See also:
» 17.04.2015 - "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
» 15.04.2015 - Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne
» 15.04.2015 - Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land
» 13.04.2015 - Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 25.02.2014 - Derfor nytter det å kutte bistanden til Uganda
» 24.02.2014 - Uganda fengsler likevel homofile etter "svensk rapport"
» 17.01.2014 - Ugandas president blokkerer homofob lov











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Tips fra Ugandas viltforvaltning førte til dette beslaget av over 800 støttenner
© UWA/Kureren
Reise | Samfunn - Uganda

To tonn elfenbein beslaglagt i Uganda

I Ugandas nasjonalparker får elefantene stort sett være i fred

© UWA/Kureren
Kureren, 28. oktober 2013
- Vilforvaltningen i Uganda er i ferd med å gjøre store fremskritt i kampen mot krypskyting av elefanter i regionen. I de siste ukene har de beslaglagt over to tonn elfenbein og arrestert fire bakmenn. Støttennene kom trolig fra Kongo eller Sør-Sudan, der det er lite kontroll.

Charles Tumwesigye fra Uganda Wildlife Authority (UWA) visste ikke om han skulle være strålende fornøyd eller deprimert da et tips fra kontoret hans gjorde at ugandisk politi klarte å hindre at to tonn elfenbein ble fløyet ut av landet. Det dreide seg om utrolige 832 støttenner, noe som betyr at minst 416 har blitt skutt ulovlig.

Ifølge Tumwesigye dreier det seg om det største beslaget av elfenbein i regionen i det siste tiåret. Etter dette er ytterligere 116 kilo elfenbein blitt beslaglagt, på en flyplass på vei ut av Uganda. To kinesere og to guineanere er blitt arrestert i saken, og politiet i Kampala uttrykker håp om at de nå nærmer seg bakmennene for denne ulovlige handelen.

Tumwesigye sier at han er rimelig sikker på at det store antallet elefanter som trolig er blitt skutt av krypskytere neppe er fra Uganda, der storviltet blir godt bevoktet. Han antar at Uganda kun er et transittland for en større regional illegal handel med elfenbein fra nabolandene. Vilforvaltningen har nå bedt Interpol om hjelp for å DNA-teste støttennene for slik å forstå hvor elefantene ble skutt.

Det er særlig to naboland som peker seg ut, Sør-Sudan i nord og Kongo-Kinshasa i vest. I særlig de østlige delene av Kongo er det fortsatt lovløse tilstander med mange væpnede grupper i aksjon, og myndighetene i det svært korrupte landet har aldri hatt en reell kontroll over naturressursene sine.

Sør-Sudan derimot, er et helt nytt land som fortsatt sliter med å bygge opp de mest elementære statsfunksjoner. En effektiv vilforvaltning har ikke vært øverste prioritet i Sør-Sudan, av forståelige grunner. Og ifølge ugandiske kilder begynner dette å skape problemer i det nye landet, der miljøkriminalitet får foregå nærmest ustraffet.

Uganda ser dermed ut til å bli et viktig transittland for krypskyterne i hele regionen, der også horn fra neshorn er et attraktivt produkt. For kort tid siden ble det fanget opp 600 støttenner på den kenyanske flyplassen i Mombasa, som ifølge politietterforskningen hadde passert Uganda fra et fortsatt ukjent opphavsland.

Mi

Nasjonalparken Murchison Falls nord i Uganda var tidligere okkupert av opprørsgruppen LRA

© UWA/Kureren
ljøkriminalitet blir håndtert svært forskjellig i landene i regionen. De landene som har godt utbygd statsvesen og også en viss suksess med turisme, som Kenya og Uganda, kan vise til store suksesser i kampen mot krypskytterne. Og lengre sør kan særlig Botswana og Sør-Afrika vise til en svært god kontroll over viltbestanden. I land som Mosambik og Tanzania, der statsapparatet er mindre, er det også mindre kontroll.

Verst er situasjonen i landene med konflikt eller der statsapparatet har mer eller mindre kollapset, med Kongo-Kinshasa og Den sentralafrikanske republikk som fremstående eksempler. Og i hele Vest-Afrika er det allerede flere tiår siden at så å si alt storvilt er blitt utryddet fra savannen.

Viltbestanden øker i Uganda
Folkerike Uganda har derimot for lengst klart å snu den negative utviklingen, ikke minst ved å øke kontrollen og satse på nasjonalparker og turisme. Ifølge viltforvaltningens talskvinne Lillian Nsubuga har viltbestanden allerede begynt å øke vesentlig i nasjonalparkene og reservatene i Uganda.

"De siste tallene viser at populasjonen av noen viltarter har blitt doblet siden 1999," sier Nsubuga. Det var særlig bøffeler, sjiraffer og elefanter som hadde formert seg sterkt det siste tiåret. Men det var impalaen som hadde økt aller sterkest, nærmest eksplodert. Denne storantilopen var blitt redusert til 1600 dyr i 1999, mens det nå var blitt talt hele 35.000 impalaer.

Ifølge Nsubuga hadde det vært utslagsgivende med en bedre bevoktning av nasjonalparkene og dermed en vesentlig reduksjon i krypskytingen. Like viktig var det at den brutale opprørsgruppen Herrens motstandshær (LRA) var blitt jaget ut av Nord-Uganda. Dermed kunne viltforvaltningen gjenoppta arbeidet i alle landets nasjonalparker.

Og takket være freden i landet og den store satsningen på landets unike natur og storvilt, har også turismen til Uganda skutt fart. Ifølge turismedepartementet i Kampala var det om lag 500.000 utenlandske besøkende innom landet i fjor, med minst én overnatting. Det er om lag en femdobling i løpet av et tiår.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no