See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 10.07.2013 - Statsreform skal redde samholdet i Belgia
» 03.07.2013 - Albert II av Belgia abdiserer, omgitt av skandaler











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Partiet N-VA presenterte i går sin visjon av Belgia. Til venstre er N-VA-leder Bart De Wever
© N-VA/Kureren
Politikk - Belgia

Planene klare for et todelt Belgia

N-VAs leder Bart De Wever

© N-VA/Kureren
Kureren, 31. oktober 2013
- Debatten raser i Belgia etter at landet kan være et skritt nærmere omdanningen til en løs konføderasjon av to regioner. Det separatistiske partiet Ny flamsk allianse (N-VA), landets største parti, har presentert sitt forslag til hvordan landet skal deles i Flandern og Vallonia.

"Overdrevet, provoserende og uakseptabelt." Slik oppsummerer i dag den vallonske avisen La Libre reaksjonene på det første konkrete forslaget fra det flamske partiet N-VA om hvordan et todelt Belgia skal se ut.

Partiets forslag er langtrekkende, og det fjerner så å si alle funksjonene til en belgisk regjering. Selv statsministerposten skal avskaffes. Sentralregjeringen i Brussel skal, ifølge N-VAs forslag, kun bestå av seks ministere med et roterende lederskap, og vil kun få ansvar for landets forsvar, asylpolitikk og spørsmål om statsborgerskap.

Også inntektene til sentralregjeringen ville bli drastisk redusert, ifølge planen. De konføderale myndighetene ville kun stå for inndrivingen av en merverdiavgift og en særskilt belgisk indirekte skatt på noen forbruksvarer. Likevel skulle sentralregjeringen få i oppdrag å betjene og betale ned Belgias store statsgjeld i løpet av 25 år.

Dermed vil så å si alle politikkområdene og de reelle budsjettmidlene blitt fordelt mellom de to nye nesten-selvstendige landene Vallonia og Flandern. Begge ville for eksempel stå for sitt eget helsesystem, samferdselspolitikk, utdanningsvesen og næringspolitikk, samt ha skattehøyhet over sine borgere og bedrifter.

Det vil ikke lenger organiseres valg på nasjonalt nivå. Dagens over- og underhus i Brussel avskaffes, og erstattes med et parlament med 50 medlemmer. Disse utpekes av parlamentene i Vallonia og Flandern. Også regjeringsmedlemmene i Brussel ville vært utpekt av de to delstatene.

Forslaget tar også opp statusen til hovedstaden Brussel, der befolkningen er blandet, og som heller ikke i dag hører til verken Flandern eller Vallonia. Dette problemet løser N-VA ved at borgerne i Brussel én og én må foreta et valg om de er flandere eller vallonere, og dermed omfattes av beskatningen og folketrygden til enten Flandern eller Vallonia.

Sterke reaksjoner på forslaget
Partileder Bart De Wever i N-VA sier at han ikke regner med støtte til å omsette hele denne planen. "Dette er idealbildet vårt, slik vi hadde ønsket at det var," forkla

Madame Non: Innenriksminister Joëlle Milquet

© Belgische Federale Overheidsdiensten/Kureren
rte han på en pressekonferanse i går. De Wever er ingen hvem som helst i belgisk politikk. Ved valget i 2010 fikk N-VA 28 prosent av stemmene i Flandern og 17 prosent på belgisk nivå, noe som gjorde det til landets største parti.

Partiet har helst siden stiftelsen i 2001 gått inn for en større autonomi for Flandern, men innenfor rammene av EU og uten en definitiv oppløsning av kongedømmet Belgia. I motsetning til det høyrepopulistiske Vlaams Belang, som krever full selvstendighet for Flandern, er N-VA ansett som et moderat parti. I dag sitter partiet i regjering i Flandern, og i opposisjon i Brussel.

Innenriksminister Joëlle Milquet, som allerede kalles "Madame Non" av de flamske nasjonalistpartiene på grunn av sin motstand mot et mer desentralisert Belgia, kalte forslaget både "provoserende og uakseptabelt" i en pressemelding i dag. Særlig løsningen for hovedstaden Brussel oppfattet hun som ødeleggende.

"På et tidspunkt der landet er på vei til å komme seg og finne en fredelig og sikker fremtid, og der Brussel-regionen utvikler seg til å være åpen for alle, er det ikke betimelig å gå tilbake til fortidens krangling," la Milquet til. Milquet leder også et av de største partiene i Vallonia.

Også i regionen Brussel, som ifølge N-VAs forslag mer eller mindre nedlegges, blir planen møtt med stor skepsis, både av vallonske og flamske politikere. Hovedstadsregionens flamske finansminister, Guy Vanhengel, sier til den belgiske kringkasteren VRT at forslaget ville gjøre Brussel-borgerne "statsløse" og "annenrangs borgere, styrt fra Antwerpen og Namur."

Den flamske regjeringssjefen i Brussel-regionen, Rudi Vervoort, er også opprørt over hvordan hovedstaden skal behandles i nasjonalistpartiets plan. "Vi kommer aldri til å akseptere dette," uttaler Vervoort på vegne av byens borgere. Andre flamske politikere advarte i dag mot "å lage et nytt Sarajevo" av Brussel.

Kun det høyrepopulistiske Vlaams Belang kunne finne noen gode ideer i forslaget, men kritiserte N-VA for ikke å gå langt nok. Partiet går inn for en tostatsløsning.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no