See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 10.07.2013 - Staten Sør-Sudan feirer sin toårsdagChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Kraftig regn og flom i Sør-Sudan har selv gjort noen av FNs baser ubeboelige for internt fordrevne
© Isaac Billy/UNMISS/Kureren
Samfunn - Sør-Sudan

FN advarer: "Sør-Sudan er i ferd med å implodere"

FN-basen i hovedstaden Juba: WFP deler ut mat til de mange internt fordrevne i Sør-Sudan

© Isaac Billy/UNMISS/Kureren
Kureren / afrol News, 26. mars 2014
- FNs humanitære byråer advarer i dag om en økende sultkatastrofe i Sør-Sudan, som ifølge FN skal stå foran et komplett "sammenbrudd" som land. Nå ber hjelpeorganisasjonene om raske tiltak fra donorer for å unngå de verste følgene av konflikt og sult i landet.

John Ging er operativ direktør for FN-kontoret som koordinerer den humanitære hjelpen (OCHA). I dag fant FN-byråkraten uvanlig klare ord om den katastrofen som er i ferd med å utspille seg i særlig Sør-Sudan. Den skyldes i stor grad en selvpåført væpnet konflikt.

Det som er i ferd med å skje i Sør-Sudan er "svært tragisk", sa Ging, og påpekte at det er den væpnede kampen mellom regjeringen og opposisjonen, som startet midt i desember, som er årsaken til den enorme humanitære krisen i landet. Krigføringen har ført til at nesten 5 millioner mennesker i Sør-Sudan nå trenger humanitær hjelp, og blant dem er 3,7 millioner sørsudanere avhengig av rask matvarehjelp for å unngå en sultkatastrofe.

"Vi har det nyeste landet i verden foran oss som nå er i ferd med å implodere," utbrøt OCHA-direktør Ging. Han beklaget at den unødvendige konflikten er i ferd med å reversere det lille som har vært av utvikling man har fått til etter at Sør-Sudan oppnådde sin fulle uavhengighet fra Rest-Sudan i juli 2011.

Som resultat av denne "meningsløse brutaliteten", som Ging kalte det, har 700.000 mennesker blitt internt fordrevne i løpet av noen få måneder, inkludert de 67.000 fordrevne som har søkt tilflukt på flere FN-baser rundt om i landet. Samtidig har nesten en kvart million sørsudanere flyktet landet og søkt tilflukt i nabolandene.

En av de største utfordringene i Sør-Sudan, ifølge Ging, var at de krigførende partene ikke viste overhodet noen respekt for humanitære hjelpearbeidere, konvoier, materiell eller forsyninger. Blant annet ble man stadig forhindret av de mange veisperringene i landet. "

John Ging fra FN-kontoret som koordinerer den humanitære hjelpen (OCHA) på dagens pressekonferanse i New York

© Evan Schneider/UN Photo/Kureren
Det eksisterer en krisesituasjon i felt i Sør-Sudan, og vi trenger friheten til å gjøre jobben som vi må gjøre, og kan gjøre, dersom man lar oss gjøre den," beklagde OCHA-lederen seg.

Men Ging beklagde også den sene responsen fra giverlandene, som gjorde det komplisert å komme i gang med de store, nødvendige hjelpetiltakene før regntiden i praksis stenger veiene i Sør-Sudan. "Vi har et kappløp med tiden nå som regntiden nærmer seg med stormskritt, og vi må få ut lagre før dette. Vi appellerer på det sterkeste til giverlandene om å gi oss den finansieringen vi trenger for å gjøre de tingene vi må gjøre raskest mulig," appellerte FNs humanitære leder i dag.

"Håpet for Sør-Sudan svinner
Også Yasmin Haque fra FNs barnefond UNICEF, som inntil nylig var verdensorganisasjonen landrepresentant i Sør-Sudan, kalte i dag hendelsene i dette landet for "tragiske". Hun påpekte at den unødvendige konflikten i landet "med ettertrykk at knust håpet" barna i Sør-Sudan hadde for landet sitt.

Også UNICEF trengte raskt større bidrag fra giverlandene, understreket Haque. Hun minte om at det også her i stor grad var barna som var ofre for konflikten. Sørsudanske barn hadde i de siste månedene opplevd grove overgrep, alt fra å se skolene sine okkupert av væpnede styrker, til helsestasjoner som blir bombet og til og med måtte oppleve å bli tvangsrekruttert til å kjempe for de væpnede gruppene i landet.

Både FNs høykommisjonær for flyktninger (UNHCR) og Verdens matvareprogram (WFP) har denne uken utstedt appeller om 371 millioner dollar (2,2 milliarder kroner) i "hastenødhjelp" til tusenvis av

Internt fordrevne under den steikende sola i Maban i Sør-Sudan, der matvareknappheten i leirene skaper en spent stemning

© P. Rulashe/UNHCR/Kureren
sørsudanske flyktninger som nå strømmer inn til nabolandene, der det er lite infrastruktur for å ta dem imot.

Siden kampene startet i desember er det 204.000 sørsudanere som har flyktet til Sudan, Etiopia, Uganda og Kenya, ifølge UNHCR, og heller ikke i disse landene er matvaresituasjonen enkel. Og ettersom både volden og matvareknappheten øker inne i Sør-Sudan, forventer høykommisjonæren at antall flyktninger vil fortsette å øke raskt. UNHCR regner med at rundt 340.000 vil ha flyktet fra landet innen årets utgang.

Ifølge UNHCR-talsmann Adrian Edwards har et gjennomsnitt på 2000 sørsudanerne forlatt landet hver eneste dag. De fleste flykter til Etiopia i øst og Uganda i sør. "Mange av flyktningene har ankommet fullstendig utslitt, ernæringsmessig svake og med dårlig helse etter å ha flyktet fra områder i Sør-Sudan der det er alvorlig knapphet på mat," sa Edwards på en pressekonferanse i Genève i dag.

Det er først og fremst kvinner, barn og eldre som nå flykter fra Sør-Sudan, ifølge FN-talsmannen. Med 700.000 internt fordrevne i Sør-Sudan og 3,7 millioner mennesker sterkt utsatt for matvaremangel, er potensialet for en enda større flyktningstrøm svært stort, frykter UNHCR.

Også i Rest-Sudan er situasjonen ille, og ifølge Ging er det her 6,1 millioner mennesker som nå trenger humanitær hjelp. Det er særlig i Darfur, der kampene har blusset opp igjen, at situasjonen er kritisk. Og overfor Sudan er giverlandene enda mer skeptisk enn overfor Sør-Sudan. FN har kun mottatt 3 prosent av de 995 millioner dollar man har bedt om for å takle den fortsatt humanitære krisen i dette landet.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no