See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 17.03.2014 - Narkoturisme: Amsterdam stenger coffeeshoppene
» 14.01.2014 - Nederland: 16 euro døgnet for fengselsopphold
» 23.10.2013 - Nederlendere opprørt: FN vil avvikle "rasistisk" førjulsfest
» 06.09.2013 - Domstol: Nederland delansvarlig for Srebrenica
» 29.04.2013 - Siste arbeidsdag for Beatrix: Endelig populær
» 19.04.2013 - Arbeidsledigheten stiger raskt i Nederland
» 26.03.2013 - Eurosjef sprer angst om bankavgift i andre EU-landChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fra et matutdelingssenter for fattige i Rotterdam (Nederland)
© Voedselbank Rotterdam/Kureren
Samfunn | Økonomi - Nederland

Nederland: Fattigdommen stiger i rekordfart

Fattigdommen øker raskt i Nederland

© Arend van Dam/SP/Kureren
Kureren, 3. desember 2013
- Tidligere i år annonserte regjeringen i Nederland avskaffelsen av velferdsstaten og at folk måtte ta mer ansvar for egen økonomi. Nå viser nye tall at fattigdommen stiger rekordraskt i landet, særlig blant barnefamilier. Hvert tiende barn lever nå i fattigdom.

Risikoen for å havne i fattigdom "er høyest blant eneforsørgende foreldre, enslige over 65 år, ikke-vestlige husholdninger og mottakere av sosiale ytelser. Hos alle disse gruppene har andelen fattige økt sterkt i løpet av 2012," heter det i en studie fra det statlige nederlandske statistikkbyrået.

Men, enda mer dramatisk: "Siden 2007 har barnefattigdommen økt dramatisk." Og særlig sterk har veksten i fattigdommen vært fra 2011 til 2012, avslører tallene.

Den store fattigdomsstudien i Nederland viser at problemet med nyfattigdom begynte å bre seg sakte under finanskrisen i 2008. Deretter har veksten i antall fattige fortsatt å gå svært sakte, til den brått skjøt fart i 2011- og 12. På to år har andelen fattige husholdninger steget fra 7,4 prosent til 9,4 prosent. Over 1,3 millioner nederlendere måtte i 2012 klare seg på en svært lav inntekt.

Veksten i antall fattige forventes å fortsette i de neste to årene, men ikke så raskt som i fjor. Innen 2014 forventer det nederlandske statistikkbyrået at 10,1 prosent av landets husholdninger vil ligge under fattigdomsgrensen.

Og det er særlig barnefattigdommen som har økt enormt siden 2007. Siden finanskrisen er det mer enn 100.000 nye barn som har sklidd inn i fattigdom, og nå er det totalt 384.000 fattige barn i Nederland. Det betyr at totalt 11,4 prosent av alle barn i Nederland vokser opp i fattigdom, og at én av tre fattige i landet er mindreårige.

Kutt i velferdsordningene
Også den nederlandske økonomien har gått trått i 2012 og -13, men dette forklarer på langt nær den dramatiske økningen i blant annet barnefattigdommen. Forklaringen søkes derimot i de like dramatiske kuttene i sosiale ytelser og velferdsordninger som er i ferd med å gjennomføres i Nederland.

Arbeidsledigheten har vært relativt moderat i Nederland de siste årene, og begynte først å stige raskt

Sosialistpartiets Sadet Karabulut under et arrangement mot nyfattigdom

© SP/Kureren
det siste året, fra 5,5 prosent for ett år siden til 7,0 prosent nå. Men det er mange, særlig selvstendig næringsdrivende, som har sett inntektene sine bli vesentlig mindre i de siste årene.

Tøffe sparetiltak fra den liberalkonservative koalisjonsregjeringen til statsminister Mark Rutte har i tillegg lagt lokk på sosiale tjenester og økt skatte- og avgiftsnivået. Og ved høstens budsjettfremleggelse annonserte regjeringen slutten på "den klassiske velferdsstaten," som "sakte men sikkert skal forvandles til et bidragssamfunn."

Les mer om planene for å legge ned velferdsstaten i Nederland i denne artikkelen: "Nederland varsler avskaffelse av velferdsstaten".

Ved presentasjonen av budsjettet for 2014 varslet finansminister Jeroen Dijsselbloem ytterligere utgiftskutt på 6 milliarder euro (47 milliarder kroner). Det er først og fremst i helsevesenet og sosialtjenesten at det skal kuttes. Og det blir mindre utbetalinger for mottakere av barnetrygd, sosialpenger og pensjoner, noe som opposisjonen frykter vil føre til større økninger i antall fattige.

Det sosialdemokratiske parlamentsmedlemmet Sadet Karabulut sier derfor i dag at regjeringen nå må begynne å ta barnefattigdommen på alvor. Hun foreslår blant annet at barnetrygden i større grad skal gjøres inntektsavhengig, slik at fattige barn blir sikret en grunninntekt. Dessuten vil hun pålegge kommunene å åpne suppekjøkken der det trengs.

Også det høyreekstreme partiet PVV til Geert Wilders har brukt dagens fattigdomsrapport til å profilere seg. En partitalsmann sier i dag at "det er en skam" at det fortsatt finnes fattigdom i Nederland. "Pensjonsfondene våre blir ranet på grunn av masseinnvandringen, og [statsminister] Rutte jager folk inn i arbeidsledigheten," beklager partiet, som krever at nederlendere hjelpes inn i jobb og ut av fattigdom.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no