See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 11.02.2014 - Voldsom protestbølge sprer seg i Sør-AfrikaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Utfordrer ANC-kandidat Jacob Zuma: Mamphela Ramphele
© Agang/Kureren
Politikk - Sør-Afrika

Kjent aktivist utfordrer Zuma som president i Sør-Afrika

Partileder Helen Zille i DA hilser kandidat Mamphela Ramphele velkommen i teamet

© DA/Kureren
Kureren, 28. januar 2014
- Sør-Afrikas president Jacob Zuma og regjeringspartiet ANC vil møte en fremtredende konkurrent til parlaments- og presidentvalget i år. Anti-apartheidaktivisten Mamphela Ramphele, med karriere fra Verdensbanken, blir kandidaten til landets største opposisjonsparti.

"Jeg kan ikke forestille meg en bedre person som presidentkandidat til vårt parti ved dette avgjørende valget," uttalte Helen Zille, lederen for opposisjonspartiet Den demokratiske alliansen (DA), under en pressekonferanse sammen med Ramphele i Cape Town i dag.

Beslutningen innebærer også at DA slår seg sammen med det politiske partiet "Agang", som ble stiftet av Ramphele for ett år siden. Rampheles parti har siden oppstarten i fjor forsøkt, uten større suksess, å etablere seg som et alternativ for de mange skuffede velgerne til det dominerende regjeringspartiet, African National Congress (ANC).

En mulig kunngjøring av Rampheles kandidatur har fått bred dekning i sørafrikanske medier de siste månedene, og allerede på forskudd ble hun feiret som det mest realistiske alternativet til Zuma. Og i dag bekreftet Ramphele at hun hadde tatt "en endelig beslutning" om å stille som kandidat, på grunn av "de turbulente tidene vi opplever i landet."

Hun påpekte at "Nelson Mandelas død har endret mange ting i Sør-Afrika." Under pressekonferansen i dag beskyldte Ramphele ANC og Zuma for å ha sveket det frie Sør-Afrikas første, karismatiske president og arven etter ham.

Ramphele sier hun derfor satser på en allianse som skal tilby sørafrikanerne løsninger på akutte problemer som ANC har ikke har klart å løse. Anti-apartheidaktivisten presenterer seg som en "bro" mellom sin egen generasjon, "som kjempet for frihet", og generasjonen til barna deres.

Lang og imponerende cv
66-åringen Mamphela Ramphele har legeutdannelse, men hun er mest kjent for sitt arbeid som forfatter og politiker. Hun har spesielt gjort seg bemerket med sin skarpe kritikk av ANC. I 2000 ble Ramphele en av Verdensbankens fire administrerende direktører. Der hadde hun ansvar for å styre operasjonene til World Bank Institute, i tillegg til å være visepresident for eksterne oppgaver. Hun er den første sørafrikaneren i denne posisjonen.

Sin politiske legitimitet henter Ramphele imidlertid fra kampen mot apartheidregimet, til tider som del av ANC. På slutten av 1960-tallet var hun en av grunnleggerne av Black Consciousness Movement, sammen med kjæresten Steve Biko - en legendarisk forsvarer av borgerrettighetene til den svarte befolkningen og en fremtredende anti-apartheidkjemper som døde av skadene han ble påført gjennom mishandlingen fra det sørafrikanske politiet.

Det var for øvrig nåværende DA-leder Helen Zille - den gang journalist i landets eneste uavhengige avis på den tiden, Rand Daily Mail - som avslørte omstendighetene rundt Steve Bikos død.

ANC fortsatt uslåelig?
Men selv om Ramphele feires som en ypperlig kandidat til det sørafrikanske presidentembetet, og som et godt alternativ til omstridte Zuma, tviler de fleste på at hun har noen reell sjanse. ANC er fortsatt det totalt dominerende partiet i Sør-Afrika, på tross av synkende popularitet.

De fleste kommentatorene i den sørafrikanske pressen betviler i dag at Ramphele kan være en alvorlig fare for Zuma og ANC. Ikke minst ses

Stiller trolig som kandidat igjen: Sør-Afrikas president Jacob Zuma

© GovernmentZA/Kureren
det fortsatt på som nærmest umulig for partiet DA å vinne et valg i Sør-Afrika, kanskje med unntak av i "hvite" bydeler i Cape Town.

Den demokratiske alliansen har nemlig tradisjonelt vært ansett som et parti dominert av hvite ledere og velgere. Kritiske røster i den lokale pressen fremhever derfor at fusjonen mellom de to opposisjonspartiene kun er et forsøk fra DA på å endelig få flere stemmer fra den svarte befolkningen ved å ha en svart frontfigur. Enkelte går så langt som å kalle Rampheles kandidatur for ren "opportunisme."

Ved forrife valg ble DA det nest største partiet. Da fikk det 16,7 prosent av stemmene. Men dette var langt bak ANC, som vant valget med 65,9 prosent av stemmene. Men siden den tid har regjeringspartiet blitt utsatt for økende kritikk, ikke minst på grunn av de mange tilfellene av korrupsjon blant partiets ledere, men også fordi man tilsynelatende ikke lykkes med å redusere det høye nivået av fattigdommen og arbeidsledigheten i landet.

Kontroversiell president
Nåværende president Jacob Zuma kom til makten i 2007, etter at han allerede hadde vært visepresident siden 1999 under president Thabo Mbeki, men måtte gå av i 2005 etter anklager om voldtekt og korrupsjon. Etter en åpen maktkamp i partiet, klarte imidlertid Zuma å presse den mer moderate Mbeki fra makten to år etter.

Zuma har imidlertid ikke sluttet med å sjokkere nasjonalt og internasjonalt etter at han overtok nøklene til presidentkontoret. Zuma, som tilhører zulufolket, er for eksempel polygamist, noe som er tillatt blant zuluer. Han har giftet seg fem ganger og har for tiden tre koner, til stor glede for internasjonale og lokale journalister.

I 2006 ble Zuma anklaget for voldtekt av en 31 år gammel hiv-positiv kvinne, men retten frifant ham. Zuma vedgikk at han hadde hatt seksuell omgang med kvinnen, men benektet voldtekten. I forbindelse med saken uttalte han at han ikke hadde brukt kondom, men heller tatt en dusj etterpå for slik å beskytte seg mot hiv-viruset. Den gang var han leder for Sør-Afrikas AIDS-råd, og også sørafrikanere flest tok avstand fra Zumas uforstand.

Samtidig med de private eskapadene til presidenten, som har gitt ham mye pinlig presseoppmerksomhet, har også de økonomiske fremskrittene i Sør-Afrika i stor grad stoppet opp under Zuma. Dette er nok enda mer utilgivelig for mange av de opprinnelige ANC-velgerne, som forventet seg mer velstand med "sine egne" ved makten.

Men selv om entusiasmen rundt Zuma og ANC smuldrer hen i Sør-Afrika, står partiet svært sterkt organisatorisk, blant annet med støtte fra den sterke fagbevegelsen COSATU. På tross av flere forsøk, har ingen troverdige "svarte" partier klart å hevde seg ved siden av ANC. Og DA fortsetter å være uvelgelig for svært mange sørafrikanere. En bred misnøye vil trolig heller gi seg utslag i en lav valgdeltakelse enn en stemme for opposisjonen.

Datoen for parlaments- og presidentvalget i Sør-Afrika er fortsatt ikke fastsatt, men mange tror at det allerede kan komme til å holdes i april.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no