See also:
» 12.02.2014 - "Etnisk rensing" i Den sentralafrikanske republikk
» 20.01.2014 - Den sentralafrikanske republikk får kvinnelig overgangspresident
» 05.12.2013 - Flere massakre på muslimer i Bangui
» 26.11.2013 - Frykt for folkemord i Sentralafrikanske republikk
» 19.08.2013 - Sentralafrikansk kuppleder utnevner seg til president
» 26.03.2013 - Opprørsleder ny president i Sentralafrikanske republikk
» 24.03.2013 - Sentralafrikansk president rømmer landet
» 18.03.2013 - Kampene tilspisser seg i Den sentralafrikanske republikk











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


De øverste militære lederne i den sentralafrikanske Séléka-militsen, general Arda (v) og general Issa (h)
© Gouv. centrafricaine/Kureren
Politikk | Samfunn - Sentralafrikanske Republikk

Videre uro i Den sentralafrikanske republikk

Overgangsstatsministeren i Den sentralafrikanske republikk, Nicolas Tiangaye

© Gouv. centrafricaine/Kureren
Kureren, 23. april 2013
- En måned etter at opprørsbevegelsen Séléka overtok makten i Den sentralafrikanske republikk, er det økende uro i landet. Lederen ser ikke ut til å ha kontroll over sine styrker, som fortsatt plyndrer og voldtar sivilbefolkningen.

Séléka-lederen Michel Djotodia utropte seg selv til overgangspresident i Den sentralafrikanske republikk den 25. mars i år og har siden kunngjort at han vil lede landet til et moderne demokrati og avholde valg senest i 2014.

Men nå er det mye som tyder på at situasjonen i landet heller er på vei ut av kontroll enn på vei mot et velordnet demokrati.

Djotodia ledet en løst sammensatt allianse av ulike militsgrupper som sto i opposisjon til regjeringen i Bangui, og Séléka betyr ikke noe mer enn "allianse" på sangospråket. Flere av gruppene bak Séléka har blitt beskyldt for å rekruttere barnesoldater og begå overgrep mot sivilbefolkningen i flere år.

Nå roper flere FN-institusjoner varsku om at opprørsgruppene ikke har endret sin praksis etter at de overtok makten i Bangui. Fra hele landet meldes det om fortsatte stridigheter, "straffeekspedisjoner" og voldsutbrudd, og det ser ut til at militsgruppene i det vidstrakte landet til en stor grad opererer på egenhånd, uten kontroll fra ledelsen i Bangui.

Fortsatt bruk av barnesoldater
FNs barneorganisasjon Unicef melder nå om økende vold mot barn, "inkludert på lekeplasser og i kirker," der mange mindreårige drepes eller såres under skyteepisoder. Uker etter at Séléka tok over makten i Bangui, har "allmenn utrygghet, plyndring og vold satt flere sentralafrikanske barn i livsfare enn noensinne før," rapporterer Unicef fra Bangui.

Unicef beklager videre at barn fortsatt rekrutteres som barnesoldater selv etter at Séléka tok over makten, og at "det er en dokumentert økning i antallet seksuelle overgrep." Souleymane Diabate fra Unicef-kontoret i Bangui sier at "vi ser et land som raskt glir ned i en spiral av kaos mens flere barn utsettes for livsfare."

Det ikke vanskelig å finne bevis for Unicefs påstander selv i sentrum av hovedstaden Bangui. Journalister fra 'Associated Press' traff mange barn i uniform som patruljerte gatene i hovedstaden, og noen fortalte villig vekk at de kun var 14 år gamle. Alle barnesoldatene var integrert i Séléka-militsen.

Også de sørafrikanske soldatene, som var i landet på et treningsoppdrag og ble angrepet av Séléka-militsen den 24. mars, har dokumentert at militsen brukte barnesoldater i skarpe kampoppdrag. Etter at slaget var over og 13

Nye sentralafrikanske flyktninger ankommer nord i Kongo (Kinshasa)

© G.Casteele/UNHCR/Kureren
sørafrikanske soldater drept, kunne troppene til sitt sjokk fastslå at de hadde skutt i hjel barn. "Vi kom ikke hit for dette, for å drepe barn," kommenterte en fallskjermsoldat til sørafrikanske 'Sunday Times'. "Det er til å spy av," la han til.

Plyndring og overgrep
Samtidig melder FNs flyktningorganisasjon UNHCR at det nå er en bølge nummer to av mennesker som flykter fra overgrep i Den sentralafrikanske republikk. Minst 30.000 flyktninger fra landet har allerede reist til nabolandet Kongo (Kinshasa), og 8.000 til Kamerun og Tsjad. Og det kommer stadig flere til.

Sentralafrikanske flyktninger i Kongo har fortalt UNHCR om ferske overgrep fra Séléka-militsen i Bangui, der krigerne fortsetter å plyndre private hjem og butikker. I forrige uke åpnet militsen ild mot beboere som protesterte mot plyndringen og overgrepene.

Nå protesterer verdenssamfunnet mot de mer og mer lovløse tilstandene i landet. Jeffrey Feltman, en representant for FNs generalsekretær, besøkte i går Bangui for bli orientert om utviklingen. "De som har tatt makten må leve opp til ansvaret og kontrollere disse elementene under sin kommando," forlangte Feltmann under en pressekonferanse i Bangui i går.

FN-representanten holdt samtaler med den sentralafrikanske statsministeren, Nicolas Tiangaye, som ble innsatt som en samlende figur etter fredsforhandlinger i januar. Tiangaye har i oppdrag å organisere en demokratisk overgang og nasjonale valg, men sies å ha lite kontroll over situasjonen etter at Séléka tok over for en måned siden. Feltman unngikk å snakke med noen fra Séléka under sitt opphold i Bangui.

Mens FN og Den afrikanske union (AU) forlanger at det skal holdes valg og at landet skal "tilbake til en grunnlovsmessig orden," sa Feltman at "det viktigste for øyeblikket er behovet for å gjenreise lov og orden i hele landet og beskytte sivile mot overgrep." Han kritiserte den dokumenterte økningen i drap, plyndring, angrep på sivile og menneskerettsbrudd.

Også den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Den Haag (ICC) meldte seg til orde i går. ICC-aktor Fatou Bensouda sa at situasjonen i Den sentralafrikanske republikk er "under grundig overvåkning fra mitt kontor" og at hun "ikke vil nøle" med å stevne de ansvarlige for volden i landet.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no