See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 20.11.2013 - "Meningløs folkeavstemning" om privatisering i New Zealand
» 17.04.2013 - New Zealand legaliserer ekteskap for homofileChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


New Zealands aktuelle flagg med "Union Jack" i hjørnet, og alternativet "sølvfarget bregne på svart bakgrunn"
© RAYC/Kureren
Politikk | Samfunn - New Zealand

New Zealand vil fjerne "Union Jack" fra flagget

Det kommer stadig nye forslag til et nytt newzealandsk flagg, og så å si alle inneholder bregnen som nasjonalsymbol

© Kureren
Kureren, 4. februar 2014
- New Zealands statsminister John Key skulle gjerne sett at landet endelig får et nytt flagg, der den koloniale britiske "sildesalaten" fjernes. Han foreslår en folkeavstemning om saken, som kan gi New Zealand en "sølvfarget bregne på svart bakgrunn" som nytt flagg.

Som Australia og et par andre tidligere britiske kolonier der Dronning Elisabeth fortsatt er formelt statsoverhode, har New Zealand fortsatt en "Union Jack" - det britiske flagget - øverst til venstre i sitt eget flagg. Og for ikke-newzealendere er det som regel vanskelig å skille flagget fra det australske.

Også statsminister Key irriterer seg over den regelmessige forvekslingen mellom det australske og newzealandske flagget. Designen er svært lik. Union Jack til venstre, det hele på en mørkeblå bakgrunn. Så fire røde stjerner i det newzealandske flagget, i motsetning til seks hvite stjerne i det australske.

New Zealand fikk sitt flagg for over 140 år siden, da landet fortsatt var en britisk koloni. Og selv om de fleste newzealenderne er stolte av den britiske arven sin, er det mange som mener at det gamle flagget ikke gjenspeiler hele nasjonen, dens maoriske røtter og dens særpreg etter selvstendigheten.

Det er det derimot et annet nasjonalsymbol som gjør, nemlig storbregnen i familien Cyatheaceae, som vokser overalt på New Zealand og som forener den maoriske urbefolkningen og de stort sett britiske innvandrerne. Bregnen vekker større nasjonalfølelse enn Union Jack på blå grunn.

En "sølvfarget bregne på svart bakgrunn" brukes da også av de fleste nasjonale sportsforbundene, og med referat til dette kalles newzealandske lag ofte "All blacks". Men ikke bare sporten har tatt til seg bregnen som et nasjonalsymbol. New Zealands statsvåpen hviler på to bregner, og alskens nips utstyres med bregnekvaster for å gi dem et nasjonalt preg. Bregnene har dermed et større folkelig gjennomslag enn flagget som et nasjonalt samlende symbol.

Også statsminister Key har outet seg som en bregnetilhenger. "Jeg personlig synes bregnen er et riktig valg. Den symboliserer våre beste idrettslag, den er allerede kjent i utlandet, og bregnen er god design," kommenterte den konservative statsministeren til lokal presse i forrige uke.

Omstridt folkeavstemning

New Zealands statsminister John Key: Bregner fremfor briter

© NZNP/Kureren
Statsministeren fikk raskt kritikk for å ville avlede fra de virkelige problemene på New Zealand, som, nærmest unntaksvis, er både reelle og store. Økonomien sliter, statskassen går i underskudd, det må foretas kutt i sosiale utgifter og godt kvalifiserte newzealendere forlater øystaten i hopetall. Dessuten har New Zealand nettopp gått inn i et valgår.

Men ifølge Key er ikke dette intensjonen med forslaget. Han ønsker kun å lufte tanken for velgerne og partikollegaer for å lodde stemningen. I løpet av måneden vil han klarere spørsmålet om en eventuell folkeavstemning med regjeringskollegaene, annonserte Key.

"Jeg skulle gjerne hatt en endring," sa Key på en pressekonferanse. "Men for det første er dette ikke det aller viktigste problemet vi som nasjon står overfor. Og for det andre, er det ikke fullstendig enighet om hvilket flagg vi burde endre til, selv blant dem som ønsker en flaggendring," la statsministeren til.

Og selv om "sølvfarget bregne på svart bakgrunn" er statsministerens favoritt og det forslaget som oftest blir diskutert som New Zealands nye flagg, er det flere varianter på bordet. Noen ønsker å unngå den "begravelsesaktive" svarte bakgrunnen og foreslår blått, som i det gamle flagget. Andre foreslår enda mindre endringer, som kun å bytte ut Union Jack i venstre hjørne med en bregne.

Statsminister Key bekrefter at han har fått flere forslag på bordet, og at det vil komme enda flere. Derfor vil den mulige folkeavstemningen kun dreie seg om man skal søke å få et nytt flagg. Blir det "ja" til flaggbytte, kommer det en ny prosess for å designe det nye flagget.

Men statsministerens forslag har også skapt svært negative reaksjoner, også fra hans egne konservative og monarkistiske parti. Forslaget overrasker ikke, da debatten om flagget raser om lag en gang i tiåret, men det overrasker at dette kommer fra nettopp en konservativ statsminister. Parlamentsmedlemmer minner Key om at newzealendere har kjempet og mistet livet "for dette flagget" i

New Zealands statsvåpen ener den britiske og maoriske historien i to bregnekvaster

© GNU
to verdenskriger.

Kommentator Derek Burrows slakter derimot statsminister Key over hans "forsøk på å distrahere velgerne" med en folkeavstemning om flaggets design. Burrows minner om at nettopp Key har uttalt at folkeavstemninger ikke har noen verdi. Dette demonstrerte statsministeren også i fjor, da folket i en avstemning sa nei til et omfattende forslag om privatisering, men regjeringen ignorerte folkets råd.

Les mer om fjorårets folkeavtemning i New Zealand i denne artikkelen: "'Meningløs folkeavstemning' om privatisering i New Zealand".

Burrows har et råd til statsministeren, der han får kombinert ønskene om flaggbytte, privatisering og manglende respekt for folkeavstemninger: "La oss bli de første som innfører et sponset flagg!" foreslår han. Eller, dersom man ønsker å beholde dagens flagg, "kan vi periodisk endre bakgrunnen fra svart til rødt etter hvert som handelsbalansen er positiv eller negativ."

Ingen offisiell britisk reaksjon
Tredjepart i historien om det newzealandske flagget er Storbritannia, som har lånt ut sin Union Jack til denne og andre tidligere kolonier. Det har ikke kommet noen offisielle kommentarer fra verken regjering eller kongehus i London på den nye flaggdebatten i New Zealand. Og det vil det trolig heller ikke gjøre i fremtiden.

Det er nemlig ingenting i veien for at newzealenderne endrer flagget sitt og fortsetter å ha den britiske dronningen eller kongen som sitt statsoverhode. Kanadierne gjorde det samme for nesten 50 år siden - og endte for øvrig opp med et av verdens mest stilsikre og gjenkjennelige flagg - og har fortsatt dronning Elisabeth som sitt statsoverhode.

Og tendensen er klar. Union Jack forsvinner sakte men sikkert fra det ene statsflagget etter det andre. Blant de siste ute var Sør-Afrika og Hongkong. Og nå er det, i tillegg til de britiske koloniene, bare fire selvstandige land tilbake som fører Union Jack i flagget. Det er Australia, New Zealand, Tuvalu og Fiji.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no