See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 26.03.2014 - "Arkitektenes nobelpris" går til japansk katastrofearkitekt
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 19.03.2014 - Globale protester mot rivingen av "Russlands eiffeltårn"
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstilling











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Arkeologisk sensasjon: Apollon fra Gaza er i en svært god konserveringstilstand
© Debris2008/GNU/Kureren
Kultur - Palestina

"Århundrets arkeologiske funn" i Gaza

Apollon fra Gaza er pakket inn i et smurfesengetøy

© Debris2008/GNU/Kureren
Kureren, 18. februar 2014
- I sjøen utenfor Gaza har en lokal fisker funnet en 500 kilo tung gresk bronsestatue av guden Apollon. Statuen på 1,8 meter er fra mellom 400-100 f.Kr. Funnet har en stor historisk betydning da det ikke finnes andre eksempler av klassiske greske statuer i denne størrelsen som ikke er laget i stein.

Statuen av den greske guden Apollon ble reddet fra sjøen av en fisker i Gaza mens han fisket på relativt grunt vann. Selv om oppdagelsen ble gjort i august, har nyheten først nylig kommet frem i lyset. Statuen ble nemlig beslaglagt av Hamas etter at fiskeren prøvde å selge den på Ebay for noen måneder siden.

Den ydmyke fiskeren som reddet den halvt tonn tunge statuen, Juda Ghurab, sier at han tok med seg statuen hjem på eselet sitt uten å ha kjennskap til den historiske og økonomiske verdien av bronsefiguren han hadde funnet.

Ghurab har denne uken forklart seg til utenlandske medier, og sier at hans første idé var å legge den ut til salg på internett for en halv million dollar (litt over tre millioner kroner) for å hjelpe på den vanskelige økonomiske situasjonen til familien.

Ifølge Ghurab forstod han først senere at det ville være umulig å sende statuen ut fra Gaza fordi det lille territoriet er fullstendig isolert. Grensene til Gaza-stripen er stengt mot både Israel og Egypt. Og det var da han bestemte seg for å ta kontakt med lokale myndigheter, som styres av den islamistiske gruppen Hamas, med forventinger om å få en belønning.

Siden den gang har myndighetene i Gaza holdt den verdifulle statuen beslaglagt. Ingen utenforstående vet derfor hvor Apollon-statuen befinner seg i dag. Det er imidlertid blitt etablert en komité som skal studere det antikke mesterverket, og komiteen har anslått statuens verdi til mellom 125 og 250 millioner kroner. Det Hamas-kontrollerte innenriksdepartementet i Gaza skal nå være ansvarlig for statuens sikkerhet.

Stor utenlandsk interesse
Utenlandske arkeologer som har fått tilgang til de få fotografiene av statuen som myndighetene i Gaza har sluppet ut, sier de ikke tror at statuen kan ha blitt funnet i sjøen. De mener at statuens nærmest uberørte utseende snarere antyder at den har ligget nedgravd på land.

Og flere store europeiske institusjoner, blant annet Louvre-museet i Paris, har allerede gitt Hamas-myndighetene signaler om at de kunne være interessert i å hjelpe til med å restaurere og ta vare på den såkalte "Apollon fra Gaza". Bronsefiguren fra klassisk gresk tid kalles allerede "århundrets arkeologiske funn", og det er dermed også stor interesse for å stille ut objektet.

De eneste bildene som har kommet ut fra Gaza viser Apollon i et slags madrass med smurfesengetøy. Statuen beskrives å være i en overraskende god konserveringstilstand. Alle kroppsdeler og detaljer er svært godt bevart og synlige, både den greske gudens krøllete manke og kjønnsorganene. Og sistnevnte detalj synes å være en hodepine for puritanske Hamas, som har nevnt muligheten om å stille ut statuen lokalt i Gaza, men advarer om at man mest sannsynlig vil dekke over Apollons nedre deler for å ikke støte befolkningen.

Gazastripen er et område svært rikt på arkeologiske skatter. Gaza har mer enn 5.000 års historie med forskjellige høykulturer, fra egypterne til romerne, men også med kristne korsfarere. Men siden Hamas tok kontroll over området i 2007, er grensene praktisk talt forseglet.

Utenlandske arkeologer som har sett fotografier av Apollon beklager at de ikke får lov til å komme inn i Gaza for å grave etter flere mulige gammelgreske skatter. Alt tyder nemlig på at det kan være flere arkeologiske sensasjoner fra den samme perioden der Apollon ble funnet, og de er kanskje i den samme velbevarte tilstanden.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no