See also:
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstilling
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 12.03.2014 - "House of something II": Kutt i kultursektoren
» 11.03.2014 - Knut Olav Åmås: "Et fritt og tenkende kulturliv"
» 03.03.2014 - Regjeringens kulturpolitikk: "House of something"
» 27.02.2014 - Kraftfullt minnesmerke over 22. juli ved UtøyaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Spansk serveringstips: Skrei med tørkende tomater og oliven
© Angel Robledo/Consejo de Productos del Mar de Noru
Kultur | Økonomi - Innenriks | Spania

Norsk skrei begynner endelig å bli populær i Spania

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen og adm. dir. Terje Martinussen i Norges sjømatråd presenterer norsk skrei på den tyske forbrukermessa Grüne Woche i januar

© Grüne Woche/Kureren
Kureren, 26. februar 2013
- Etter mer enn 15 års kampanje for å selge skrei i Spania, begynner arbeidet nå å lønne seg. Fisken blir tatt i bruk av Spanias mest kjente kokker, som serverer "pata negra torsk" som "tapa". Men konservative spanjoler kaller skreien verdens mest "smakløse" fisk.

"Den norske skreien har ankommet her i Spania. Dette er blant verdens ferskeste torsk, som man bare kan fiske utenfor Lofotenøyene i vintermånedene," forklarer Mercamadrid, hovedfiskemarkedet i Madrid, til spanske forbrukere. Produktet heter også "skrei" på spansk, og er et nyord som fortsatt trenger forklaring.

Denne sesongen kan bli gjennombruddet for skreien i Spania. I tillegg til å være representert i butikker og restauranter, vil skreien være stjerneproduktet i flere prestisjefylte arrangementer som serverer den som tapa, hovedrett eller forrett. Dette kommer etter år med hardt arbeid fra norske fiskerimyndigheter og bransjen selv.

Som del av dette arbeidet presenterte den norske fiskeriministeren, Lisbeth Berg-Hansen, i går klokka fire om morgenen, "skrei nummer to millioner" i Mecamadrid. Dermed er to millioner skrei er blitt solgt til Spania etter 15 års kampanje. Ikke mye så langt, men nå ser det ut til å ta av.

Noen timer senere er den norske ministeren Casino Madrid. Her presenterte hun "Ruta del Skrei", en kulinarisk rundtur basert på tre skreioppskrifter laget spesielt av den berømte spanske stjernekokken Paco Roncero.

Madridbesøket til Berg-Hansen kommer bare dager etter at medlemmer av styret i Norske Sjømatbedrifters Eksport og inspektører fra Norges Fiskarlag også var på besøk i Mercamadrid. Bransjerepresentantene besøkte Spania som del av en rundtur til land de eksporterer skrei til, for å kontrollere forhold rundt kvalitet og merking.

Nå ser det ser ut til at eksportarbeidet bærer frukt, særlig i Nord-Spania. Det er særlig regionen Galicia i Nordvest-Spania som har fått øynene opp for sesongproduktet skrei, og flere galiciske medier omtaler skreien som torskens "pata negra" (det ypperste kvalitetspredikatet på spansk skinke).

I La Coruña i Galicia feiret byens mest kjente restaurant, Corral, sist uke sine "Skreidager". I restaurantens markedsføring ble skreien beskrevet som "ideell for feinschmeckere, ikke med fokus på dem med stinne lommebøker men på dem med krevende ganer."

Det er forskjellige skreiretter på spanske menyer, men på Restaurant Corral i La Coruña serveres "skrei al pil-pil" med panerte poteter, eller stekt skrei med sitronsaus, olje, hvitløk og eddik. Og prisen kommer på 19 euro (rundt 145 kroner).

Konservativ tilbakeholdenhet
Men ikke alle spanjoler synes å være like entusiastiske med skreien. Den erkekonservative avisen 'ABC' dedikerte i går en lengre artikkel til skreien som norske eksportmyndigheter neppe vil sette pris på.

"For oss spanjoler skal torsken være tørket og saltet og komme fra de nordlige havområdene. Den ferske torsken vil ikke kunne slå an her, til tross for markedsføringskampanjene fra de masete nordmennene, som år etter år plager oss med restene fra fiskeriene sine under påskuddet av at 'nå kommer skreien'."

Og, når det gjelder kvaliteten på skreien, mener 'ABC' at "det er den mest smakløse sjømaten som kan serveres på et spisebord."    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no