See also:
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstilling
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 12.03.2014 - "House of something II": Kutt i kultursektoren
» 11.03.2014 - Knut Olav Åmås: "Et fritt og tenkende kulturliv"
» 03.03.2014 - Regjeringens kulturpolitikk: "House of something"
» 27.02.2014 - Kraftfullt minnesmerke over 22. juli ved UtøyaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Høyblokka i regjeringsbyggene i Oslo
© Metier/Kureren
Kultur | Samfunn - Innenriks

Rapport: "Riv de skadde regjeringsbyggene"

Utredningen anbefaler det såkalte «Øst-konseptet»

© FAD/Kureren
Kureren, 27. juni 2013
- Konsulentrapporten regjeringen bestilte om fremtiden for regjeringskvartalet viste seg i dag å presentere radikale løsninger. Anbefalingen er å rive de skadde regjeringsbyggene og bygge nytt. Reaksjonene er blandede, og allerede i 2006 begynte Riksantikvaren arbeidet med en verneplan for kvartalet.

Konsulentgruppa som leverte rapporten sin til regjeringen i dag, har utredet fem ulike konsepter for fremtiden til det fraflyttede regjeringskvartalet.

Utrederne anbefaler det de kaller "konsept Øst". Det vil innebære at regjeringskvartalet samles mellom Akersgata og Møllergata og at kvartalet utvides mellom Grubbegata og Møllergata til Hammersborg. Forslaget innebærer oppkjøp av eiendom mellom Grubbegata og Møllergata ved Hammersborg, salg av R5 og R6, samt at Y-blokka, H-blokka, R4 og S-blokka skal rives og erstattes av nybygg.

Av rapporten går det frem at "merkostnaden ved å gjenbruke Høyblokka er beregnet å ha en kostnad uttrykt i nåverdi for analyseperioden fram til 2064 på ca. 400 millioner." Utrederne anbefaler derfor ikke gjenbruk av bygget, men kun å bevare kunsten den rommer.

Konsulentene mener gavlen på Y-blokka med kunstverket utført av Pablo Picasso og Carl Nesjar har særskilt verneverdi. Ved eventuell riving av Y-blokka bør videre bruk av gavlen vurderes, skriver de. Kostnadene for bevaring av kunsten i Høyblokka og gavlen på Y-blokka er inkludert i et nybygg.

"Jeg er glad vi nå har fått en grundig vurdering av mulighetene for et fremtidig regjeringskvartal med høyt sikkerhetsnivå og som legger til rette for gode og effektive arbeidsformer," sa administrasjonsminister Rigmor Aasrud i en kommentar i dag. "Utredningen vil nå kvalitetssikres før regjeringen treffer sin beslutning. De uavhengige kvalitetssikrere er valgt og starter

Riksantikvar Jørn Holme

© Riksantikvaren/Kureren
arbeidet umiddelbart," la hun til.

"I høst skal utredningen kvalitetssikres før regjeringen bestemmer seg for hvordan det nye regjeringskvartalet skal se ut," presiserte Aasrud.

Av de fire andre alternativene går det ene på gjenbruk av dagens lokaler. Et annet handler om at lokalene blir mer konsentrerte. Et tredje inkluderer riving av S-blokk og R4, men bevaring av høyblokka. Det siste alternativet betyr blant annet at regjeringskvartalet vil bevege seg over Akersgata og at VG-bygget vil bli gjort om til regjeringsbygg.

Et nasjonalt symbol?
Men ikke alle er begeistret over ideen om å rive Høyblokka. Allerede i desember 2012 skrev riksantikvar Jørn Holme at å fjerne høyblokka betyr "å rive et nasjonalt symbol".

"Høyblokka er sammen med Slottet og Stortinget ett av de viktigste nasjonale symbolbygg vi har i Norge. Lik et utropstegn står den som et monument over den moderne velferdsstaten etter andre verdenskrig. Bygget ble også modernismens gjennombrudd i det offentlige Norge, arkitektonisk og kunstnerisk," mener riksantikvar Holme.

Allerede i 2006, stilte regjeringen krav om at alle departementer skulle utarbeide landsverneplaner for sine kulturhistorisk viktige eiendommer. Statsbygg har i nært samarbeid med Riksantikvaren arbeidet med en verneplan også for Regjeringskvartalet. Her skulle blant annet Høyblokka og Y-blokka fredes med alle betongutsmykningene. Men dette arbeidet ble stilt i bero etter terrorangrepet 22. juli 2011.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no