See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 11.11.2013 - Uro på Maldivene etter ny valgutsettelse
» 08.11.2013 - Maldivene prøver ut hurtigvalg til helgen
» 21.10.2013 - Politisk spent på MaldiveneChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Maldivenes president Abdulla Yameen ble tatt i ed som president i går
© President's Office/Kureren
Politikk - Maldivene

Overraskende maktskifte på Maldivene

Storfavoritten tapte: Muhammed Nasheed avla selv sin stemme på lørdag

© Muhammed Nasheed/SandPhotos/Kureren
Kureren, 18. november 2013
- Abdullah Yameen, halvbroren til den tidligere diktatoren, vant overraskende helgens presidentvalg på Maldivene. Valgene hadde blitt annullert og utsatt flere ganger, og ferieparadiset Maldivene var på vei mot politisk kaos. Men nå ber alle parter om ro.

Konservative Yameen vant, svært overraskende, lørdagens andre valgrunde på Maldivene med 51,4 prosent av stemmene. I første valgrunde hadde Yameen kun fått 29 prosent av stemmene.

Storfavoritten Muhammed Nasheed hadde derimot ledet stort de to gangene man har prøvd å avholde en første runde til presidentvalget, i det som har vært en svært kaotisk valgprosess på øystaten sørvest for India. I september fikk han 45 prosent av stemmene, men dette ble annullert, og ved den gjentatte gjennomgangen for en uke siden fikk Nasheed hele 47 prosent av stemmene.

Dermed regnet de fleste med at Nasheed, en menneskerettsaktivist som var Maldivenes første demokratisk valgte president i perioden 2008-12, så godt som hadde seieren inne. Men i andre valgrunde på lørdag lyktes det ham kun å øke til 48,6 prosent av stemmene.

Dersom valgresultatet er korrekt, skyldes den minimale fremgangen mest trolig at kandidaten som kom på tredje plass, forretningsmannen Gasim Ibrahim, anbefalte velgerne sine å stemme på Yameen. Både Ibrahim og Yameen tilhører den konservative kretsen og er en del av eliten fra det gamle diktaturet som opphørte i 2008.

Nasheed, derimot, står i dyp opposisjon til dette gamle establishmentet og har hatt bred støtte av underklassen på øystaten. Nasheed har hatt en folkebevegelse i ryggen gjennom den rotete valgprosessen, men han har også hatt en konservativ folkebevegelse mot seg. Maldivene har opplevd stor politisk uro det siste tiåret og folket er splittet mellom Nasheed-tilhengere og -motstandere.

Nasheed aksepterer nederlaget
Men på tross av den store polarisingen på Maldivene og kaoset rundt valget, var storfavoritt Nash

Maldivenes nye president Abdullah Yameen (v) og tidligere diktator Maumoon Abdul Gayoom (h) i dag

© President's Office/Kureren
eed rask med å anerkjenne valgnederlaget og gratulere Yameen med seieren. Nasheed ønsket i helgen ikke å være med og forlenge den konstitusjonelle krisen Maldivene var havnet i etter flere valgutsettelser.

Tvert imot understreket Nasheed viktigheten av arbeidet som opposisjonsleder. "Som opposisjonsparti har vi ansvaret å sørge for at demokratiet overlever," uttalte Nasheed etter valgnederlaget.

Valget ble endelig avklart natt til søndag, da de foreløpige resultatene ga en klar nok seier til konservative Yameen. Dermed kunne parlamentet i Malé, hovedstaden på Maldivene, innkalle til ekstraordinært møte allerede på søndag. I løpet av parlamentsmøtet ble Yameen tatt i ed som Maldivenes nye president, under ett døgn etter at valglokalene hadde stengt.

Trolig gjeninnføring av dødsstraff
Yameen gjorde seg under valgkampen bemerket med løfter om en tøff politikk mot kriminaliteten. Blant de tiltakene han spesielt understreket var gjeninnføring av henrettelser for folk som er blitt idømt dødsstraff, noe som er blitt lagt på is på Maldivene. Dessuten ønsker han et høyere straffenivå generelt og har gått inn for en høy grad av overvåkning av befolkningen på øystaten.

Den nye presidenten har også lovet bedre kår for næringslivet, der han selv har en fot innenfor. Det er særlig den viktige hotell- og reiselivsbransjen som skal gis mulighet til videre utbygging. Men Yameen åpner også for oljeboring på denne tropiske øygruppen, noe som av miljøgrunner er svært omstridt på Maldivene.

Les mer om problemene med å organisere valget på Maldivene i denne artikkelen: "Uro på Maldivene etter ny valgutsettelse".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no