See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 26.03.2014 - "Arkitektenes nobelpris" går til japansk katastrofearkitekt
» 07.11.2013 - Denne colaen kan bli solgt for 400 millioner kr
» 10.10.2013 - Kanadiske Alice Munro får Nobelprisen i litteratur
» 19.02.2013 - Picasso brukte normal husmaling, ifølge fysikereChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


"Tre studier av Lucien Freud" av Francis Bacon ble solgt for 850 millioner kroner i 2013
© Garret Bithell/GNU/Kureren
Kultur - Verden

Kunstmarkedet: 2013 var det beste året noensinne

Andy Warhols "Silver Car Crash" (Double Disaster) ble solgt for 630 millioner kroner i 2013

© Sotheby's/Kureren
Kureren, 7. mars 2014
- Det var mange klare tegn på at kunstmarkedet i fjor opplevde sitt beste år i historien, og nå er det bekreftet. Salget av kunst gjennom auksjoner økte i 2013 med 13 prosent og nådde rekordsummen 12 milliarder dollar (71,6 milliarder kroner).

Til dette svært høye tallet må man videre legge til gebyrene til kunsthandlerne og skatter og avgifter. Dette summerer seg anslagsvis til et tillegg på mellom 15 og 20 prosent (opp mot 14 milliarder kroner).

Volumet i den internasjonale kunsthandelen er dermed betydelig høyre enn de 10,6 milliarder dollar (63,5 milliarder kroner) det oppnådde i 2012. Aktiviteten på kunstmarkedet var så intens i 2013, at 15.000 kunstnere oppnådde nye rekordpriser for verkene sine, ifølge en fersk rapport fra konsulentsselskapet Artprice, basert i USA og Paris.

Generelt økende priser
Tallene fra Artprice tyder også på at prisen på kunst generelt er stadig økende, uansett kunstsjanger: Maleri, skulptur, trykk og fotografi. Til og med tegninger, som i mange år har ligget utenfor de mest spekulative investeringene, økte ekstra sterkt i pris i 2013.

I løpet av det siste tiåret har prisene på fotografier steget med 25 prosent. Prisveksten var enda sterkere for malerier (27 prosent), skulpturer (28), trykk (38) og, overraskende nok, tegninger, med hele 185 prosent.

Ifølge konsulentsselskapet er grunnen til denne priseksplosjonen på grafiske kunstverk den store veksten i det kinesiske markedet, der denne kunstformen er spesielt høyt verdsatt. Grafikk og tegninger på papir har samme status i Kina som kunst på lerret har i Vesten, og kineserne har utviklet seg til en kapitalsterk faktor på kunstmarkedet i løpet av tiåret.

Likevel er det fortsatt maleriet som er det mest ettertraktede kunstobjektet på verdensbasis, ifølge rapporten. Nesten 900 av de maleriene som ble solgt på auksjon i 2013 oppnådde en pris på over en million dollar (nesten seks millioner kroner). For ti år siden, i 2013, gjaldt dette for bare rundt 200 malerier.

Nye salgsrekorder
Det dyreste maleriet som ble solgt i 2013 er Francis Bacons triptyk (en tredelt

"Number 19" av Jackson Pollock, som ble solgt for 58,3 millioner dollar (350 millioner kroner)

© Christies/Kureren
altertavle) med tre portretter av kunstnerkollegaen Lucien Freud, som ble solgt for 142 millioner dollar (850 millioner kroner). Bacon-verket slo dermed den gamle rekorden på 615 millioner kroner, som Edvard Munchs "Skrik" hadde satt i New York i mai 2012.

På andre plass over 2013-rekordlisten kommer Andy Warhols "Silver Car crash" (Double disaster) som ble solgt på 105 millioner dollar (630 millioner kroner), altså også marginalt mer enn Munchs "Skrik". Den tredje høyeste prisen for et kunstverk ble i 2013 oppnådd av maleriet "Number 19" av Jackson Pollock, som ble solgt på 58,3 millioner dollar (350 millioner kroner).

Også prisnivået på skulpturer er økende. I 2013 nådde salget av skulpturer en omsetning på 913 millioner dollar (5,4 milliarder kroner), fire ganger mer enn for ti år siden. Og aldri før er så mange skulpturer blitt solgt på auksjon på ett år: 22.500 enkeltgjenstander i alt.

Ifølge Artprice har markedet også registrert en økning i omsetningen av grafiske trykk. I 2013 ble det solgt trykk for 260 millioner dollar (1,5 milliarder kroner), også det høyeste tallet i historien. I denne kategorien gikk de høyeste prisene til verk av Edvard Munch, Pablo Picasso og Andy Warhol, alle med priser som overstiger en million dollar.

Og når det gjelder bestselgere, har vestlige kunstnere i løpet av 2013 igjen økt forspranget på kinesere og asiatiske kunstnere.

Dette er topp-ti-listen, etter omsetning per kunstner i 2013:
Andy Warhol (2,2 milliarder kroner); Pablo Picasso (2,1 milliarder kroner); Zhang Daqian (1,7 milliarder kroner); Jean-Michel Basquiat (1,5 milliarder kroner); Qi-dekorasjoner (1,3 milliarder kroner); Francis Bacon (1,1 milliarder kroner); Gerhard Richter (990 millioner kroner); Roy Lichtenstein (839 millioner kroner); Zao Wou-Ki (833 millioner kroner); Claude Monet (821 millioner kroner).    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no