See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 06.02.2014 - Sensuren tilbake i Spania: Politiaksjon mot satire
» 27.11.2013 - "Feministisk" språkreform på gang i Spania
» 03.10.2013 - Førsteutkast til "Hoffpikene" av Velázquez er funnet
» 17.09.2013 - Almodóvar får Europas fremste filmpris
» 26.02.2013 - Norsk skrei begynner endelig å bli populær i SpaniaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Pablo Picasso med skisser for utsmykningen av regjeringskvartalet i Oslo
© Nasjonalmuseet/Kureren
Kultur - Spania

"Årets utstilling" viser Picassos ukjente bilder

Til Europa for første gang på svært lenge: "Selvportrett med palett" (1906), av Pablo Picasso

© Philadelphia Museum of Art/Kureren
Kureren, 31. januar 2014
- Pablo Picasso er en av historiens mest kjente kunstnere, men ikke alle verkene hans er kjent for publikum. Nå er en ny stor utstilling i Madrid, som skal vise 180 kunstverk av Picasso, mange av dem for første gang, nesten klar. Den omtales allerede som "årets utstilling".

Fra 12. februar til 11. mai vil den spanske stiftelsen Fundación Maphre vise utstillingen "Picasso. En el taller" (Picasso. I atelieret) i Madrid sentrum. Utstillingen vil dermed konkurrere med kjente nabomuseer som Museo del Prado, Thyssen-museet og Reina Sofía-museet.

Utstillingen er koordinert av konservator María Teresa Ocaña, tidligere direktør av Picasso-museet i Barcelona. Hun anses som en av verdens ledende eksperter på den spanske maleren.

Ifølge kilder i Fundación Maphre vil utstillingen vise over 180 verk av Picasso, og de fleste av disse er relatert til emnene "kunstneren og hans atelier", "kunstneren og hans modeller" og "kunstneren i arbeid". Dette er emner som Picasso selv utviklet, og knagger han hang en stor del av sitt kunstneriske virke på.

For å realisere prosjektet, har utstillingen lånt inn Picasso-verk fra samlinger i USA, Frankrike, Sveits, Israel, Japan og, muligens, Iran. De fleste av disse lånte verkene kommer fra private kunstsamlinger og har ikke vært vist for offentligheten før.

Dette er blant annet tilfelle for et selvportrett av Picasso, som bare er blitt vist offentlig én gang før, da maleren fortsatt levde. For første gang vil også palettene til Picasso bli stilt ut.

Et stort prosjekt
Pablo Jiménez Burillo fra Fundación Mapfre forklarer at "utstillingen er en refleksjon over Picasso og hans atelier som et laboratorium for eksperimentering, et tema som er tilbak

Pablo Picasso mens han jobbet i sitt atelier

© Fundación Mapfre/Kureren
evendende i hans malerier, og som dekker mesteparten av malerens karriere."

"Mange av kunstverkene har aldri blitt vist offentlig. Og vi har vært spesielt interesserte i å låne kunstverk fra private samlinger, siden disse er mindre kjente," utdyper han.

"Maleriene av Picasso kommer fra hele verden til denne utstillingen, noe som viser den enorme innsatsen som ligger bak utstillingen, der amerikanske og japanske museer har lånt ut verk som normalt ikke forlater museene sine," sier en stolt Jiménez Burillo.

Jiménez Burillo understreker at denne utstillingen ikke hadde vært mulig uten "en stor sjenerøsitet" fra Picassos familie og fra alle utlånerne av disse "ukjente" kunstverkene. Picassos barn, Claude og Paloma, har lånt ut flere malerier, og det har også barnebarnet Marina og Jacqueline Roque, Picassos siste kone.

Jiménez Burillo leger ikke skjul på at hans ønske er at dette blir en av "årets store utstillinger" på europeisk nivå. Og i flere spanske aviser omtales den allerede som "årets utstilling". Gitt den store interessen for Picasso, forventer man en stor tilstrømning av besøkende fra både inn- og utland.

Fundación Mapfre hadde, i motsetning til de fleste museer og kulturinstitusjoner i Spania, et økende antall besøkende på 11 prosent i 2013, sammenlignet med 2012. Totalt kom det i fjor over 617.000 mennesker for å se utstillingene i lokalene deres i den såkalte "Paseo del Arte" sentralt i Madrid.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no