See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 26.03.2014 - FN advarer: "Sør-Sudan er i ferd med å implodere"
» 23.01.2014 - Fredsavtale for Sør-Sudan i havn
» 18.12.2013 - Sør-Sudan står på randen av borgerkrig
» 16.12.2013 - Angivelig kuppforsøk i Sør-Sudan











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Det var stor eufori da Sør-Sudan feiret uavhengigheten den 9. juli 2011
© Tim McKulka/UN Photo/Kureren
Politikk | Samfunn - Sør-Sudan

Staten Sør-Sudan feirer sin toårsdag

Hilde Frafjord Johnson er nå FNs koordinator i Juba, Sør-Sudan (arkivbilde)

© Mark Garten/UN Photo/Kureren
Kureren, 10. juli 2013
- I går var det to år siden Sør-Sudan ble en uavhengig stat. Hilde Frafjord Johnson sier nå at feststemningen i hovedstaden Juba definitivt har lagt seg og at det unge landet overstrømmes av problemer. Regjeringen har ikke kapasitet til å leve opp til forventningene.

Frafjord Johnson, tidligere bistandsminister i Bondevik-regjeringen, er nå FNs øverste representant i Juba. På toårsdagen for friheten i Sør-Sudan rapporterte hun live fra Juba til FNs sikkerhetsråd i New York. Men det var ikke noen feststemning den tidligere ministeren kunne berette om.

"Det var mange av oss som var vitne til den utstrømmende euforien som markerte starten på uavhengigheten til Sør-Sudan," minnes hun. "Stemningen fra den dagen virker bare som et falmet minne nå," legger Frafjord Johnson til.

"Vi har opplevd så mange tilbakeskritt og problemer, samt spenninger med Sudan som har fremprovosert avgjørelser som er blitt kritisert av mange," beretter Frafjord Johnson.

Men det er også blitt gjort fremskritt. Blant annet har forholdet til Sudan nå blitt bedre, regjeringen er i dialog med væpnede grupper rundt om i landet og Sør-Sudan skal begynne på en nasjonal forsoningsprosess. Men det dukker stadig opp nye konflikter, og siden januar har kamper mellom regjeringshæren og væpnede grupper i den østlige delstaten Jonglei drevet tusenvis av sørsudanere på flukt.

"Forverringen av sikkerhetssituasjonen i deler av Sør-Sudan har gått hånd i hånd med brudd på menneskerettene begått av både de væpnede gruppene og statlige sikkerhetstjenester. Myndighetene på nasjonalt og delstatsnivå sliter med å virkeliggjøre løftene sine om å bedre menneskerettssituasjonen i landet," sier en diplomatisk Frafjord Johnson.

Hun beklager "vilkårlige fengslinger, arrestasjoner, sjikanering og tilfeller av drap begått av sikkerhetstjenestene," samt en uvilje fra myndighetene til å ansvarliggjøre overgriperne i hæren og politiet.

Også Khairunissa Dhala fra menneskerettsgruppen Amnesty International er i dag skuffet over utviklingen i Sør-Sudan. Hun anklager regjeringsstyrkene for systematisk bruk av voldtek

FN-styrker beskytter fortsatt sivile i urolige hjørner av Sør-Sudan, som her i Jonglei

© UNMISS/Kureren
t, tortur og annen hardhendt behandling av sivilbefolkningen. Men også eksperten fra Amnesty innser at Sør-Sudans regjering ikke har kapasitet til å påse at menneskerettene blir respektert i hele landet over natten.

"Fremdriften med å sikre menneskerettene har blitt bremset av svært mange forhold, inkludert fortsatte spenninger med Sudan, mangel på infrastruktur og ressurser, og av utbruddet av lokale etniske sammenstøt, men også av restriksjoner på ytingsfriheten," forklarer Dhala den skuffende utviklingen.

President Kiir lover fremskritt
Men ikke aller ser like svart på situasjonen. President Salva Kiir visste å spre optimisme da han i talen til årsdagen lovte at regjeringen nå skulle angripe de ondene som har fått spre seg de siste to årene. Sør-Sudans nye statsapparat beskyldes allerede for å være svært korrupt, og Kiir annonserte nå et tøft program for å slå ned på korrupsjonen.

"Det er ikke korrupsjonen som skal nyte godt av uavhengigheten," lovte president Kiir. Og når man får ryddet opp i korrupsjonen, ville staten endelig ha midler til å satse på det selvstendigheten hadde dreid seg om, nemlig å levere utdanning og sosiale tjenester til befolkningen, lovte han videre.

Og president Kiir gikk også inn på menneskerettene. Han fordømte de dokumenterte overgrepene til regjeringshæren i delstaten Jonglei og lovte at de ansvarlige vil måtte svare for seg.

Og i motsetning til det Frafjord Johnson hadde observert, var det i går store mengder sørsudanere som tok frem noe av euforien fra for to år siden da de feiret toårsdagen for landet sitt. Det var både sang og dans og mange spontane gledesutbrudd i sentrum av Juba på hele nasjonaldagen.

Det er nemlig ingen som vil tilbake til å være en beleiret del av diktaturet Sudan, på tross av at fremskrittene går svært sakte i Sør-Sudan.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no