See also:
» 17.04.2015 - "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
» 15.04.2015 - Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne
» 15.04.2015 - Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land
» 13.04.2015 - Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 11.04.2015 - Rekordvekst i turisme til Portugal
» 11.10.2013 - Gulf-landene planlegger å homoteste turistene
» 27.09.2013 - "VM i Qatar vil koste 4000 arbeidere livet"China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Byggeboom i Qatar: Ingeniører under et byggemesse i Qatar
© Project Qatar/Kureren
Reise | Økonomi - Qatar

Qatar investerer 65 milliarder i turismeboom

Qatars stand ved reiselivsmessen ATM i år

© QTA/Kureren
Kureren, 9. april 2015
- Turismen til Gulf-staten Qatar boomer som aldri før, med en omsetning på 55 milliarder kroner for den samlede bransjen i fjor. Men ikke uten en pris: Alene de prosjektene som er i gang innebærer investeringer på 65 milliarder kroner.

Store sportsturneringer som skal ende opp i fotball-VM i 2022, en voksende politisk rolle og maktposisjon - ambisjonsnivået i lille Qatar er ikke lavt. Og som en "naturlig" del av dette, vil den oljerike nasjonen med kun 280.000 fullverdige statsborgere også ha en større del av verdens reiselivskake.

Flyselskapet Qatar Airways, som dukket opp fra ingenting og er blitt ett av verdens ledende, er en viktig brikke i denne strategien. Ferdigstillelsen av Hamad International Airport i 2014, som tillater Qatar Airways å gjøre hovedstaden Doha til en hub, er en annen.

Nå er det reisemålet Qatar selv, som er under rivende utvikling. En ubetydelig, flat, nærmest ubebodd ørkenhalvøy i Den arabiske bukten frem til den overraskende uavhengigheten i 1971. Og frem til oljeboomen ga landet økonomiske muskler, innflytelse og selvtillit. Det bor anslagsvis 2 millioner mennesker i Qatar i dag, og over 1,7 millioner av dem er ikke-statsborgere.

Mange av disse er i ferd med å bygge reisemålet Qatar, under svært varierende arbeidsforhold. Og ifølge det statlige reiselivsagenturet QTA er det ikke småtteri som er i gang.

I 2014 alene, ble det skrevet under kontrakter for utbygging av reiselivsinfrastruktur til en verdi av 2,5 milliarder US$ (19 milliarder kroner). Det betyr, ifølge samme kilde, at det nå er prosjekter til en verdi av 65 milliarder kroner på gang eller i ferd med å bygges.

QTA lister opp noen av de større prestisjeprosjektene som er i ferd med å realiseres i Qatar: "Doha Festival City, Doha Convention Centre, Rayyan Mall (Qatars shoppingsenter), Doha Zoo, Lusail Museum, Katara Towers, og ikke å forglemme fotballstadiene til FIFA fotball-VM."

Det totale antallet prosjekter som er planlagt eller under bygging inkluderer 5 museer og biblioteker, 57 hoteller og turistkomplekser, 22 shoppingsentere, 21 sportsarenaer, 11 tematiske parker, seks kongressentere og ett teater.

"Qatar har vært vitne til en forbløffende økonomisk vekst i løpet av det siste tiåret," bemerker Nadege Noblet, som leder Qatars stand på reiselivsmessen ATM. "Og dette har blitt omsatt til en sunn reiselivssektor som er fokusert på kultur, shopping, sportsarrangement, møter og utstillinger," forklarer Noblet.

Denne massive satsningen på å konstruere et nytt og påkostet reisemål, med en kulturell flair, ut av intet, begynner å bære frukter.

Bare i 2014 var det hele 2,8 millioner som besøkte lille Qatar, noe som ifølge QTA representerte en vekst på 8,2 prosent i løpet av ett år. Reiselivsbransjen har generert 61.000 arbeidsplasser i Qatar, og den genererer en omsetning på 55 milliarder kroner. Dette tilsvarer allerede 8,3 prosent av Qatars fastlandsøkonomi (altså utenom oljesektoren).

Men selv om sektoren bygges opp i en rivende hastighet, og Qatar Airways tilbyr direkte flygninger til Doha fra en rekke destinasjoner verden over, er det fortsatt ikke mange besøkende fra Europa - all luksus til tross. Rundt halvparten av turistene til Qatar kommer fra naboland i Midtøsten.

For beleste reisende til Qatar gir nemlig byggeboomen som står bak denne luksusturismen en bitter bismak. Menneskerettsgrupper har dokumentert både vel og grundig at byggeprosjektene er basert på slavelignende arbeidsvilkår for fattige fremmedarbeidere, som blir systematisk utnyttet og misbrukt.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no