See also:
» 20.01.2014 - Den sentralafrikanske republikk får kvinnelig overgangspresident
» 05.12.2013 - Flere massakre på muslimer i Bangui
» 26.11.2013 - Frykt for folkemord i Sentralafrikanske republikk
» 19.08.2013 - Sentralafrikansk kuppleder utnevner seg til president
» 23.04.2013 - Videre uro i Den sentralafrikanske republikk
» 26.03.2013 - Opprørsleder ny president i Sentralafrikanske republikk
» 24.03.2013 - Sentralafrikansk president rømmer landet
» 18.03.2013 - Kampene tilspisser seg i Den sentralafrikanske republikkChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Etnisk rensing: Plyndring av muslimsk eiendom nord for hovedstaden Bangui
© Amnesty International/Kureren
Politikk - Sentralafrikanske Republikk

"Etnisk rensing" i Den sentralafrikanske republikk

Den sentralafrikanske regjeringshæren står maktesløs overfor den nye konflikten

© BINUCA/Kureren
Kureren, 12. februar 2014
- Internasjonale fredsbevarende styrker har mislyktes i å hindre den etniske rensingen av muslimske sivile i den vestlige delen av Den sentralafrikanske republikk, hevder Amnesty International i en ny rapport. FN vurderer nå å sende flere styrker til landet.

De siste ukene har Amnesty mottatt hundrevis av førstehånds vitnesbyrd om storstilte anti-balaka-angrep på muslimske sivile nordvest i Den sentralafrikanske republikk. Byene Bouali, Boyali, Bossembele, Bossemptele og Baoro skal være rammet. "Internasjonale styrker har mislyktes i å flytte styrker til disse byene og etterlatt sivile samfunn uten beskyttelse," beklager organisasjonen.

Det mest dødelige angrepet som er dokumentert av Amnesty fant sted 18. januar i Bossemptele, der minst 100 muslimer ble drept. Blant de døde var kvinner og eldre menn, inkludert en imam i midten av 70-årene. For å unnslippe de dødelige angrepene fra militsen anti-balaka har den muslimske befolkningen forlatt mange byer og landsbyer, mens de få gjenværende har søkt tilflukt i og rundt kirker og moskeer.

Ifølge organisasjonen må internasjonale styrker bryte kontrollen til militsen anti-balaka og utplassere tilstrekkelig med tropper i byer der muslimer er truet for å beskytte landets gjenværende muslimske samfunn.

"Anti-balaka-militser utfører voldelige angrep i et forsøk på å etnisk rense muslimer i Den sentralafrikanske republikk. Resultatet er en muslimsk flukt av historiske proposisjoner," sier i dag i en uttalelse Joanne Mariner, seniorkriserådgiver i Amnesty.

Amnesty kritiserer det internasjonale samfunnets lunkne respons til krisen, og merker seg at internasjonale fredsbevarende styrker har vært motvillige til å utfordre anti-balaka-militser, og vært trege til å beskytte den truede muslimske minoriteten.

"Internasjonale fredsbevarende styrker har unnlatt å stoppe volden. De har tillatt volden i noen tilfeller ved å la voldelige anti-balaka-militser fylle maktvakumet skapt av Selakas avgang" sier Donatella Rovera, seniorkriserådgiver i Amnesty.

Muslimer flykter fra Bossangoa i Den sentralafrikanske republikk

© MSF/Kureren

Internasjonal bekymring over den sekteriske volden i Den sentralafrikanske republikken førte til at FNs sikkerhetsråd i desember 2013 autoriserte stasjoneringen av fredsbevarende styrker i landet. Disse styrkene, som består av rundt 5.500 soldater fra Den afrikanske union, er blitt utplassert i Bangui og i flere byer nord og sør for hovedstaden.

Men selv i sentrum av hovedstaden Bangui, der det bor muslimske samfunn, pakker nå tusenvis av redde mennesker det de eier og forlater hjemmene sine. Veien til trygghet er farlig og anti-balaka angriper ofte konvoiene.

Allerede i begynnelse av mars avdarte FN at det fryktet at et "folkemord" var i ferd med å utfolde seg i Den sentralafrikanske republikk. Da hadde det for første gang brutt ut kamper mellom kristne og muslimer i hovedstaden Bangui, der sivile muslimer ble massakrert.

Les mer om saken i denne artikkelen: "Flere massakre på muslimer i Bangui".

Konflikten hadde sitt utspring i den dårlig forberedte oppløsningen av opprørsgruppen Séléka etter at denne hadde fordrevet landets forrige president fra makten. Krigerne, mange av dem barnesoldater, organiserte seg i nye, lokale væpnede grupper som terroriserte sivilbefolkningen, som til en stor del er kristen eller følger afrikanske religioner.

Som et svar på dette ble anti-balaka-militsene dannet, som tok til våpen mot de muslimskdominerte Séléka-gruppene, men etter hvert også mot den muslimske minoriteten i landet.

FN vurderer en operasjon
Også den generelle humanitære situasjon i Bangui forverrer seg. I dag annonserte FNs Verdens matprogram (WFP) at den på onsdag startet en luftbro fra Douala i Kamerun til Bangui for å levere hjelp til mer enn én million mennesker i nød i Den sentralafri

FNs visesekretær for nødhjelp Edmund Mulet vurderer en FN-operasjon i Den sentralafrikanske republikk

© Mark Garten/UN/Kureren
kanske republikk. Et første fraktfly med 80 tonn ris hadde i ettermiddag landet i Bangui, sa en WFP-talsmann i dag.

FNs visesekretær for nødhjelp, Edmund Mulet, har i dag møtt landets overgangspresident Catherine Samba-Panza for å diskutere en mulig utplassering av enda en FN-styrke i landet. Om FN sender styrker vil disse skutte seg til styrkene fra EU-Frankrike og Den afrikanske unionen (AU) som allerede er på plass i landet.

"Vi har snakket om innsatsen av franske og AU-styrker og også muligheten for en fredsoperasjon ledet av FN, som ville fortsette det som allerede er blitt gjort," sa Mulet etter møtet med president Samba-Panza.

Ifølge Mulet ville en FN-operasjon, i tillegg til stabilisering og sikkerhet, ha som oppdrag å sikre dialog og nasjonal forsoning, menneskerettigheter og nedrustning og reintegrering av tidligere gerilja-medlemmer. Men erfarungsmessig kan det ta lang tid å få et bredt mandat for en FN-styrke, og ikke minst å rekruttere troppekontingenter for en slik styrke.

Tidligere denne uken besluttet EU å sende en innsatsstyrke til Den sentralafrikanske republikk, men også den skal først og fremst sørge for sikkerheten i og rundt Bangui, ikke der de etniske rensingene ser ut til å være mest akutte. De 500 EU-soldatene kommer som følge av at Frankrike, etter å ha sendt ut egne tropper, ba EU om hjelp til å dele byrden i den fredsbyggende operasjonen i landet.

EU-styrken skal assistere både de 1600 franske og de 4000 afrikanske styrkene som allerede er utplassert i landet. Men det er fortsatt uklart hvilke EU-land som vil bidra til denne fredsbyggende operasjonen. Estland og Georgia er de eneste landene som har tilbudt seg å bidra med styrker, mens Storbritannia og Tyskland allerede har meldt at de ikke vil bidra.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no