See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 18.11.2013 - Overraskende maktskifte på Maldivene
» 11.11.2013 - Uro på Maldivene etter ny valgutsettelse
» 21.10.2013 - Politisk spent på MaldiveneChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Muhammed Nasheed er favoritt til å gjeninnta presidentkontoret på Maldivene
© Raes Nasheed 2013/Kureren
Politikk - Maldivene

Maldivene prøver ut hurtigvalg til helgen

Muhammed Nasheed driver valgkamp på Maldivene

© Raes Nasheed 2013/Kureren
Kureren, 8. november 2013
- Det haster med å velge en ny president på Maldivene etter at to tidligere valgforsøk i høst har feilet. Derfor bestemte valgkomiteen i dag at lørdagens valg skal etterfølges av runde nummer to allerede dagen etter.

Muhammed Nasheed var den første demokratisk valgte presidenten på øystaten Maldivene sørvest for India, men han ble tvunget til å gå av i februar 2012. Nå er han storfavoritt til å vinne lørdagens presidentvalg, dersom det ikke igjen blir politisk kaos rundt valget.

Allerede den 7. september klarte Nasheed å sanke sammen 45 prosent av stemmene i første forsøk på første runde av presidentvalget. Men høyesterett i Malé annullerte valget etter protester fra kandidat Abdullah Yameen, som kom på tredjeplass. Dette til tross for at internasjonale observatører konkluderte at valget var både fritt og rettferdig.

Høyesterett på Maldivene er ikke begeistret for folkekjære Nasheed, som ble tvunget til å gå av etter at han hadde prøvd å sparke en dommer. Sammen med politiet og de militære ses dommerstanden på som en del av den gamle makteliten på Maldivene, som støttet det diktatoriske styret frem til Nasheed kom til makten i 2008.

Lørdag 19. oktober prøvde valgkommisjonen derfor igjen å arrangere første runde av presidentvalget. Men politiet grep inn i siste sekund og stanset utkjøringen av valgmaterialet etter at nye direktiver fra høyesterett ikke hadde blitt overholdt. Denne gang var det de to kandidatene som står det gamle regimet nært som hadde nektet å underskrive på at de godkjente manntallet. Dermed var valget grunnlovsstridig, hevdet politiet, og avlyste det.

Den nye valgkommisjonen har nå fått forsikringer om at alle kandidatene vil gi sin tilslutning til manntallet, slik at lørdagens tredje forsøk på å holde et presidentvalg kan gå av staben, ifølge talsmann Asim Sattar.

Avgjørelse innen 48 timer
Men talsmann Sattar måtte på torsdag også kunngjøre endringer i valgplanene, igjen i siste sekund. De fleste kandidatene og den sittende presidenten på Maldivene hadde bedt kommisjonen om å fremskynde den eventuelle andre runden av valget, som må holdes dersom ingen av kandidatene får over 50 prosent i første runde.

Problemet er at Maldivene havner i en konstitusjonell krise mandag den 11. november dersom det innen da ikke er valgt en ny president. Da utløper nemlig mandatet til den sittende presidenten, og det er ingenting i grunnloven som forutser hvem som eventuelt skal styre landet i en slik situasjon. Nasheed har krevd at presidenten må gå av den 11. november, og det fryktes opptøyer dersom han blir sittende i embetet.

Derfor bøyde valgkommisjonen av for kravet fra kandidatene og presidenten på torsdag og sa seg enig i et hurtigvalg denne helgen. Ifølge Sattar vil andre valgomgang holdes allerede dagen etter den første runden, altså på søndag 10. november. Slik vil man få på plass en ny president på Maldivene allerede på mandag.

Kandidat Nasheed, for sin del, håper at det ikke blir nødvendig med to valgomganger for at han kan utpekes som seierherre. Ekspresidenten viser til den brede støtten han fikk ved det annullerte valget i september, og at de to andre hovedkandidatene holdes ansvarlig for kaoset rundt to tidligere forsøkene på et valg.

Mye står på spill
Valget på Maldivene følges med stor interesse i nabolandet India og blant øystatens tradisjonelle giverstater som USA. Den sittende presidenten, de militære og dommerstanden har opplevd et stort internasjonalt press for å endelig lykkes med å holde valget. Flere komplikasjoner vil få diplomatiske konsekvenser for Maldivene.

Den tropiske øystaten i Det indiske hav er mest kjent som et ferieparadis og lever i stor grad av turismen. Også reiselivsbransjen på Maldivene frykter nå mer politisk kaos og ser frem til at valget endelig kommer i boks. Næringen har ikke råd til flere uroligheter som i 2012.

Men både utenlandske diplomater og reiselivet på Maldivene frykter for reaksjonene dersom favoritten Nasheed vinner helgens valg. Det er sterke krefter på øystaten som ønsker å hindre ham fra å gjeninnta presidentembetet. Dersom det gjøres flere forsøk på å hindre Nasheed i å bli president, kan det eksplodere på Maldivene.

Les mer om valgforberedelsene på Maldivene i denne artikkelen: "Politisk spent på Maldivene".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no