ("urgent threat level").

Det mest omfattende problemet er bakterien Clostridium difficile, en tarmbakterie som også i Europa hører til de vanligste sykehusinfeksjonene. Hos friske mennesker fører bakterien til en harmløs diaré, men hos syke og eldre kan et ukontrollert utbrudd føre til dødsfall. Stadig flere av sykehusinfeksjonene av denne bakterien er antibiotikaresistente, og i USA fører dette til minst 14.000 dødsfall årlig, ifølge rapporten.

Antall dødsfall som tilskrives Clostridium difficile i USA har økt med 400 prosent fra år 2000 til 2007, ifølge CDC, "delvis på grunn av at det har utviklet seg en sterkere bakteriestamme."

Den nest mest dødelige antibiotikaresistente bakteriegruppen er såkalte enterobakterier, som også i all hovedsak lever i fordøyelsesorganene. Dette hører også til blant de vanligste sykehusinfeksjonene, og nye bakteriestammer er blitt "resistente til så å si alle typer antibiotika vi har i dag," ifølge CDC. Anslagsvis 600 pasienter dør av en slik infeksjon hvert år i USA.

Den tredje problembakterien er Neisseria gonorrhoeae som forårsaker den seksuelt overførbare sykdommen gonoré. Selv om denne sykdommen ikke er dødelig, begynner antibiotikaresistente gonorébakterier å bli et folkehelseproblem i USA. Ubehandlet gonoré fører blant annet til sterilitet.

Det antas at 246.000 mennesker ble smittet med antibiotikaresistent gonoré i USA i 2011, noe som allerede nå tilsvarer 30 prosent av alle smittede.

Mer informasjon
Rapporten fra CDC er tilgjengelig på denne lenken (pdf).    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no