See also:
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 05.02.2014 - Vatikanet i ordkrig med FN om pedofile prester
» 20.01.2014 - Ulikheten i verden eksploderer
» 06.12.2013 - Mandela, en milepæl for Afrikas omdømme i verden
» 03.12.2013 - Verdens korrupsjonskart bryter med fordommer
» 21.11.2013 - Sammenbrudd i klimaforhandlingene i Warszawa
» 05.11.2013 - Paven med meningsmåling om homofile, skilsmisser og kondomerChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Risproduksjon i det sentralasiatiske landet Tadsjikistan
© Vasily Maximov/FAO/Kureren
Samfunn | Viten - Verden

Verden mot nok en rekordstor kornproduksjon

Kornproduksjonen og -forbruket på verdensbasis siden 2003

© Kureren (Kilde: FAO)
Kureren, 3. oktober 2013
- I motsetning til mange dommedagsprofetier, fortsetter verdens matvareproduksjon å stige i takt med etterspørselen. Årets globale kornproduksjon setter, som i de fleste år, rekord. Og det er særlig i u-landene at jordbruket gjør stadige fremskritt.

Fjoråret var et av de få unntaksårene for verdens kornproduksjon. I 2012 var produksjonen mindre enn i 2011 etter ugunstige værforhold i Europa, Nord-Amerika og Australia i ett og samme år. Og for en sjelden gangs skyld var kornetterspørselen (marginalt) større enn produksjonen i fjor.

De uheldige værforholdene på flere kontinenter samtidig førte til spekulasjoner om at verden kunne ha støtt på sin begrensning i forhold til matvareproduksjonen. Kornprisene steg i været. Situasjonen liknet året 2006, da det for en gangs skyld hadde vært to påfølgende år med svakt nedadgående kornproduksjon, noe som førte til en eksplosjon i kornprisen.

I år er alt tilbake til normalen igjen, slik det pleier når dommedagsprofetiene atter en gang er blitt tilbakevist av realitetene. Ifølge FNs matvareorganisasjon FAO tegner 2013 nemlig til å bli nok et rekordår for den globale matvareproduksjonen. Produksjonen globalt har økt med 11 prosent siden i fjor. Også prisene på kornprodukter synker jevnt på verdensmarkedet, viser FAOs tall.

Årets rekordproduksjon skyldes i stor grad at kornhøsten i Europa og Nord-Amerika ikke har opplevd større værrelaterte problemer, og dermed både kunnet ta seg opp fra fjorårets dårlige resultater og produsere nye rekorder. Sammenliknet med fjoråret er dermed veksten i kornproduksjonen størst i i-landene.

Men tar man i betraktning at denne "store veksten" i kornproduksjonen i Europa og Nord-Amerika i første rekke er på grunn av et dårlig fjorår, ser man at det er i u-landene at den jevne og viktige veksten i jordbruksproduksjon foregår.

Asia har for lengst etablert seg som verdens største kornkammer, særlig Det fjerne østen. Hele 45 prosent av verdens kornproduksjon kommer nå fra Asia, mot rundt 20 prosent fra Europa og det samme fra Nord-Amerika. Samtidig har Afrika og Latin-Amerika en jevnt økende andel av verdens kornproduksjon, selv om det i klimautsatte Afrika fortsatt er relativt store årlige svingninger.

Verdensbehovet for kornprodukter øker ganske jevnt med over 3 prosent hvert år, selv om dette går merkbart saktere i de årene kornprisene skyter i været. Dette representerer en tre ganger raskere økning enn verdens befolkningsvekst, og betyr i det store og hele at det er en større andel av verdensbefolkningen som har råd til å spise seg mett hver dag.

Og over det lange løp viser det seg også at verdens kornproduksjon holder jevnt tritt med etterspørselen. Og det er fortsatt et stort potensial for å øke verdensproduksjonen, særlig i u-landene, der produktiviteten ligger langt under potensialet.

Med økt kornproduksjon over nesten hele verden, vokser også kornlagrene kraftig i år, særlig i u-landene. Totalt regner FAO med at det vil ligge 560 millioner tonn korn på lager ved utgangen av året, noe som er en økning på over 12 prosent fra i fjor. Men dette tilsvarer fortsatt kun 23 prosent av det årlige kornforbruket, noe som igjen forklarer de raskt svingende verdensmarkedsprisene på kornprodukter hver gang det er fare for uår.

Men selv om verdens kornproduksjon nå er tilbake på sin normale rekordkurs, advarer FAO i dag om at det fortsatt er stor matvareusikkerhet i deler av verden. I tillegg til om lag halvparten av alle afrikanske land, er det et graverende underskudd på kornprodukter i kriseland som Syria, Irak, Afghanistan og Nord-Korea. Totalt er det i år 34 land i verden som er avhengig av matvarehjelp.

De største matvarekrisene utspinner seg for tiden i borgerkrigsrammende Syria, der FAO sier at "rundt 4 millioner mennesker anslås å oppleve alvorlig matvareusikkerhet." Dessuten fremhever FAO-rapporten Zimbabwe, som har vært utsatt for et usedvanlig tørkeår som har ødelagt mye av maishøsten. Fra årsskiftet vil rundt 2,2 millioner zimbabwere være avhengig av matvarehjelp, advarer FAO.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no