See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 31.10.2013 - Planene klare for et todelt Belgia
» 03.07.2013 - Albert II av Belgia abdiserer, omgitt av skandaler











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Belgias statsminister Elio Di Rupo kan i dag feire en "banebrytende" statsreform (arkivbilde)
© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Politikk - Belgia

Statsreform skal redde samholdet i Belgia

Kart over de tre regionene i Belgia: Flandern, Brussel og Vallonia

© Kureren
Kureren, 10. juli 2013
- Separatistene i Flandern og Vallonia truer den enhetlige staten i Belgia. Nå har partiene i det belgiske parlamentet samlet seg om en statsreform som overfører myndighet over viktige samfunnssektorer til regionene og kommunene i håp om å redde samholdet.

Statsminister Elio Di Rupo kunne i går feire en full seier i arbeidet med å få "den sjette statsreformen" i havn i parlamentet. Det trengtes et to tredels flertall, og det fikk den omfattende reformen, som hadde blitt fremforhandlet av alle partiene unntatt det radikalt separatistiske partiet Nye flamsk allianse, som boikottet forhandlingene.

Suksessen står i skarp kontrast til de små forhåpningene folk hadde til den sosialdemokratiske statsministeren Di Rupio. Det tok nemlig hele 589 dager å fremforhandle en regjeringskoalisjon i Belgia etter valget i 2010, før han kunne presentere en storkoalisjon i desember 2011. Og det ble derfor ikke ventet at regjeringen Di Rupio ville være svært styringsdyktig.

Men statsreformen som ble vedtatt i går feires som et svært godt politisk håndverk av kommentatorer og presse i Belgia i dag. Med en massiv overføring av myndighet til et mer lokalt nivå, er det reelt håp om at reformen vil ta brodden av kravet om en løsrivelse av det nederlandstalende Flandern og det fransktalende Vallonia.

Reformen tilsier at, fra 1. januar 2014, vil regionene og kommunene få større autonomi innen familiepolitikken, styre arbeidsmarkeds- og helsepolitikken selv, samt ta over eldreomsorgen. På budsjettet for neste år skal det dermed overføres 20 milliarder euro (160 milliarder kroner) ekstra til regioner og kommuner slik at disse kan finansiere sine nye myndighetsområder.

Og det er ikke bare driften av velferdsordninger som desentraliseres. Særlig de tre regionene får ny makt til å utforme selve politikken bak disse velferdsordningene.

Innen familiepolitikken tar regionene over ansvaret for barnetrygden og kan, for eksempel, fastsette rammevilkårene for bruk av ungdomsfengsler. I arbeidsmarkedspolitikken tar regionene over ansvaret for arbeidskontorene og kan blant annet bestemme hvem som oppnår kravene til ledighetstrygd og stimulere lokale bedrifter til å ansette flere.

Selv i skattepolitikken får regionene Flandern, Vallonia og Brussel mer autonomi, blant annet over skattefratrekket i forhold til renter på boliglån. Også større deler av samferdselspolitikken overføres til regionene, blant annet ansvaret for periodiske kontroller av bilsikkerheten og fastsettelse av fartsgrenser med unntak av motorveier. I helsepolitikken får regionene ansvaret for kvaliteten på sykehusene.

Den omfattende statsreformen imøtegår mange av kravene som flamske partier har fremmet i årevis. Ifølge en uttalelse fra lederen for det regjerende sosialistpartiet PS, Paul Magnette, er reformen så omfattende at "den vil forandre landet vårt fullstendig" og føre til at "landet blir stabilisert."

Reformen ble i dag feiret som banebrytende av den belgiske pressen og som en stor seier for samholdet av landet av nesten samtlige politiske partier i landet. Unntaket var partiet Nye flamsk allianse (N-VA), som ikke deltok i prosjektet fordi partiet på lang sikt krever en uavhengig flamsk stat.

Den ledende belgiske avisen 'Le Soir' er begeistret i en lederartikkel i dag. Avisen skriver at "ingenting nå synes umulig i Belgia" og minner om at man "for mindre enn to år fortsatt fryktet om landets fremtid" som en enhetlig stat. "Fremfor alt blir det nå igjen mulig å overbevise de flamske medborgerne om at det finnes andre mulige veier fremover enn konføderasjonen som N-VA krever," konkluderer den franskspråklige avisen.

Men nasjonalistpartiet N-VA har allerede et klart svar på reformen, som følger partiets normale retorikk. Ifølge N-VA, vil ekstrabevilgningene fra Brussel kun dekke 90 prosent av merutgiftene Flandern vil ha når provinsen overtar flere myndighetsområder. Flandern vil få ekstrautgifter på 3 milliarder euro, har partiet regnet ut. "Som om overføringene fra Flandern til Vallonia ikke var store nok fra før," sier partiet i en pressemelding.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no