See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 04.02.2014 - New Zealand vil fjerne "Union Jack" fra flaggetChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Parlamentsmedlemmet Louisa Well (i rød drakt) deltok i Auckland Pride Parade
© Key Foster/Flickr/Kureren
Samfunn - New Zealand

New Zealand legaliserer ekteskap for homofile

Kureren, 17. april 2013 - Med et to tredels flertall godkjente New Zealands parlamentet i dag en kjønnsnøytral ekteskapslov, den første i hele Stillehavsregionen. "Jeg er kjempestolt av å være 'en kiwi' i dag," sier Louisa Wall, som presenterte lovforslaget.

Det har vært en komplisert prosess å få godkjent "Marriage Equality Bill", som likestiller ekteskapet mellom heterofile og likekjønnede par på New Zealand. Og i løpet av den lange prosessen har to tredeler av både befolkningen og parlamentarikerne på de tradisjonelt liberale øyene blitt overbevist av initiativtakerne.

Lovforslaget var et initiativ fra det newzealandske Arbeiderpartiets parlamentsmedlem Louisa Wall. Det ble godkjent i dag, med 77 stemmer for og 44 mot, etter en lovprosess som startet i august i fjor og inkluderte tre debatter i parlamentet, den siste av dem dagen før den endelige avstemningen.

"Vi klarte det! Dette er et viktig skritt for å få et mer egalitært og rettferdig New Zealand", sa Wall til reportere etter avstemningen i parlamentet.

"Jeg er veldig stolt over å være medlem av et parlament som stemte for å gi newzealendere rett til å gifte seg, uavhengig av kjønn eller seksuell legning," la Wall til i en pressemelding i dag. "Avstemningen dreide seg om å godkjenne rettighetene alle newzealendere skal ha i et fritt og demokratisk samfunn."

Resultatet ble mottatt med en stor applaus og gratulasjoner blant medlemmene i parlamentet og publikum som fikk følge med på avstemningen. Stemmegivningen i parlamentet ble overført direkte på tv.

Loven skal tre i kraft i midten av august og kommer 27 år etter at New Zealand avkriminaliserte homofili i 1986, og 8 år etter at en partnerskapslov ble innført i 2005. Ved ikrafttredelsen kan homofile og transseksuelle par gifte seg, og de som allerede har giftet seg i utlandet vil kunne søke om offisiell anerkjennelse av ekteskapet i New Zealand.

Loven tillater videre også at transpersoner er ikke lenger tvinges til skilsmisse dersom de bestemmer seg for å endre kjønn, som det har vært til nå.

Ifølge en undersøkelse fra det populære newzealandske nettmediet 'Stuff', som ble gjennomført blant 20.000 mennesker, støtter 66,6 prosent av befolkningen i New Zealand ekteskap mellom likekjønnede, mens 29,1 prosent er imot. Kun 4,2 prosent var likegyldige til spørsmålet.

New Zealand blir med dagens lovendring det trettende landet i verden som godkjenner likekjønnede ekteskap, kort tid etter at Uruguay gjorde det samme tidligere i april.

Landet blir også det første i Stillehavsregionen. Den store naboen i øst, Australia, har ingen planer om å innføre en liknende lovgivning med det første, og selv statsminister Julia Gillard fra Australias Arbeiderparti har uttalt seg mot en slik lov.

Ekteskap mellom mennesker av samme kjønn ble først legalisert i Nederland i 2001. Så ble det tillatt i Belgia (2003), Spania, Canada (2005), Sør-Afrika (2006), Norge og Sverige (2009), Portugal, Island og Argentina (2010), Danmark (2012) og Uruguay i april 2013.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no