See also:
» 01.03.2014 - George W. Bush forbereder sin første maleriutstilling
» 28.01.2014 - 20 barn blir skutt på i USA, hver eneste dag
» 04.01.2014 - USA: Republikanerne blir et kreasjonistisk parti
» 07.11.2013 - Denne colaen kan bli solgt for 400 millioner kr
» 17.09.2013 - Katastrofealarm fra USA om resistente bakterier
» 20.08.2013 - CIA bekrefter å stå bak kuppet i Iran i 1953
» 28.04.2013 - Eksamen i USA: Dinosaurer og mennesker levde samtidig
» 03.04.2013 - USA skal kartlegge den menneskelige hjerne











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fra filmplakaten til "Manhandled" fra 1924: Kun fragmenter av kopier i nedsatt kvalitet eksisterer fortsatt
© Library of Congress/Kureren
Kultur | Viten - USA

70 prosent av Hollywoods stumfilmer er tapt

De fleste filmene med Douglas Fairbanks, som spilte store roller som Zorro (1920), er gått tapt for alltid

© Library of Congress/Kureren
Kureren, 6. desember 2013
- Perioden fra 1912 til 1929 var da Hollywood for alvor begynte å bli verdens ledende filmindustri, og hele 11.000 helaftens stumfilmer ble produsert i perioden. Men nå viser en ny studie at 70 prosent av disse trolig er gått tapt.

Det er det amerikanske Kongressbiblioteket som har ansvaret for å ta vare på denne type kulturarv i USA. Og nå har statsbiblioteket for første gang prøvd å skaffe seg oversikt over den samlede amerikanske stumfilmproduksjonen. Resultatet var nedslående og overraskende.

Tidligere studier hadde vist at i alt 10.919 amerikanske langfilmer hadde blitt produsert i stumfilmperioden frem til 1929, men ingen har til nå prøvd å få oversikt over hvor mange av disse som har overlevd i private og statlige arkiver verden over.

Den nye oversikten viser at 70 prosent av disse stumfilmene er gått fullstendig tapt. Og det er kun 1575 filmer, eller 14 prosent av totalmengden, som har overlevd tidens tann i sin helhet i sitt originale 35 mm-format. I tillegg eksisterer 5 prosent av alle filmene i ukomplette versjoner. Og av de 1575 filmene som har overlevd, finnes rundt 160 kun i "utenlandske versjoner eller formater av lavere kvalitet," ifølge Kongressbiblioteket.

Det er også mange store klassikere fra perioden som er gått helt eller delvis tapt, avslører studien. Dette inkluderer filmen "Den store Gatsby" (The Great Gatsby) fra 1926, 1917-versjonen av filmen "Cleopatra", som begge er mistet i sin komplette form.

"Kongressbiblioteket kan nå med sikkerhet fastlå at tapet av spillefilmer fra Amerikas stumfilmepoke summerer seg opp til et alarmerende og irreversibelt tap for vår nasjons kulturhistorie," sier bibliotekar James Billington i en pressemelding. "Vi har mistet det meste av det kreative verket fra epoken som gjorde amerikanske filmer til verdens ledende kinematografiske industri i det 20. århundret," legger han til.

Historiker David Pierce har, som del av prosjektet, laget en større database som skal hjelpe Kongressbiblioteket å holde orden på spillefilmene fra stumfilmepoken. Biblioteket håper nemlig fortsatt at det vil finnes hittil ukjente kopier av flere av stumfilmene man nå tror er gått tapt, og disse eventuelle nye funnene skal nå registreres systematisk.

Utenlandsk

Engasjert: Filmregissør Martin Scorsese beklager tapet av denne amerikanske kulturarven

© Siebbi/GNU/Kureren
e arkiver spilte en nøkkelrolle

Det er særlig fra utlandet at man håper nye filmkopier kan dukke opp og fylle noen av hullene i den amerikanske stumfilmhistorien. Med databasen til Pierce "tilrettelegges det for hjemføringen av tapte amerikanske filmer," heter det fra Kongressbiblioteket. "Filmer man opprinnelig trodde var tapt har blitt funnet, og deretter hjemført, fra Australia, New Zealand, Frankrike og mange andre land," legges det optimistisk til.

Også den berømte filmregissøren Martin Scorsese har engasjert seg sterkt i arbeidet med å få oversikt over tilstanden til de gamle amerikanske stumfilmene. "Denne rapporten er uvurderlig, fordi den kunstneriske kvaliteten fra stumfilmene er svært viktig for vår kultur," uttaler regissøren, ifølge en pressemelding fra Kongressbiblioteket.

"Hver gang en stumfilm dukker på mirakuløst vis, minner det oss om skattene vi allerede har mistet. Det gir oss også håp om at flere kan bli gjenoppdaget. Forskningen som er gjort gjennom denne rapporten er nyttig som et veikart for å finne igjen stumfilmer vi har trodd er gått tapt for alltid, og det oppfordrer til et kreativt samarbeid mellom arkivene og filmindustrien for å redde stumfilmepokens filmer," legger Scorsese til.

Og Gregory Lukow, med ansvar for arkivoppbevaringen av USAs filmhistorie, innrømmer at, der hvor amerikanske myndigheter har sviktet, har man vært mye flinkere i utlandet. "Utallige filmer ville ikke eksistert lenger, hadde det ikke vært for den heroiske innsatsen til arkivarbeiderne i utlandet, som har spilt en nøkkelrolle ikke bare i å bevare sin egen nasjonale kulturarv, men også den til USA," konkluderer Lukow.

Studien viser at Lukow har rett i sin hyllest av utenlandske arkivarer. Av de 3300 amerikanske stumfilmene som har overlevd i en eller annen form, ble 26 prosent funnet i andre land enn USA. En fjerdedel av disse har allerede blitt hjemsendt til USA. Og det var i Tsjekkia at de aller fleste amerikanske stumfilmene man trodde var gått tapt ble funnet.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no