See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 18.11.2013 - Overraskende maktskifte på Maldivene
» 08.11.2013 - Maldivene prøver ut hurtigvalg til helgen
» 21.10.2013 - Politisk spent på Maldivene











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Tilhengerne av ekspresident Muhammed Nasheed mobiliserer på Maldivene
© Maldives Democratic Party/Kureren
Politikk - Maldivene

Uro på Maldivene etter ny valgutsettelse

Storfavoritten Muhammed Nasheed etter å ha avgitt stemme på lørdag

© Muhammed Nasheed/Kureren
Kureren, 11. november 2013
- I løpet av helgen skulle Maldivene få ny president, før mandatperioden til den sittende presidenten gikk ut natt til mandag. Men høyesterett har for tredje gang blandet seg inn i presidentvalget, og utsatt andre runde. Ikke uventet brøt det ut uro i kveld.

Konstitusjonelt er Maldivene uten president fra natten mellom søndag og mandag, lokal tid. Den sittende presidenten, Muhammed Waheed, ble på søndag, et kvarter før midnatt, nødt til å annonsere at han selv forlenget sin mandatperiode frem til 16. november, når en ny statsleder kan bli tatt i ed.

Ikke uventet førte dette til nye sammenstøt i den lille øystaten sørvest for India, som er et populært tropisk reisemål for europeere.

Politiet i hovedstaden Malé slo hardt ned på de rundt 1000 demonstrantene som uttrykte sitt sinne og sin undring over at president Waheed ikke gjorde som han tidligere hadde lovt høyt og hellig, nemlig å gå av når mandatperioden hans var avsluttet. Demonstrantene kastet stein på politiet.

Det var ikke bare en gruppe demonstranter som reagerte kraftig på at president Washeed fortsetter ved makten. Selv presidenten i det maldiviske parlamentet uttalte på mandag at landet nå har en grunnlovsstridig regjering. Det er kun landets konservative høyesterett som insisterer på at Washeed skal fortsette ved makten.

Høyesterett til besvær
Høyesterett i Malé har et stort ansvar for at Maldivene nå opplever en statskrise. Retten, som er sammensatt av dommere som støtter det gamle diktaturet som måtte tre av i 2008, har allerede torpedert presidentvalget ved tre anledninger.

Muhammed Nasheed, som var den første demokratisk valgte presidenten på Maldivene men ble tvunget til å gå av i 2012, har hele tiden vært storfavoritt til å vinne valget.

Allerede den 7. september klarte Nasheed å sanke sammen 45 prosent av stemmene i første forsøk på første runde av presidentvalget. Men høyesterett annullerte valget etter protester fra kandidaten som kom på tredjeplass. Dette til tross for at internasjonale observatører konkluderte at valget var både fritt og rettferdig.

Lørdag 19. oktober prøvde valgkommisjonen derfor igjen å arrangere første runde av presidentvalget. Men politiet grep inn i siste sekund og stanset utkjøringen av valgmaterialet etter at nye direktiver fra høyesterett ikke hadde blitt overholdt. Denne gang var det de to kandidatene som

Maldivenes president Muhammed Washeed har forlenget mandatperioden sin

© President's Office/Kureren
står det gamle regimet nært som hadde nektet å underskrive på at de godkjente manntallet. Dermed var valget grunnlovsstridig, hevdet politiet, og avlyste det.

Andre valgrunde avlyst
Denne helgen var det dermed siste sjanse for å velge en ny president, før mandatperioden til Washeed (opprinnelig Nasheeds visepresident) løp ut. Etter press fra både Washeed og presidentkandidatene, bestemte valgkommisjonen seg for å avholde et hurtigvalg.

Første valgomgang skulle tas på lørdag, og andre omgang (dersom ingen av kandidatene fikk over 50 prosent av stemmene) dagen etter, på søndag.

Som ventet, ble ekspresident Nasheed den store seierherren ved lørdagens gjentatte førsterunde. Nasheed fikk nå 47 prosent av stemmene. Nummer to ble Abdullah Yameen, halvbroren til den tidligere diktatoren, med 29 prosent av stemmene.

Men, helt ut av det blå, kunngjorde høyesterett på Maldivene på lørdag også at andre runde av presidentvalget ikke kunne holdes dagen etter, men måtte utsettes i én uke fordi det angivelig ikke var "forsvarlig" å holde andre valgomgang så kort tid etter den første. Domstolen oppfordret samtidig president Washeed til å sitte ved makten en uke til.

Internasjonale protester
Beslutningen skapte ikke bare reaksjoner på Maldivene. Også internasjonalt har det vært flere protester mot både domstolens innblanding og Washeeds unilaterale forlengelse av sin mandatperiode.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sa i går at han var "svært bekymret" over beslutningene og oppfordret Maldivene til å avslutte valgprosessen så raskt som mulig. FNs kommisjonær for menneskeretter, Navi Pillay, la til at høyesterett på Maldivene "undergraver landets demokrati" og ba om reformer i rettssystemet når landet omsider får en ny president.

Det internasjonale samfunnet hadde på forhånd insistert på at det måtte etableres en nøytral overgangsregjering dersom Maldivene ikke fikk på plass en ny president innen midnatt søndag. Organisasjonen Commonwealth, der Maldivene er medlem, uttalte i dag at Washeed nå er en grunnlovsstridig president og burde gå av, slik han hadde lovet.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no