See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 26.03.2014 - "Arkitektenes nobelpris" går til japansk katastrofearkitekt
» 07.03.2014 - Kunstmarkedet: 2013 var det beste året noensinne
» 01.03.2014 - George W. Bush forbereder sin første maleriutstilling
» 06.12.2013 - 70 prosent av Hollywoods stumfilmer er tapt
» 10.10.2013 - Kanadiske Alice Munro får Nobelprisen i litteratur
» 19.02.2013 - Picasso brukte normal husmaling, ifølge fysikereChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Skal selges: Detalj av maleriet "Coca-Cola (3)" fra 1962 av Andy Warhol (1928 – 1987)
© Christie´s/Kureren
Kultur - USA | Verden

Denne colaen kan bli solgt for 400 millioner kr

Andy Warhols oljemaleri "Coca-Cola (3)" fra 1962

© Christie´s/Kureren
Kureren, 7. november 2013
- Et av Andy Warhols malerier av en colaflaske skal auksjoneres bort på tirsdag hos Christie's, og ekspertene forventer at bildet kan oppnå en salgspris på hele 400 millioner kroner. Warhols bilder har gått for enda høyere priser.

"Coca-Cola-flasker er like alle sammen, og de er gode. Liz Taylor vet det, presidenten vet det, landstrykeren vet det, og også du vet det," sa kunstneren Andy Warhol på 1970-tallet i en beskrivelse av verdens mest kjente merkevare.

For den eksentriske kunstneren symboliserte denne amerikanske merkevaren selve nirvana innen popkunsten. Warhol dedikerte mange av kunstverkene sine til Coca-Cola, og hevet dermed leskedrikken opp til et kunstnerisk ikon.

Maleriet som blir auksjonert bort på tirsdag heter "Coca-Cola (3)" og ble malt av Warhol i 1962. Maleriet er utført i olje på lerret, er 1,76 meter høyt og 1,37 meter bredd og tilhørte den private samlingen til den syriskisraelske kunstsamleren José Mugrabi.

Mugrabi, som bor i New York, har verdens største Warhol-samling med rundt 800 verk av kunstneren. Blant annet kjøpte han den kjente bildeserien av Marilyn Monroe for rundt 25 millioner kroner allerede i 1988, noe som i dag må kunne kalles et røverkjøp. Det var med dette kjøpet Mugrabi først gjorde seg bemerket i pressen, og ikke minst på grunn av kommentaren hans, at han hadde "kjøpt et stykke Amerika."

Som forberedelse til auksjonen har "Coca-Cola (3)" vært utstilt i

Verdens dyreste Warhol til nå: "Eight Elvises" fra 1963

© Private collection/Artdiscover/Kureren
London mellom 12 og 18. oktober og i New York fra 9. november frem til auksjonsdagen på tirsdag neste uke. Auksjonen, som skal avholdes hos Christie's den 12. november, er dedikert etterkrigstidens kunst og samtidskunst.

I 2010 solgte Sotheby's "Coca-Cola (4)", en annen versjon av det samme motivet, for 215 millioner kroner til den amerikanske forretningsmann Steven A. Cohen. Den forventede prisen var i utgangspunktet på 118 millioner kroner, mens sluttsummen altså nesten ble det doble. Det sies også at Sotheby's opererer med noe lavere priser enn Christie's, så det er ikke godt å si hva som vil skje med "Coca-Cola (3)" på tirsdag.

I dag er det dyreste hittil solgte kunstverket av Andy Warhol silketrykket "Eight Elvises" (1963), som ble kjøpt av Ronald Lauder i 2006 for 100 millioner dollar (rundt 595 millioner kroner). Deretter kommer silketrykket "Green Car Crash (Green Burning Car I)", som ble solgt for 71,7 millioner dollar (426 millioner kroner) under en auksjon på Christie's i 2007.

Kongen av pop art
Warhols virke som aktiv kunstner kom sakte i gang på 1950-tallet etter en karriere i reklame- og moteverdenen. Han hadde sin første soloutstilling i 1958 i Los

Legenden Andy Warhol i 1983, fire år før han døde

© Robert Mapplethorpe/GNU/Kureren
Angeles. Dette var også første gang Warhol utelukkende satset på kunststilen pop art.

Utover på 1960-tallet begynte han å lage malerier av berømte amerikanske merkevarer som suppebokser og Coca-Cola-flasker. Etter hvert gikk over til å produsere silketrykk, der han avbildet masseproduserte varer, mens kunsten hans på samme måte kunne masseproduseres. Warhol begynte deretter også å lage portretter og reklameverk på bestilling, blant dem portrettet av daværende kronprinsesse Sonja fra 1982.

På 1960-tallet tok Warhol også fotografiet i bruk som base for verkene sine. Det tidligere omtalte grønne bilulykkebildet er for eksempel fra en serie ulykkesfotografier manipulert i sterke farger.

Ettermælet til Warhol, som døde i 1987, plasserer ham som en av de mest banebrytende etterkrigskunstnerne og trolig den høyest respekterte kunstneren noensinne fra USA. Det er Warhol som har gjort popkunsten til et verdensomspennende fenomen og som har produsert de mest ikoniske verkene innen sjangeren.

Her hjemme hadde Astrup Fearnley Museet i Oslo i 2008 utstillingen "Andy Warhol by Andy Warhol", som besto av 44 malerier, én skulptur, én installasjon, elleve filmer samt to tv-programmer.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no