See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 07.03.2014 - Valg i Colombia: 4 av 10 vil stemme blankt
» 06.11.2013 - Geriljaen får starte politisk parti i Colombia
» 10.10.2013 - Colombia lanserer krigsplan mot FARC midt i fredsamtalene
» 03.05.2013 - Stillstand i fredsforhandlingene i Colombia
» 10.04.2013 - Colombias fredsforhandlinger deler landetChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Prøvde å engasjere folket: Opposisjonsleder Álvaro Uribe under valgkampen
© Centro Democrático/Kureren
Politikk - Colombia

Rekordlav deltakelse ved valget i Colombia

Ingen køer på valgdagen: Colombias president Juan Manuel Santos

© Partido de la U/Kureren
Kureren, 10. mars 2014
- Regjeringspartiet i Colombia vant parlamentsvalget, selv om det mistet mange stemmer til opposisjonen. Søndagens valg hadde også en rekordlav deltakelse, og bare 44 prosent av velgere deltok. I tillegg stemte nesten 6 prosent blankt og over 10 prosent av stemmene ble annullert.

Etter søndagens valg beholder Colombias president Juan Manuel Santos flertallet i parlamentet, som har garantert ham et gjennomslag i politikken. Partiet til Santos mistet imidlertid oppslutning i forhold til forrige valg, og i det kolombianske overhuset, Sentatet, mister han trolig kontrollen.

Partiet til Santos' erkerival, den ultrakonservative ekspresidenten Álvaro Uribe, fikk nest flest stemmer ved valget. To millioner kolombianere stemte på Uribes parti Centro Democrático, sammenlignet med de 2,3 millioner stemmene til Partido de la U, som støtter president Santos.

Dette betyr at Santos for første gang kommer til å møte reell motstand mot sin politikk, særlig i Senatet. Og opposisjonens fremskritt kan gjøre det vanskeligere for Santos å samle et stort nok flertall for alle punktene i den omstridte fredsavtalen, som fortsatt fremforhandles mellom den kolombianske regjeringen og FARC-geriljaen.

President Santos har gjennom hele valgkampen forsvart denne fredsprosessen, mens det konservative partiet til ekspresident Uribe er mot å ha samtaler med FARC-geriljaen. Uribe og tilhengerne går hardt ut mot en fredsavtale som kan bety at geriljalederne går fri fra fengsel og til og med får starte en politisk karriere.

Les mer om FARC i kolombiansk politikk i denne artikkelen: "Geriljaen får starte politisk parti i Colombia".

I det nyvalgte Senatet - landets viktigste politiske organ - vil Uribes opposisjonsparti kontrollere 19 av de 102 representantene, da partiet fikk 14,33 prosent av stemmene. Uribe selv ble valgt til senator med et stort flertall i sin krets. Ekspresidenten blir dermed beskrevet som den store valgvinneren av colombianske medier i dag.

Samtidig får president Santos og Partido de la U, med 15,54 prosents oppslutning, omtrent like mange senatorer, trolig 21 totalt. Det betyr at

Ingen køer på valgdagen: Opposisjonsleder og Colombias tidligere president Álvaro Uribe

© Centro Democrático/Kureren
Senatet nå er åpnere for helt nye allianser for begge parter. President Santos kan ikke lenger automatisk regne med å støtte for politikken sin.

Rekordlav deltakelse
Som ventet på forhånd, ble det lite folkelig engasjement rundt det kolombianske parlamentsvalget. Valgdeltakelsen ble på beskjedne 43,58 prosent, noe som betyr at kun 14,3 millioner av fra de totalt 32,8 millioner velgerne brukte søndagen til å stemme, ifølge tall fra Colombias nasjonale statistikkbyrå.

Og selv om det er tradisjon for lav deltakelse ved parlamentsvalg i Colombia, ble det rekordlave tall i år. Ved valget i 2010 ble valgdeltakelsen på 49,29 prosent, sammenlignet med 45 prosent i 2006, 46 prosent i 2002 og 59 prosent i 1998.

Men det er kun ved parlamentsvalgene et flertall kolombianerne blåser i å bruke stemmeretten. Det er vesentlig større oppslutning om presidentvalgene i det søramerikanske landet, og allerede i mai skal kolombianske velgere få bestemme om president Santos blir gjenvalgt eller ikke.

Målingene tyder på at det vil bli nødvendig med to runder ved det kommende presidentvalget. President Santos synes en sikker kandidat til å gå videre til andre runde, der han vil møte kandidaten med nest flest stemmer. Hvem dette blir, er imidlertid helt i det blå. Unntatt Santos er det nemlig ingen kandidater som når et tosifret tall på meningsmålingene.

Fire kandidater kan skilte med en oppslutning på mellom 4 og 6 prosent. Hittil er det Enrique Peñalosa fra den "grønne" alliansen og Óscar Iván Zuluaga fra det Uribes konservative Centro Democrático som ligger best an til å utfordre Santos. Men begge når kun en støtte på 6,3 prosent på de siste målingene.

President Santos har et solid forsprang på målingene, selv om også han kun får støtte av 24,2 prosent av velgerne. Det meste av den utøvende makten er samlet i presidentembetet i Colombia.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no