See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 28.01.2014 - Kjent aktivist utfordrer Zuma som president i Sør-Afrika











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Befolkningen i Standerton protesterte den 5. februar på grunn av den dårlige kvaliteten på drikkevannet i byen
© Jan Truter/GNU/Kureren
Politikk - Sør-Afrika

Voldsom protestbølge sprer seg i Sør-Afrika

Politiet passet på under protestene i Standerton den 5. februar

© Jan Truter/GNU/Kureren
Kureren, 11. februar 2014
- Mens verdenspressen har fokus på protestene i Thailand og Ukraina, sprer voldelige protester seg raskt i Sør-Afrika. Tre måneder før valget protester de fattigste i landet mot mangelen på basistjenester som rent drikkevann, strøm og offentlig transport etter 20 år med demokrati.

Bare tre måneder før valget, som skal holdes den 7. mai, registrerer det sørafrikanske politiet daglig protester i hele landet, mange av dem voldelige. Og situasjonen er spesielt ille i Gauteng-regionen, rundt landets største by, Johannesburg.

Politiet i Gauteng bekrefter nå i en uttalelse at, "i de tre siste månedene har vi hatt 569 store protester, 122 av dem veldig voldelige. Dette tøyer ressursene våre til det ytterste."

I mange tilfeller har disse protestene inkludert barrikader, stengte veier og angrep på offentlige institusjoner, ifølge politiet i Gauteng. Politiet legger til at, for en uke siden måtte troppene "kjempe mot" 1.800 demonstranter i naboprovinsen Limpopo i nord, i en protest som utviklet seg til å bli "svært voldelig."

Politiet i Gauteng mener at det i disse protestene kun dreier seg om "ren kriminalitet i form av hærverk." Og ifølge den lokale pressen besvarer hundrevis av politimenn daglig disse demonstrasjonene med skarp ammunisjon, noe som jevnlig forårsaker personskader og til og med dødsfall.

Også i Eastern Cape, sør i landet, har det vært voldsomme protester den siste uken. Ifølge eNews Channel Africa er det blitt arrestert minst 12 mennesker bare den siste uken etter at flere bygninger er blitt satt i brann i provinsen.

30 demonstrasjoner hver dag
På landsbasis har politiet i de siste tre månedene registret over 3.000 protestaksjoner, noe som tilsvarer et gjennomsnitt på 30 protester per dag. En betydelig andel av disse ender i voldsepisoder. Bare i januar ble åtte demonstranter ble skutt og drept av politiet. Hittil i februar må det legges til to nye dødsfall blant demonstrantene.

Ikke overraskende er bydelene der beboere protesterer de fattigste i hele landet. Her er det mangler på kommunale tjenester som vannforsyning, elektrisitet og helsetjenester som får lokalbefolkningen til å protestere. Innbyggerne sier de er "lei av brutte løfter" fra regjeringen, som hevder å ha reist mer enn én million boliger til de fattigste i landet i løpet av de to tiårene siden flertallsdemokratiet ble innført i Sør-Afrika.

Denne mangelen på tjenester og ressurser tvinger mange i de fattige bydelene til å varme husene sine med kull om vinteren, noe som forårsaker et stort antall branner og like mange personlige tragedier der

I økende grad upopulær: Sør-Afrikas president Jacob Zuma

© GovernmentZA/Kureren
innbyggerne mister det lille de eier. Ofte er det slike hendelser som tenner gnisten til et lokalt opprør som ender i gateslag med politiet.

Ifølge den sørafrikanske avisen The Star hevder demonstrantene selv at de har forsøkt å diskutere problemene sine med kommunalt ansatte som er ansvarlig for å levere disse tjenestene. Men de får som regel ikke noe svar, og dermed har de ikke noen annen mulighet enn å organisere en demonstrasjon.

Avisen refererer seg til en fersk forskningsrapport fra University of Zululand som advarer om at denne frustrasjonen fører til at særlig de unge ikke ser alternativer til en mer og mer "voldelig oppførsel". Og studien ser ut til å ha rett. I de siste dagene har protestene økt i omfang og voldelighet.

En politistasjon, en klinikk, et bibliotek og et kommunalt kontor er blitt angrepet og satt i brann på forskjellige steder i Sør-Afrika på bare noen få dager.

Regjeringen skylder på opposisjonen
Fra regjeringspartiet African National Congress (ANC) er det lite støtte å hente for de fattige og frustrerte demonstrantene. ANC, som har sittet ved makten siden 1994, beskylder opposisjonen for å organisere og fremme protestene for å prøve å vinne den politiske kampen på gaten i stedet for i valglokalene.

ANC er fortsatt det totalt dominerende partiet i Sør-Afrika, på tross av synkende popularitet, og alt tyder på et gjenvalg i mai, både til parlamentet og for president Jacob Zuma.

Det største opposisjonspartiet, Den demokratiske alliansen (DA), stiller seg uforstående til kritikken fra ANC, og påpeker at regjeringen ikke har levd opp til løftene den ga de fattige allerede for to tiår siden. DA har for øvrig få eller ingen kontakter i de fattigste bydelene i Sør-Afrika, og trekker de fleste stemmene sine fra middelklassen og den hvite minoriteten i landet.

Og mens Sør-Afrikas to ledende politiske partier kun bruker protestene i valgkamputspill, i motsetning til å foreslå løsninger på de ekstreme sosiale problemene i fattige bydeler, tiltar protestene i styrke og omfang. Mange mener de i alle fall ikke har noe å miste, og da kan man like godt sette et kommunalt kontor i brann.

Les mer om valget i Sør-Afrika i denne artikkelen: "Kjent aktivist utfordrer Zuma som president i Sør-Afrika".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no