See also:
» 17.04.2015 - "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
» 11.04.2015 - Rekordvekst i turisme til Portugal
» 09.04.2015 - Qatar investerer 65 milliarder i turismeboom
» 07.04.2015 - Billige flyturer skal redde Russlands reiseliv
» 03.04.2014 - Det går mot lavere kortgebyrer i Europa
» 02.04.2014 - Brasils fotball-VM er dårlig for økonomien
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 26.04.2013 - Argentinas finansminister: "Inflasjon, hva er det?"China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Symboltung ketchupmangel i Buenos Aires: McDonald's har rammes av importforbud i Argentina
© Tomás Lizama/GNU/Kureren
Økonomi - Argentina

Valutakrise: Nå er det tomt for ketchup i Argentina

Taper seg i verdi: Argentinske pesos

© Jorge Gobbi/GNU/Kureren
Kureren, 6. februar 2014
- Valutakrisen og importrestriksjonene i Argentina merkes nå av folk flest: For de fleste argentinere er en hamburger uten ketchup uspiselig, og dette er nå blitt en realitet. McDonald's i Argentina har gått tom for ketchup på grunn av importrestriksjoner, da ketchupen produseres i Chile.

Nyheten virker som en uviktig kuriositet, men den er et utslag av den aktuelle valutakrisen i Argentina: Den amerikanske hurtigmatkjeden McDonald's i Argentina har ikke mer ketchup på lager på grunn av strengere importkrav. Selskapet ba denne uken kundene sine om forståelse, og sa at det ville løse problemet med "andre sauser".

Men disse "andre sausene" hjelper ikke på argentinernes forkjærlighet for ketchup. I løpet av to dager har Twitter-kontoen til McDonald's i Argentina tatt imot over to tusen klager fra kunder som raser over mangelen på denne sukrede tomatsausen.

Og det ble ikke bedre da kilder i den amerikanske kjeden på mandag overfor avisen Clarín i Buenos Aires innrømte at dette var på grunn "forsyningsproblemer". Man håpte at problemet skulle løse seg snart, i løpet at et par dager. Men etter to dager fortsette kundene å rase.

Selskapet vil ikke uttale seg offentlig om disse "forsyningsproblemene" er relatert til Argentinas nye importrestriksjoner. Men flere medier i Argentina skriver at det er en åpen hemmelighet at McDonald's er offer for den aktuelle valutakrisen og de tilhørende importrestriksjonene. Ifølge Clarín er McDonald's helt avhenging av import av for eksempel ketchup, som man får fra en produsent i nabolandet Chile.

Ifølge argentinske medier er det ikke rart at McDonald's ikke ønsker å uttale seg om bakgrunnen for "ketchupkrisen". Selskapet skal nemlig ha overtrådt grensene for utførsel av utenlandsk valuta, til bruk for import, og straffes dermed med et midlertidig importforbud.

Næringslivet i Argentina er nemlig pålagt grenser i importvolumet slik at landets valutareserver ikke tømmes for raskt. Og når en bedrift har importert mer enn kvoten tillater, stopper den argentinske sentralbanken å gi tilgang til utenlandsk valuta for å beta

Ikke min skyld: Argentinas finansminister Axel Kicillof

© Ministerio de Economía/Kureren
le importen.

Fallende valutareserver
Argentina lider nemlig av raskt fallende valutareserver. Siden 2011 er reservene nesten blitt halvert, fra 52 milliarder dollar (324 milliarder kroner) til dagens 29 milliarder dollar (180 milliarder kroner). Argentinske bedrifter må derfor få godkjent enhver import i utenlandsk valuta, og løyve gis kun etter strenge retningslinjer.

Sist måned devaluerte Argentina valutaen sin, pesoen, for å opprettholde den nå faretruende lave tilførselen av utenlandske valutareserver. For mange var dette et tegn på at regjeringen i Buenos Aires hadde innsett at den nå måtte handle raskt for å redde økonomien fra en ny finanskrise. Det brer seg nemlig en angst i Argentina for at man kan stå foran en gjentakelse av krisen i 2001, med stigende inflasjon og gjeld, sammen med mangel på utenlandsk valuta og varer.

Devalueringer og redselen for et sammenbrudd i økonomien har imidlertid satt fart på en ond sirkel. Den 22. januar opplevde Argentina det største prisfallet av pesoen mot dollaren på 12 år. I løpet av to dager falt pesoen med hele 13 prosent, og den argentinske valutaen har fortsatt å falle.

Prisfallet på pesoen skjedde rett etter at Argentinas finansminister Axel Kicillof hadde annonsert en prisøkning på importerte produkter for å "favorisere" produkter fra hjemmemarkedet. Men Kicillof benekter at regjeringen står bak devalueringen av valutaen, og har gjentatte ganger i de siste ukene påpekt at det er markedet som er ansvarlig for dagens situasjon.

Den onde sirkelen har fått balle på seg i flere uker. Med en stadig svakere peso og en større frykt for en finanskrise, har Argentina også opplevd en eksploderende kapitalflukt. De som kunne har vekslet peso inn i dollar i frykt for en valutakollaps, noe som bidrar til de stadig s

Argentinas president Cristina Fernández de Kirchner: "Vær så snill, Cristina, gi oss ketchupen vår!"

© ANSES/Kureren
ynkende valutareservene.

Denne uken har imidlertid Argentinas sentralbank forsøkt å ta grep. Sentralbanken påla de private bankene å selge ned sine dollarreserver, og dermed kom den ettertraktede valutaen igjen fritt ut på markedet. Både forbrukere og sentralbanken får nå lettere tilgang på dollar, noe som har bidratt til å stabilisere pesoen og øke statsbankens valutareserver noe.

Les mer om økonomistyringen i Argentina i denne artikkelen: "Argentinas finansminister: 'Inflasjon, hva er det?'".

Forrige krise er nettopp over
Krisen fra 2001 gikk sterkt ut over den argentinske middelklassen, og svært mange ble støtt ut i fattigdom i den største sosiale krisen i landets moderne historie. Og det er først de siste årene at landet har kommet tilbake til tilstandene fra før 2001.

Nesten 60 prosent av befolkningen i Argentina var registrert som fattige i 2002. Nå har dette tallet sunket til 24,5 prosent, ifølge offisielle kilder. Men dagens inflasjon, som er på 25 prosent, påvirker i stor grad prisene på matvarer, som er den viktigste utgiftsposten for de mange husholdningene med lavere inntekter. Og dermed er det svært mange som frykter å bli utsatt for den samme katastrofen som i 2001.

Og imens forsetter argentinere å gi uttrykk for sin frustrasjon i sosiale medier, særlig på Facebook og Twitter. Der viser mange sitt sinne over politikken til regjeringen til president Cristina Fernández de Kirchner, som gis hovedansvaret for dagens importrestriksjoner, prisøkninger, valutakaos og krisefrykt.

Og der blir den manglende ketchupen hos McDonald's en enkelt forståelig symbolsak på alt som er galt i dagens Argentina. "Vær så snill, Cristina, gi oss ketchupen vår," skriver for eksempel en forarget McDonald's-kunde på Twitter i dag.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no