See also:
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 26.03.2014 - En av fire unge i Spania har ikke råd til mat
» 25.02.2014 - Hellas legger ned helsevesenet
» 07.01.2014 - Storbritannia varsler flere kutt i velferdsstaten
» 07.01.2014 - Nå gir Norge nødhjelp til Hellas
» 13.12.2013 - Slovenia unngår full eurokrise
» 15.04.2013 - Island først i Europa med kinesisk frihandelsavtale
» 15.02.2013 - Investeringer på Island "ikke lenger spekulative"











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Islands utenriksminister Össur Skarphéðinsson
© Rick Bajornas/UN Photo/Kureren
Økonomi - Island

Island feirer seieren i Icesave-saken

Islandske 'Frettablaðið' feirer seieren i EØS-domstolen

© Faksimile, Frettablaðið
Kureren, 29. januar 2013
- Islandske myndigheter og pressen feirer seieren over Storbritannia, Nederland og EU i kravet om at statsmidler skulle dekke islandske bankers tap. "En komplett seier," jubler 'Frettablaðið'.

EØS-domstolen ga Island fullstendig rett i at staten og skattebetalerne ikke hefter for banksikringsfondet, som gikk konkurs i og med at alle de tre storbankene på Island gikk overende samtidig. Domstolen var enig med Island at det hadde vært en systemkrise av så store dimensjoner at dette ikke kunne vært planlagt for. Videre er det ingenting i EU- og EØS-lovverket som regulerer hva som skjer dersom et bankgarantifond går over ende, fant retten.

På Island ble domsavsigelsen i går mottatt med jubel. Islandske medier beretter at regjeringen hadde forberedt seg på et negativt utfall og sto klar med tilsvarende pressemeldinger og uttalelser. Synlig overraskede regjeringsmedlemmer hadde først ingen sammenhengende kommentarer utover at dette ville bli feiret på Island.

Etter hvert kom imidlertid utenriksdepartementet i Reykjavik på banen. I en heller nøktern meddelelse heter det at myndighetene mottok domsavsigelsen med "stor tilfredsstillelse." EØS-dommen ville endelig "sette punktum for et viktig kapittel i en lang saga," het det videre.

Dommen har fremfor alt en symbolsk viktighet, da Icesave-saken har hengt over Island som en mare siden 2008. Økonomien har så smått begynt å komme på fote, men skyter fortsatt ikke fart. "Nå er Icesave ikke lenger en snublestein i den økonomiske gjenoppbyggingen av Island," heter det fra UD i Reykjavik.

Myndighetene legger igjen vekt på å understreke at dommen ikke betyr at de som har lidd tap på grunn av Icesave-konkursen ikke vil få erstatning. Men erstatningen kommer fra boet til Landsbanki, Icesaves islandske eier, som viste seg å ha større verdier enn først antatt. Rundt 50 prosent av gjelden fra Icesave er allerede betalt fra Landsbankis bo, og resten vil med tiden bli utløst, ifølge departementet.

Islandske medier var mindre nøkterne i sin feiring av seieren i Brussel. 'Frettablaðið', en av de ledende avisene på øya, hadde i dag overskriften "Komplett seier i Icesave-saken" på forsiden. EU-retten og bankgarantifondene hadde "ikke forutsett en systemkrise" som den Island befant seg i, forklarer avisen, som også beretter om lettelsen denne symbolske seieren betyr for islandsk økonomi.

Også internasjonal presse har i størst grad skrevet positivt om Islands seier i EØS-retten. Nettforumene i land som er rammet av eurokrisen fyltes raskt med kommentarer om at Island hadde valgt den rette veien, i motsetning til regjeringen i eget land som "bare tjener bankene og ikke folket."

Men i noen land, der banknæringen står sterkt, som i Sveits, var pressens vinkling mer negativ. Også britisk presse var stort sett negativ, da britiske skattebetalere hittil har måttet betale for Icesave-konkursen.

I Brussel ble også nyheten tatt negativt imot. EU-representanter uttalte at rettens signal var uheldig, og at det ikke burde herske tvil om at bankinnskudd alltid var garanterte, "selv i tilfelle systemkrise." Det er allerede snakk om å se på nyreguleringer i EU- og EØS-retten for å unngå liknende situasjoner i fremtiden.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no