See also:
» 27.01.2014 - Slik så europeere ut for 7.000 år siden
» 17.01.2014 - Ny forskning: "EØS-avtalen truer demokratiet"
» 12.12.2013 - Studie: "Midlertidige stillinger gir færre ansatte"
» 11.10.2013 - "Både bonde- og jegerkulturene er forfedre til dagens europeere"
» 04.09.2013 - Rapport: Hev pensjonsalderen eller øk innvandringen
» 23.08.2013 - Krydder har vært brukt i Europa i 8000 år
» 22.08.2013 - Tuberkulosen slår tilbake i Europa
» 13.05.2013 - Pesten kom til Europa allerede på 500-talletChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Vår iboende neandertaler: Forsker Svante Pääbo med en neandertalerskalle
© Frank Vinken/MPG/Kureren
Viten - Europa

Forskere: Europeernes lyse hud er arv fra neandertalerne

Har europeerne arvet mye av utseendet fra neandertalerne?

© MPI for evolusjonær antropologi/Kureren
Kureren, 29. januar 2014
- Neandertalernes DNA er godt kartlagt. DNA-et til de forskjellige folkegruppene av dagens mennesker er godt kartlagt. Og nå foreligger sammenligningen. Den viser at det er vi europeere som bærer med oss mest DNA fra neandertalerne, som trolig har gitt oss lys hud.

Forsker Svante Pääbo fra Max-Planck-Instituttet for evolusjonær antropologi i Leipzig leder et team som nå offentliggjør de bemerkelsesverdige funnene fra sammenligningen av genomet til neandertalerne og de nålevende folkegruppene.

Pääbo kan bekrefte resultater fra tidligere, mer begrensede studier om at det moderne mennesket, homo sapiens, har blandet seg med neandertalerne, som i mange årtusener levde parallelt. Og DNA-profilene som fremlegges i studien viser også klart, som tidligere antatt, at denne seksuelle kontakten først forekom etter at menneskeheten hadde forlatt Afrika.

Hos moderne mennesker utenfor Afrika, kommer mellom 1,0 og 1,4 prosent av arvematerialet fra neandertalerne. Samtidig fant forskerne kun verdier på mellom 0,08 og 0,34 prosent neandertalergener hos den kenyanske folkegruppen luhya, samt hos afroamerikanere sørøst i USA. Dette stemmer overens med antagelsen at "blandingsekteskapene" mellom homo sapiens og neandertalerne først skjedde utenfor Afrika, og tidligst for 80.000 år siden, fastslår Pääbo.

Også asiater viser en større andel neandertaler-DNA enn afrikanere, men mye mindre enn europeerne, ifølge kartleggingen.

Men teamet til Pääbo gikk enda grundigere til verks. Man spurte seg om det var noen trekk hos europeerne som man kanskje har arvet fra neandertalerne. Generelt viste DNA-et fra neandertalerne seg å være spredt svært fint utover alle kromosomene i genomet. Det dreier seg ikke en gang om enkeltgener, men heller en genetisk innflytelse.

Hud og hår fra neandertalerne
Men det var ett unntak. Det dreier seg særlig om de genene som har noe med hud og hår å gjøre. Flere enkeltgener av denne typen, med neandertalsk opphav, forekommer såpass ofte at de bæres av annenhver moderne europeer og mange asiater.

Dermed dukket det opp et nytt spørsmål. Dersom noen enkelte neandertale

Rekonstruksjon av neandertalere i Neandertal-Museum i Düsseldorf (Tyskland)

© UNiesert/GNU/Kureren
rgener har spredd seg og holdt stand hos en så stor del av den ikke-afrikanske befolkningen, må de da ikke ha hatt en nytteverdi? Hvilken eventuell nytte dette kan dreie seg om, har forskerne ikke noe entydig svar på. Men de legger frem flere teorier i en artikkel om funnene i den nyeste utgaven av tidsskriftet Nature.

"Neandertalergener som har innvirkning på hud og hår kan ha hjulpet det moderne mennesket å tilpasse seg livsbetingelsene utenfor Afrika," spekulerer forskerne. For mens homo sapiens hadde tilbrakt all sin evolusjonære historie i tropiske Afrika, hadde neandertalerne allerede i minst 100.000 år overlevd under kalde og tøffe kår i istidens Europa.

Dermed kan man anta at neandertalerne hadde et visst evolusjonært forsprang i å tilpasse seg livet i kaldere strøk. Men hvilke egenskaper arvet europeerne og asiatene fra neandertalerne som gjorde dem bedre tilpasset sitt nye miljø? Her spekuleres det i alt fra en tettere hårvekst og flere fettkjertler i huden, som begge beskytter bedre mot kulden, eller det kan rett og slett ha vært den lyse hudfargen, som gjorde det lettere for nordboerne å produsere vitamin D i månedene med lite sol.

Hudfargeteorien er blant dem som fremheves som plausibel. Selv om dette ikke er entydig fastslått, antas det at neandertalerne var relativt lyse i huden. Og det er lite grunn til å anta at de første menneskene som forlot Afrika og begynte å kolonisere Europa og Asia var mindre mørke i huden enn de som ble igjen.

Dermed kan en lys hud være den mest synlige arven europeere har fått fra neandertalerne, antyder forskerne.

Studien viser imidlertid også til mindre synlige effekter fra de tidlige europeernes seksuelle omgang med den neandertalske "urbefolkningen". Den har blant annet gitt oss større risiko for enkelte arvelige sykdommer som var vanligere blant neandertalere, deriblant fle

Denne 50.000 år gamle neandertalertåen ga forskerne en komplett oversikt over artens DNA

© MPI for evolusjonær antropologi/Kureren
re sjeldne autoimmune sykdommer som lupus (SLE).

Gjennombrudd i neandertalerforskningen
Forskningen til Pääbo og hans kollegaer fra Harvard University i Boston (USA) baserer seg på den tidligere fullstendige kartleggingen av genomet til over 1000 mennesker fra alle verdensdeler og regioner, det såkalte "1000 Genome Project". Pääbo selv brukte genene fra 846 asiater og europeere, 88 afrikanere, samt én neandertaler.

Prosjektet ble kun muliggjort av at Pääbo og Max-Planck-Instituttet i løpet av fjoråret for første gang klarte å kartlegge neandertalernes genom fullstendig. Dette igjen var mulig fordi et russisk forskerteam i 2010 gravde ut de overraskende godt bevarte levningene til en neandertalerkvinne, som døde i en hule sør i Sibir for 50.000 år siden.

Ut fra et fragment av en tå, klarte forskerne å isolere fullverdig DNA, som de så kunne sekvensere og kartlegge. Dermed hadde man for første gang en fullstendig oversikt over et genom til en neandertaler, noe som allerede i desember førte til at Pääbo kunne fastslå at teoriene om at det moderne mennesket og neandertalerne hadde seksuell kontakt var riktige.

Kartleggingen av neandertaler-DNA-et førte for øvrig til enda en større vitenskapelig oppdagelse, som ble publisert i desember. Den bekreftet nemlig at det samtidig med neandertalerne og homo sapiens må ha eksistert en tredje gruppe menneskearter, det såkalte Denisova-mennesket.

Denisova-mennesket var beslektet med neandertalerne, og det skal ha bidratt med genmaterial til urbefolkningen i Oseania (blant annet Australia og Ny-Guinea).

Neandertalerne og homo sapiens levde parallelt i Europa i flere tusen år. Forskerne antar at neandertalerne døde ut for om lag 28.000 år siden, og at de siste isolerte gruppene overlevde i Spania. Det er kun gjort fossile funn av neandertalere i Europa, Midtøsten og Sentral-Asia.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no