See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 10.03.2014 - Rekordlav deltakelse ved valget i Colombia
» 07.03.2014 - Valg i Colombia: 4 av 10 vil stemme blankt
» 06.11.2013 - Geriljaen får starte politisk parti i Colombia
» 03.05.2013 - Stillstand i fredsforhandlingene i Colombia
» 10.04.2013 - Colombias fredsforhandlinger deler landetChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Colombias president Juan Manuel Santos i Larandia i går
© Presidencia de Colombia/Kureren
Politikk - Colombia

Colombia lanserer krigsplan mot FARC midt i fredsamtalene

Kureren / Agência Brasil, 10. oktober 2013 - Midt i fredssamtalene mellom FARC-geriljaen og regjeringen i Colombia, som begynte i Oslo i fjor, kunngjorde president Juan Manuel Santos i går en "krigsplan" mot geriljaen og etableringen av en ny militær kommando. 50.000 mann fra hæren skal utvide offensiven mot FARC.

Ifølge president Santos er målet for planen å svekke FARC i de regionene der geriljaen er mest aktive, særlig sør og øst i landet, samt å "nøytralisere" geriljaledere som opererer i begge områdene.

"Det er en plan som er svært godt utformet og svært godt gjennomtenkt. Målet for planen er å oppgradere og forbedre virksomheten til de væpnede styrkene våre i forbindelse med at forholdene endres," sa Santos under en militær seremoni i Larandia, sørvest i Colombia.

Colombias president sa også at han vil utplassere over 15.000 nye politimenn over hele landet. Den nye prioriteten deres vil være "kampen mot kriminalitet som ulovlig gruvedrift, kidnapping, menneskehandel og tyveri." Mye av dette settes i forbindelse med FARC. Santos la til at regjeringen har til hensikt å forbedre opplæringen av militære enheter og kunngjorde videre styrking av fagopplæringen i etaten.

President Santos understreket i talen at den såkalte "konsolideringsplanen" også har som mål å ta kontroll over områder der kriminelle gjenger, grupper av narkotikasmuglere eller geriljaen opererer. Store deler av Colombia er fortsatt utenfor regjeringens kontroll.

Den militære opptrappingen står i sterk kontrast til presidentens ønske om en forhandlet fred med geriljaen. For bare to dager siden ba president Santos FARC-geriljaen om et raskere tempo i fredsforhandlingene, som nå holdes i Havanna på Cuba. Begge parter har fortsatt forhandlingsdelegasjoner på Cuba etter at samtalene begynte i Oslo for ett år siden.

Valgene kompliserer fredsprosessen
Samtidig advarte han også om at det kan oppstå et midlertidig brudd i forhandlingene under valgprosessen i Colombia, som starter i de neste månedene. Presidentvalget i Colombia er planlagt avholdt i mai neste år. Parlamentsvalget blir holdt to måneder før.

Dersom fredsprosessen fremdeles ikke er avsluttet før den tid, risikerer den å bli den store polariserende saken i valgkampen, noe Santos ønsker å unngå.

På den ene siden kommer president Santos til å forsvare fredsprosessen for enhver pris, mens en kandidat fra det erkekonservative partiet til ekspresident Alvaro Uribe vil angripe den. Uribe og tilhengerne hans er mot en fredsavtale som kan bety at geriljalederne går fri fra fengsel og til og med starte en politisk karriere.

Les mer om de forskjellige synene på fredsforhandlingene i Colombia i denne artikkelen: "Colombias fredsforhandlinger deler landet".

Regjeringen i Colombia og FARC møttes til offisielle forhandlinger i Oslo i oktober i fjor, der de avtalte å møtes igjen på Cuba i år for å starte "andre fase" av forhandlingene, som går mer på detaljnivå. Forhandlingene har som mål å avslutte den mer enn 60 år gamle blodige konflikten i Colombia, der det venstreorienterte FARC har kjempet mot den USA-støttede regjeringen.

Norge spilte sammen med Cuba en sentral rolle med å få partene til forhandlingsbordet. I første omgang ble det drevet hemmelige samtaler i Havanna i månedsvis, som så flyttet til Oslo i full åpenhet. Nå deltar Chile og Venezuela også som "observatører" i den kolombianske fredsprosessen, som igjen foregår i Havanna.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no