See also:
» 01.04.2014 - Ebola når Guineas hovedstad: "En epidemi uten sidestykke"
» 01.04.2014 - Canadas inuitter jevnlig utsatt for sult
» 25.03.2014 - Frykt i Vest-Afrika etter ebolautbrudd i Guinea
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 01.03.2014 - Norske elver blir stadig renere
» 25.02.2014 - 2300 år gammel landsby oppdaget i Israel
» 24.02.2014 - Verdens eldste: 4,4 mrd år gammelt mineral funnet i Australia
» 17.02.2014 - Forskere finner 149 miljøgifter i norsk sjøfuglChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Avansert vern: Transport av et bedøvet neshorn til en bedre bevoktet nasjonalpark
© Martin Harvey/WWF-Canon/Kureren
Viten - Kenya

Krypskyting av neshorn "blir umulig" i Kenya

Verdt mer enn gull og kokain: Neshornhorn båret av sin eier

© Martin Harvey/WWF-Canon/Kureren
Kureren, 17. oktober 2013
- Kenyanske parkvoktere forbereder nå en teknologirevolusjon som skal gjøre det "umulig" for krypskytere å slakte flere neshorn. De skal implantere mikrobrikker i hornene til alle landets neshorn, i tillegg til at det tas DNA-prøver av alle dyrene.

Den kenyanske viltforvaltningen (KWS) mottok i går 1000 mikrobrikker og fem skannere som med tiden skal gi viltvokterne fullstendig oversikt over alle de utrydningstruede neshornene i landet, både levende og drepte.

Viltvokternes leder, William Kiprono, var entusiastisk da han mottok gaven fra miljøvernorganisasjonen WWF, som samarbeider tett med myndighetene om å verne de siste neshornene i Øst-Afrika. Kiprono kunne bekrefte at den statlige forvaltningen akter å ta den fremtidsrettede teknologien i bruk med det første.

"Etter hvert som krypskyterne blir mer og mer sofistikerte i sine metoder, er det helt nødvendig at også verneinteressene tar i bruk sofistikert teknologi for å stanse slakten av viltet," sier WWF og den kenyanske viltforvaltningen i en felles pressemelding.

"Utplasseringen av et spesialisert neshornsøkesystem, kombinert med rettsmedisinsk DNA-teknologi, vil sørge for at hvert eneste horn og levende dyr er 100 prosent søkbart innen Kenyas grenser. Dette vil styrke overvåkningen av neshornene, beskytte dyrene der de bor og også støtte de nasjonale og regionale tiltakene mot den illegale handelen," heter det videre.

Skulle krypskyterne fortsette sin virksomhet, øker sjansen voldsomt for at de blir tatt. Teknologisystemet vil registrere dersom dyret er blitt drept, og selve hornet vil la seg søke gjennom mikrobrikken. Ved en eventuell rettssak, for eksempel etter et beslag av horn, vil også DNA-prøvene fra a

William Kiprono (v) fra Kenyas viltforvaltning (KWS) mottar gaven fra WWF

© KWS/Kureren
lle neshornene gjøre bevisførselen mye lettere, ifølge viltforvaltningen.

"Politiet og tollen vil være i stand til å knytte alle rapporterte krypskyterepisodene til beslaglagte horn. Dette er igjen vitale bevis i en rettssak, og det vil føre til at statsadvokaten vil bli i stand til å domfelle et mye større antall miljøkriminelle," heter det fra den kenyanske forvaltningen.

Den samme skal teknologien allerede være tatt i bruk flere steder internasjonalt, ifølge miljøvernerne. Det er snakk om en ny standard som brukes for å bekjempe miljøkriminalitet og handelen med truede arter.

Det anslås at det fortsatt lever i overkant av 1000 neshorn vilt i Kenya, og det østafrikanske landet er blant de mest aktive i vernet av storviltet sitt. Den kenyanske viltforvaltningen anslår at man har klart å stabilisere neshornbestanden i landet, selv om krypskyting fortsatt er et stort og vedvarende problem. Målet er at bestanden skal øke med minst en prosent i året.

Neshorn blir fortsatt skutt i stort monn i Afrika, kun for å få tak i det verdifulle hornet. Hornene selges så å si utelukkende på det svarte markedet i Øst-Asia, der de ifølge folketroen kan brukes som sterk medisin mot alt fra potensproblemer til kreft.

Et stort horn kan innbringe rundt en million kroner på det østasiatiske markedet. På tross av den store risikoen for å bli tatt, er det derfor fortsatt relativt lett å rekruttere krypskytere i fattigslige afrikanske bygder.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no