See also:
» 29.01.2014 - Forskere: Europeernes lyse hud er arv fra neandertalerne
» 27.01.2014 - Slik så europeere ut for 7.000 år siden
» 17.01.2014 - Ny forskning: "EØS-avtalen truer demokratiet"
» 12.12.2013 - Studie: "Midlertidige stillinger gir færre ansatte"
» 11.10.2013 - "Både bonde- og jegerkulturene er forfedre til dagens europeere"
» 04.09.2013 - Rapport: Hev pensjonsalderen eller øk innvandringen
» 22.08.2013 - Tuberkulosen slår tilbake i Europa
» 13.05.2013 - Pesten kom til Europa allerede på 500-talletChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Alliaria petiolata (løkurt) er den eldste påviste krydderplanten i Europa
© Teun Spaans/GNU/Kureren
Viten - Europa

Krydder har vært brukt i Europa i 8000 år

Illustrasjon av de 7-8000 år gamle kokekarene fra Ertebølle-kulteren

© Saul et al/Kureren
Kureren, 23. august 2013
- Nye arkeologiske funn viser at europeerne krydret maten sin med forskjellige urter allerede før vi hadde åkerbruk og faste bosetninger. Den eldste krydderurten i Nord-Europa kan være løkurten, som ga kokevannet en deilig bismak av hvitløk og pepper.

Columbus oppdaget Amerika da han lette etter en handelsrute for å importere krydder fra Asia. Vasco da Gama ble drevet av krydderrikdommen i India da han seilte rundt Kapp det gode håp. Selv Marco Polo var mest interessert i krydder da han oppdaget Kina for europeerne.

En tilfeldighet? Nei. Europeerne har i årtusener forventet at suppen eller steken skal være smakfull. Krydderier har stått sentralt på menyen i Europa i minst 8000 år, viser nye arkeologiske funn fra Danmark og Nord-Tyskland.

Det er studenter fra Universitetet i Pennsylvania (USA) som har gjort de oppsiktsvekkende funnene i forkullede matrester i prehistoriske kokekar fra Nord-Tyskland og Danmark som er 8000 år gamle. Det viste seg at disse ureuropeerne brukte frø fra løkurten i mattilberedningen. Og siden løkurten ikke har noen nevneverdig ernæringsmessig verdi, men derimot en fyrig hvitløksliknende smak, konkluderer forskerne med at den har vært brukt som krydderurt.

"Disse funnene er det eldste direkte beviset på krydring av maten i det prehistoriske europeiske kjøkkenet," skriver de i forskningsrapporten, som er publisert i vitenskapstidsskriftet 'PLOS One'. "Funnene våre indikerer at krydringen av maten er et mye eldre fenomen enn andre fossile funn har påvist, og de utfordrer tesen om at jegere, samlere og tidlige jordbrukere kun brukte planter til å få tilførsel av energi og ikke av smaksmessige hensyn."

Dette er ikke de første funnene som antyder at europeerne har vært glad i å krydre maten i flere tusen år. På nesten hele kontinentet, fra Spania i sørvest via Alpene og Tyskland til Polen i nordøst, har man funnet rundt 7000 år gamle rester av valmuefrø i titals kokekar. Og

8000 år gamle fytolitter av løkurt, fra et kokekar funnet i Danmark

© Saul et al/Kureren
selv om valmuefrøene har en større ernæringsverdi enn løkurten, antas det at disse først og fremst ble brukt for å tilsette smak.

I store deler av Asia har man videre gjort funn av flere stivelsesbaserte kryddere, som ingefær og gurkemeie i 5000 år gamle kokekar fra Pakistan. Det eldste funnet av en krydderplante i forhistoriske kokekar er 25.000 år gammelt, fra Nahal Hemar-hulen i Israel. Der hadde jeger- og samlerfolket krydret maten sin med koriander.

Arkeologene stilles foran store utfordringer når de skal finkjemme den forhistoriske menyen. Naturlig nok er det mindre som blir igjen av et korianderblad i suppen enn benrester etter svine- eller fiskemiddagen. Det er kun såkalte fytolitter, bitte små krystaller inne i plantecellene, som blir til overs og kan gi et svar. Fytolittene har nemlig forskjellig form fra planteart til planteart, slik at arten kan identifiseres årtusener etter.

Dersom forskerne kan finne slike fytolitter inne i selve kokekaret, sammen med matrester, kan de også kartlegge hvilke planter som har vært del av menyen. Og på utgravningsstedene i Åkonge og Stenø på Sjælland (Danmark) og i Neustadt nær Kiel i Nord-Tyskland var forskerne heldige.

Kokekar med en alder på 7000 og 8000 år, den eldste fra Ertebølle-kulteren i Stenø, innholdt matrester der de kunne identifisere fytolitter. På alle de tre funnstedene viste det seg å være snakk om den sterke løkurten. Dette er de første funnene av bruk av løkurt i det prehistoriske europeiske kjøkkenet.

Mer informasjon
Forskningsrapporten er tilgjengelig på denne lenken.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no