See also:
» 17.04.2015 - "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
» 14.01.2014 - Nederland: 16 euro døgnet for fengselsopphold
» 03.12.2013 - Nederland: Fattigdommen stiger i rekordfart
» 23.10.2013 - Nederlendere opprørt: FN vil avvikle "rasistisk" førjulsfest
» 06.09.2013 - Domstol: Nederland delansvarlig for Srebrenica
» 29.04.2013 - Siste arbeidsdag for Beatrix: Endelig populær
» 19.04.2013 - Arbeidsledigheten stiger raskt i Nederland
» 05.04.2013 - Nederlands Rijksmuseum gjenåpnes etter 10 årChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fjernes fra sentrum: Coffeeshop i Amsterdam
© Andre Bilber/Kureren
Reise | Samfunn - Nederland

Narkoturisme: Amsterdam stenger coffeeshoppene

Fortsatt lovlig: Coffeeshop i Amsterdam

© Gerardo Diego/Kureren
Kureren, 17. mars 2014
- Myndighetene i Amsterdam ønsker å kvitte seg med imaget som et hasjparadis og et fristed for rusbrukere. Rundt halvparten av coffeeshoppene i Amsterdam sentrum blir nå tvunget til å stenge. Og det samme skjer også i resten av Nederland på grunn av den nye narkopolitikken.

Amsterdam var en verdenspioner hva angikk lovlig omsetning av cannabisprodukter, og tiltrakk seg dermed også et stort antall turister. Også for utenlandske politikere som har tvilt på "krigen mot narkotika", har Nederland vært et forbilde som har vist at regulert omsetning hjelper mot gatelangere, begrenser rekrutteringen til sterkere stoffer og ikke fører til en eksplosjon av hasjrøyking.

Men alt dette synes nå å bli historie. Dagens nederlandske politikere har nemlig snudd, og landet satser nå på en mye mer restriktiv politikk rundt omsetning av hasj og marihuana. Og dette gjelder ikke bare Amsterdam, men hele Nederland.

De nye statlige forskriftene forbyr alle som ikke bor i Nederland å besøke de verdenskjente coffeeshoppene, som i 40 år har kunnet selge marihuana helt legalt. Dessuten vedtok statlige myndigheter i 2012 å stenge alle coffeeshoppene som ligger innenfor en radius på 250 meter av en skole.

Lokal håndheving
Det er statlige myndigheter som har definert en mye strengere narkotikapolitikk i Nederland. Men utføringen av disse nye forskriftene er overlatt til lokale myndigheter, og disse er tillatt et visst skjønn i håndhevelsen. Og mens flere kommuner mer eller mindre ignorerer det nye regelverket, er andre ivrige etter å begrense den lovlige cannabishandelen mest mulig.

Det er om lag 650 coffeeshopper i Nederland, og rundt 200 av disse ligger i Amsterdam. Og i Nederlands fremste reisemål er man fortsatt liberal med å tillate utlendinger i å besøke cannabiskafeene. Så å si ingen av dem har sluttet å selge marihuana til turister, viser en undersøkelse fra i år, og politiet i Amsterdam har ikke fått ordre fra kommunen om å slå til mot kafeer som fortsetter med å slippe inn utlendinger.

Det er blitt anslått at coffeeshoppene i Amsterdam sentrum har en årlig omsetning på rundt 100 millioner euro (800 millioner kroner). De aller fleste kundene skal være nettopp turister, og dette er besøkende som også legger igjen penger i byens restauranter og hoteller.

Men Amsterdam kommune har begynt prosessen med å stenge lokalene som ligger i nærheten av en skole. Av de 78 coffeeshoppene som ligger i Amsterdam sentrum, har halvparten av dem fått ordre om å legge ned innen 2016. De fleste vil bli stengt mot sin vilje, med argumentet om at de ligger nærmere enn 250 meter fra en skole.

Også andre argumenter blir brukt for å stenge cannabiskafeene. Nylig ble det ber

Maastricht ved elven Maas: Færre turister, flere dealere

© Hühnerauge/Kureren
ømtberyktede horestrøket i Amsterdam sentrum satt under lupen av politiet i en kampanje mot hvitvasking av penger og handel med kvinner. Konklusjonen ble at 192 av vindusbordellene ble lukket, men også 26 coffeeshopper ble stengt på grunn av anklager om hvitvasking av penger.

I tillegg lå 13 av kafeene svært nær en skole, og har derfor fått kortere frist til å legge ned. Fire cannabiskafeer er allerede stengt og resten må legge ned før 2016. Og dermed er det først og fremst de sentrumsnære lokalene som stenges, og det er nettopp disse som oppsøkes av turistene.

Det selges mer narkotika på gata
En nederlandsk by der alle de statlige tiltakene allerede er gjennomført, er Maastricht, som ligger nær grensen til Belgia og Tyskland. Maastricht har et stort antall dagsreisende fra nabolandene som til en stor grad kommer for å røyke en joint, og dette hadde kommunestyret sett seg lei på.

Men resultatene fra Maastricht er svært motstridende. Noen hevder at man har klart å bekjempe narkoturismen, mens andre sier at den kun er flyttet fra kafeene til ut på gata.

Maastricht kommune fremhever at den allerede har gjennomført det nye statlige regelverket for å få ned antallet grensekryssere som daglig strømmer til byen i tusentall for å hamstre narkotika i de 14 coffeeshoppene i byen. Mange innbyggere mener at arbeidet med å få slutt på med denne "narkoturismen" har vært vellykket. Antallet slike turister er drastisk redusert.

På andre siden har det vært en merkbar økning i antall narkolangere i gatene i Maastricht etter at utlendinger ble nektet adgang på coffeeshoppene i byen. Og dealerne rapporteres å være både aggressive og hensynsløse. I motsetning til betjeningen i coffeeshoppene, respekterer langerne ikke 18-årsgrensen.

Omsetningen i de til rundt 650 nederlandske coffeeshoppene har nemlig vært strengt regulert. Det praktiseres en 18 års aldersgrense. Omsetningen begrenses til fem gram marihuana eller hasj per person, som er den lovlige maksimumsmengden av dette stoffet man kan besitte til privat bruk i Nederland. Og andre narkotiske stoffer er tabu i disse etablissementene.

Men det er kun tillatt med salg av cannabis til privat forbruk, og det er ikke lov å dyrke mer enn fem cannabisplanter i Nederland. Dette har resultert i den underlige situasjonen at, mens coffeeshoppene fullstendig legalt kan selge hasj og marihuana, må varene kjøpes inn ulovlig "under bordet".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no