See also:
» 12.02.2014 - "Etnisk rensing" i Den sentralafrikanske republikk
» 20.01.2014 - Den sentralafrikanske republikk får kvinnelig overgangspresident
» 05.12.2013 - Flere massakre på muslimer i Bangui
» 26.11.2013 - Frykt for folkemord i Sentralafrikanske republikk
» 23.04.2013 - Videre uro i Den sentralafrikanske republikk
» 26.03.2013 - Opprørsleder ny president i Sentralafrikanske republikk
» 24.03.2013 - Sentralafrikansk president rømmer landet
» 18.03.2013 - Kampene tilspisser seg i Den sentralafrikanske republikkChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Michel Djotodia sverger sin presidented på selvskrevne "midlertidige grunnlovsdokumenter"
© Diaspora Multimédia/Kureren
Politikk - Sentralafrikanske Republikk

Sentralafrikansk kuppleder utnevner seg til president

Michel Djotodia (h) gratuleres av presidenten i Tsjad, Idriss Deby (v)

© Diaspora Multimédia/Kureren
Kureren, 19. august 2013
- Michel Djotodia er blitt innsatt som president i Den sentralafrikanske republikk, der opprørshæren hans i mars sloss seg til makten. Djotodias plyndrende opprørere har siden skapt et humanitært kaos i landet, men nå lover han demokratiske valg og en nystart innen 18 måneder.

Opprørsbevegelsen Séléka kuppet seg til makten i Den sentralafrikanske republikk i vår og har siden den tid møtt massiv internasjonal motstand. Det hjalp ikke at Séléka-leder Djotodia tilsynelatende ikke hadde kontroll over fotsoldatene sine, som har plyndret og voldtatt i hovedstaden Bangui og begått massive overgrep over hele landet.

Les mer om Séléka-gerlijaens brutale fremferd etter maktovertakelsen i denne artikkelen: "Videre uro i Den sentralafrikanske republikk".

Likevel deltok to av regionens viktigste ledere i går, da overgangspresident Djotodia offisielt ble tatt i ed som den sjette presidenten i Den sentralafrikanske republikk.

Tilstedeværelsens av Tsjads president Idriss Deby var svært viktig, da Tsjad er den fremste militærmakten i regionen, og ikke noe regime klarer å holde seg ved makten i Bangui uten aktiv eller stilletiende støtte fra nabolandet i nord. Det er nemlig opp til president Deby om andre geriljagrupper skal få forberede angrep på makthaverne i Bangui fra tsjadisk territorium.

Også besøket fra naboen i sør, president Denis Sassou Nguesso fra Kongo-Brazzaville, var svært viktig for president Djotodia. Nguesso leder nemlig for tiden den regionale sammenslutningen av sentralafrikanske land, CEEAC, og han er Afrikas mekler for krisen i Den sentralafrikanske republikk. Nguessos deltakelse ved edsavleggelsen legitimerer dermed maktovertakelsen overfor utlandet som helhet.

Fra å ta avstand til Séléka-geriljaen og dens leder Djotodia tidligere i år, har dermed landene i regionen avfunnet seg med de nye maktforholdene i Bangui. Tidligere i august sa til og

President Djotodia med kone under innsettelsesseremonien i parlamentet i Bangui

© Diaspora Multimédia/Kureren
med CEEAC seg fornøyde med "den sosiopolitiske utviklingen" i landet og så bedringer i "sikkerhetssituasjonen".

CEEAC har under Kongos president Nguesso vært i dialog med det nye regimet i Bangui for å sikre en demokratisk overgangsprosess. Og de har tydeligvis blitt overbevist av Djotodia.

Deltakelsen av Deby og Nguesso ved innsettelsen av Djotodia som sentralafrikansk president kommer som resultat av at Séléka-lederen skal ha fremlagt en overbevisende plan for en demokratisk overgang. Nå skal landet gjennom en 18-måneders overgangsperiode, der det skal skrives en ny grunnlov, holdes folkeavstemning og holdes valg til parlament og presidentembetet.

Tvil om demokratisk overgangsprosess
Men det er store uklarheter i forhold til overgangsperioden og hvilken makt den nye ikke-valgte presidenten får til å utforme landets politiske fremtid. Vil Djotodia selv kunne stille som presidentkandidat om 18 måneder? I hvilken grad vil han inkludere politiske partier og det sivile samfunn når en ny grunnlov, valglover og andre grunnpilarer i demokratiet skal defineres på nytt? Vil han tillate full pressefrihet?

Djotodia ba under seremonien de politiske partiene i landet om å være ansvarlige og "overholde en våpenhvile". Han kom derimot ikke med noen invitasjon til partiene og andre grupper om å delta i omstillingsprosessen. Geriljaleder Djotodia virker i det hele lite bevandret hva angår demokratiske prosesser, noe som ikke lover godt for de neste 18 månedene.

Séléka-lederen har allerede oppløst parlamentet i Bangui, bruker dekreter til å styre landet og har tilsidesatt grunnloven. Djotodia måtte i går sverge pre

Også president Denis Sassou Nguesso fra Kongo-Brazzaville (v) var kommet til Bangui og overvar seremonien

© Diaspora Multimédia/Kureren
sidenteden sin på "midlertidige grunnlovsdokumenter" han selv har definert og vedtatt.

I dagens situasjon er det ingen instanser som balanserer maktutøvelsen til Djotodia og opprørsbevegelsen hans. Sivilsamfunnet i Den sentralafrikanske republikk står svært svakt. Partiene er løst organisert. Pressen har liten gjennomslagskraft og utøver selvsensur. Og rettsvesenet er verken uavhengig eller i stand til å håndheve loven i hele landet, så Séléka-geriljaen står fritt til å utøve selvjustis.

Roligere forhold i landet
Imens er i hvert fall sikkerhetssituasjonen i Den sentralafrikanske republikk falt noe til ro, noe som tillater lokalbefolkningen å gjenoppta arbeid i åkrer og på kontorer og klasserom.

Men i Den sentralafrikanske republikk er det alltid spørsmål om hvor lenge freden vil få lov til å vare. Den styrtede ekspresidenten, François Bozizé, har fra sitt eksil i Frankrike allerede organisert en motstandsgruppe som skal kjempe for å gi ham makten tilbake. Til nå har Bozizé begrenset seg til å kalle Djotodias maktovertakelse illegitim og beskylde nabolandet Tsjad for å ha hjulpet Séléka til makten.

Foreløpig har Bozizé ingen vesentlig støtte i nabolandene. Og foreløpig støtter makthaverne i Tsjad og Kongo de nye makthaverne i Bangui. Så foreløpig er det relativt rolig i landet.

Men hva som skjer etter valget om 18 måneder, vet ingen. Ved den forrige demokratiske overgangen på 1990-tallet prøvde en ekspresident å gjennomføre et kupp like etter at demokratiske valg var avholdt. Det mislyktes. Men to år etter klarte hærsjefen i landet, Bozizé, å kuppe seg til makten. Og han ble sittende til mars i år.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no