See also:
» 12.02.2014 - "Etnisk rensing" i Den sentralafrikanske republikk
» 20.01.2014 - Den sentralafrikanske republikk får kvinnelig overgangspresident
» 05.12.2013 - Flere massakre på muslimer i Bangui
» 26.11.2013 - Frykt for folkemord i Sentralafrikanske republikk
» 19.08.2013 - Sentralafrikansk kuppleder utnevner seg til president
» 23.04.2013 - Videre uro i Den sentralafrikanske republikk
» 26.03.2013 - Opprørsleder ny president i Sentralafrikanske republikk
» 24.03.2013 - Sentralafrikansk president rømmer landet











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fra forhandlingene mellom president François Bozizé (h) og Séléka-militsen
© Présidence Centrafricain/Kureren
Politikk - Sentralafrikanske Republikk

Kampene tilspisser seg i Den sentralafrikanske republikk

President François Bozizé av Den sentralafrikanske republikken

© Présidence Centrafricain/Kureren
Kureren, 18. mars 2013
- Bekymringene øker over situasjonen i Den sentralafrikanske republikk, der militsgrupper ignorerer fredsavtalen og rykker frem mot hovedstaden Bangui. I nabolandet Kongo meldes det nå om stadig flere flyktninger, også fra Bangui.

Det er FNs flyktningorganisasjon (UNHCR) som roper varsku om de stadig hardere kamphandlingene i dette enorme, fattige landet, inneklemt mellom urolige Sudan, Kongo, Tsjad og Kamerun. UNHCR advarer om en humanitær krise i Den sentralafrikanske republikken dersom ikke kampene innstilles.

Det er grupperingen Séléka, en forening av de fleste militsgruppene i landet, som er på en storoffensiv mot regjeringsstyrkene til den sentralafrikanske presidenten, François Bozizé. Bozizé har ledet landet siden han kom til makten i et kupp i 2003. Selv om han har klart å opprettholde relativt fredelige tilstander i landet, har sentralafrikanerne ikke opplevd verken økonomisk vekst eller andre fremskritt i tiårsperioden.

Séléka, som betyr "koalisjon", ble dannet av flere militsgrupper som krevde Bozizés avgang i 2012. I desember i fjor begynte koalisjonen å få et bredere fotfeste i landet i og med erobringen av flere byer nordøst i landet. Da et videre militært fremstøt av militsgruppene truet Bozizés posisjon, sa han seg i januar i år villig til å forhandle om en fredsløsning med Séléka.

Forhandlingene i Libreville, Gabon, førte til at en våpenhvile ble undertegnet den 11. januar. Libreville-avtalen betinget at opprørerne gikk bort fra kravet om Bozizés avgang, men derimot skulle delta i en nasjonal samlingsregjering. Opprørerne fikk gehør for å innsette menneskerettsadvokaten Nicolas Tiangaye som ny statsminister i landet til nyvalg kunne holdes.

Men siden januar har det åpenbart vært lite fremskritt med å implementere fredsavtalen fra Libreville. Og selv om ingen av partene offisielt har brutt med fredsavtalen og våpenhvilen, meldes det nå om nye kamper i store deler av Den sentralafrikanske republikk. Offensiven synes å ha begynt den 1. mars, da Séléka inntok småbyen Sido, ifølge UNHCR.

FN-byrået UNHCR rapporterer at det nå er minst 175.000 internt fordrevne i landet, mange som følge av kampene i desember og januar. I det siste har flyktningstrømmen ut av landet tatt seg opp igjen, med 29.000 som har krysset grensen til Kongo (Kinshasa) og minst 5.000 til Tsjad.

UNHCR melder videre at de nye kampene i landet har ført til at mye av det normale tjenestetilbudet er lammet. Det inkluderer blant annet stengte skoler i store deler av landet og at mange mindreårige er blitt tvangsrekruttert som barnesoldater. Til sist advarer UNHCR om økende fare for sivilbefolkningen for å bli utsatt for plyndring, væpnede overfall, voldtekter og andre overgrep. Både regjeringsstyrker og opprørere beskyldes for å stå bak overgrepene.

Det nye voldsutbruddet i Den sentralafrikanske republikken fører nå til økt internasjonal uro. Frankrike, som har 250 soldater stasjonert ved flyplassen i Bangui for å kunne evakuere sine statsborgere, har hittil nektet å gripe inn på Bozizés side, og presidenten kan heller ikke vente militær hjelp fra nabolandene.

Imens ber europeiske og amerikanske diplomater president Bozizé og Séléka-opprørerne om å avslutte krigshandlingene "umiddelbart" og respektere og utføre Libreville-avtalen. Amerikansk UD ba i dag Organisasjonen for sentralafrikanske stater, som i utgangspunktet organiserte fredsmeklingen, om å kalle partene inn på nytt for å redde fredsprosessen.

"Den nasjonale samlingsregjeringen er den eneste representative enheten som alle partene i Libreville-avtalen var enige om at skulle regjere landet i denne kritiske overgangsperioden," heter det i en melding fra amerikansk UD. Partene ble dermed oppfordret til "å støtte statsminister Tiangaye" i hans forsøk på å organisere nyvalg og redde freden i landet, het det videre.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no